Genel

Halkımızı bir gecede aydınlatan Harf Devrimi’nin 90. Yılı kutlu olsun

Halkımızı bir gecede aydınlatan Harf Devrimi’nin 90. Yılı kutlu olsun Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 5 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türk harflerinin kabulü ile gerçekleşen Harf Devrimi’nin 90. Yılı kutlu olsun Harf Devrimi’nin 90. Yılında (Cumhuriyet Halk Partisi) CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir mesaj yayınladı. Halkımızı bir gecede aydınlatan Harf Devrimi’nin 90. Yılı kutlu olsun detaylar haberimizde…

Halkımızı bir gecede aydınlatan Harf Devrimi’nin 90. Yılı kutlu olsun

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 5 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türk harflerinin kabulü ile gerçekleşen Harf Devrimi’nin 90. Yılında CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay bir mesaj yayınladı. CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Güzel Türkçemiz, latin harflerindeki en uygun sesler ile birleştirilerek öğrenimi kolaylaştırılmış…”

“Osmanlıca’da kullanılan Arap abecesini öğrenme zorluğu ve okur yazarlığı olmayan halkın bu eksiklik sebebi ile her konuda bilgi suistimaline açık olması harf devrimini zorunlu kılmıştır. Yapılan çalışma ile güzel Türkçemiz, latin harflerindeki en uygun sesler ile birleştirilerek öğrenimi kolaylaştırılmış daha doğal bir yazım ve okunurluk elde edilmiştir.

“1 Kasım 1928 yılında TBMM’de kabulünün ardından Ulu önder tüm ülkeyi dolaşmıştır”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin Baş Öğretmenliği’ni de üstlenerek bu kez yeni Türk harflerinin 1 Kasım 1928 yılında TBMM’de kabulünün ardından ülkemizin dört bir yanını dolaşmış ve halka kara tahta üzerine Türk harflerini yazarak, yeni Türk abecesini anlatmıştır.

“‘Bir gecede cahil kaldık’ söylemlerini kullananlar halkı sadece kişisel çıkarları için yalan ve yanlış bilgi ile zehirlemektedirler”

Günümüzde ise Harf Devrimi ile ilgili çıkartılan ‘Bir gecede cahil kaldık’ gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, bu söylemleri yayanların halkı sadece kişisel çıkarları için yanlış bilgi ile zehirlemek ve dilediğince yönlendirmek istediğini bilmekteyiz. Bir milletin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasındaki en büyük adımlardan biri bilgi ve eğitim eksikliğini giderebilmektir.

“…memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır”

Baş Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır” şeklindeki sözleri Harf Devrimi’nin gerekliliğini en iyi şekilde anlatmaktadır. Halkımızı bir gecede aydınlatan Harf Devrimi’nin 90. yılını kutluyorum.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica