Mustafa Göksel

Yine kaybettik gitti koca çınar Aytaç Arman

Yine kaybettik gitti koca çınar Aytaç Arman Sinemamızın bıçkın yakışıklı salon delikanlısı olarak, ilerlemiş yıllarında kah zengin ailenin disiplinli babası, kah köyümüzün zengin aşiret ağası olarak karşımıza çıktı. yorum/haber

Yine kaybettik gitti koca çınar Aytaç Arman

Değerli arkadaşlar artık bana kızacaksınız belki gazetelerdeki köşemde hep camiamızdan ölüm haberlerini kaleme alıyor diye ama ben mezarlıklar müdürü değilim nihayetinde.

Altın Kelebek ödülleri…

Bu hafta sanat camiamız adına yastayız hepimiz. Bir büyük usta koca bir çınarı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yeşilçam ve Türk Sinema’sının büyük ustası Aytaç Arman. Belki tiyatro kökenli değildi fakat birçok fotoromanların başrolü oldu. Sinemamızın bıçkın yakışıklı salon delikanlısı olarak, ilerlemiş yıllarında kah zengin ailenin disiplinli babası, kah köyümüzün zengin aşiret ağası olarak karşımıza çıktı.

“…İkinci seçildi…”

Fakat o hiçbir zaman gönlümüzde canlandırdığı o karakterlerle sinemamıza kattığı ahenk ve bıraktığı yapıtlar ile hep ayakta alkışlandı. Asıl adı Veysel İnce olan Aytaç Arman 1949’da Adana’da doğdu. Adana’da Erkek Sanat Enstitüsünden mezun olduktan sonra girdiği Ankara Devlet Mimarlık ve mühendislik Akademisinde okurken 20 yaşında 1969 yılında ‘Ekstra Ekspres’ gazetesinin açtığı şikeli artist yarışmasında (Yarışmanın birincileri önceden belirlenmişti) erkek adaylar arasında ikinci seçildi.

Altın Koza ödülü…

1971 Yılında Ses dergisinin açtığı ciddi Kapak Yıldızı yarışmasında erkekler arasında Tarık Akan’dan sonra ikinci seçilerek sinema oyunculuğuna ikinci sınıf rollerle başladı. Çeşitli ana karakterler canlandırdı. Daha sonra bir büyük Türk sineması ustası Levent Çakır ile bazı fotoromanlarda başrol oynadı. Hemşerisi Yılmaz Güney’in Baba filminde oynayarak çıkışı yakaladı ve dikkat çekti.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü…

Kısa sürede başrole yükselmeyi başardı. Gülşen Bubikoğlu ile başrolü paylaştıkları “Ne Umduk Ne Bulduk ve Cici kız” filmleri ile zirveye ulaştı. Büyük usta Aytaç Arman ilk ödülünü 1981 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı ‘Düşman’ adlı filmle Sinema Yazarları Derneği’nin ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.

Sinema Kariyerinde sıradan filmlerin yanında, dikkat çeken ve festivallerde ödüller alan filmlerde rol aldı. Buda kendisinin seçkin bir isim olması ve kalitesini gösterdi.

Ödüllü sanatçılarımızdan usta Aytaç Arman

1974 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ‘En İyi İkinci Film’ Ödülü’ne layık görülen büyük usta Süreyya Duru’nun yönettiği ve Usta Roman ve Öykü yazarıBekir Yıldız’ın öyküsünden sinemaya uyarlanan Bedrana adlı filmde bu ödülü Perihan Savaş ile paylaştı. 1977 yılında başrolünü Semra Özdamar ile paylaştığı yine Süreyya Duru’nun yönettiği ‘Kara Çarşaflı Gelin14. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü bu kez kazandı.

“Gece Yolculuğu”

Yine 1988 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde başrolünü oynadığı Ömer Kavur’un yönettiği ‘Gece Yolculuğu’, ‘En İyi Film’ ödülünü alırken Aytaç Arman da ‘En İyi Erkek Oyuncu ödülü‘nü aldı. Bunları sinema kariyerinde aldığı diğer ödüller peş peşe takip etti.

Gençlik yıllarında…

İlerleyen yıllarda doksanlı yıllarda evlerdeki TRT egemenliğinin son buluşu ve özel televizyon kanallarının çoğalması ile Sinemanın yanında Televizyon Dizileri ile de oyunculuğunu sürdürdü. Uzun yıllar televizyon dizileri ile boy gösteren Aytaç Arman sinema anlamında sivil toplum faaliyetlerinde de bulunarak bu alanlarda öncü olmaya çalışmıştır. Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY)’nin kurucu üyeleri arasındadır.

En son 2014 yılında çekilen ‘Tuz Ruhu’ sinema filminde ‘Avni karakterini canlandıran büyük usta Arman 26 Şubat 2019 tarihinde tedavi gördüğü İstanbul Maltepe Onkoloji Hastanesinde hayatını kaybederek hakkın rahmetine kavuştu. Büyük Usta Arman’a Beyoğlu atlas sinemasında tören düzenlendi ve memleketi Adana’da toprağa verildi.

Dilerseniz Büyük Usta Arman’ın ödüllerine göz atalım.

-Antalya Altın Portakal Film Festivali 1974 En İyi İkinci Erkek Oyuncu
-1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
-1988Antlaya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
-2003 Gönderilmemiş Mektuplar Sinema Filmi
-2012 20. Londra Türk Film Festivali Başarı Ödülü

Büyük usta Arman 1971 2014 yılları arasında Sinema Filmleri, Tv Filmleri ve Televizyon dizileri olmak üzere toplam 102 projede yer almıştır. Bizde büyük usta Aytaç Arman hocamıza yüce Allah’tan rahmet ve sevenleri ailesi başta olmak üzere tüm sanat camiasına başsağlığı diliyoruz. Herkese bilinçli güzel dersler alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica