Bilim-TeknolojiGenel

Yüz okuma sistemiyle Toplu taşımada kaçak geçişler sona erecek

Yüz okuma sistemiyle Toplu taşımada kaçak geçişler sona erecek Avrupa Birliğinden 4 milyon Euro Ar-Ge desteği alan uluslararası akıllı ulaşım ve altyapı projesi ETS, Türk firması olan Elektronet A.Ş’nin liderliğinde 5 ülkeden 8 firma tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Yüz okuma sistemiyle Toplu taşımada kaçak geçişler sona erecek detaylar haberimizde…

Yüz okuma sistemiyle Toplu taşımada kaçak geçişler sona erecek

Elektronik Biletleme Sistemi Projesi

Türk mühendislerce geliştirilen Elektronik Biletleme Sistemi Projesi (ETS) ile artık cep telefonları toplu taşımalarda bilet gibi kullanılabilecek ve turnike sistemi sona erecek. Avrupa Birliğinden 4 milyon Euro Ar-Ge desteği alan uluslararası akıllı ulaşım ve altyapı projesi ETS, Türk firması olan Elektronet A.Ş’nin liderliğinde 5 ülkeden 8 firma tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Turnike sistemini ortadan kaldırıyor

Akıllı cep telefonlarının ulaşım kartı olarak kullanılacağı EBS; metro, otobüs, vapur, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarına binerken turnike sistemini ortadan kaldırıyor ve ulaşım kartlarındaki kontörüm bitti, fazla kontörü olan var mı arayışlarına son verecek.

Yüz okuma sistemi kişileri otomatik olarak algılıyor

Toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak olan elektronik biletleme sistemi ile yolcular ulaşım kartlarını ya da cep telefonlarını turnikelere okutmak zorunda kalmayacak ve böylece turnikeler önünde kalabalığın birikmesi önlenmiş olacak. Avrupa’daki kaçak geçişlerin önüne geçmek üzere geliştirilen yüz okuma sistemi de kişileri otomatik olarak algılıyor ve böylece kaçak geçiş yapmak isteyen vatandaşların deşifre olmalarını sağlıyor.

“2016 yılında Türk mühendislerimizin bir tane fikriyle başladı”

Projenin detaylarını paylaşan Elektronet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana; “Projemizin çıkış noktası 2016 yılında Türk mühendislerimizin bir tane fikriyle başladı. Turnikeleri kullanmadan nasıl geçiş sağlayabiliriz. Fikrimiz biraz gelişmeye başlayınca Avrupa Topluluğunda ITEA’ya başvuru yaptık. Avrupa Topluluğu projemizi çok beğendi. Beğendikten sonra farklı ülkelerden konsorsiyum partnerleri atadı.”

“Çok basit kartlarla geçişler sağlamak”

“Bizim amacımız turnikeleri tamamıyla ortandan kaldırıp, insanları akıllı telefonlarıyla veya akıllı kartlarla çok basit kartlarla geçişlerini sağlamak. Plastik bir karta sahip olmadığınız için çevreci bir proje ve kredi kartlarına direk bağlandığı için kartım bitti gibi derdiniz ortadan kalkıyor. Doğal afet gibi olaylarda turnikeler ortadan kalktığı için çok hızlı bir şekilde tahliye yapılabiliyor.”

“Sistem tanımayınca en yakın güvenlik ekibine düşüyor”

“Sistem cep telefonunu tanımayınca en yakın güvenlik ekibine düşüyor ve gelip size kaçak geçiş yaptığınız bildiriyor. 2018’yılının sonuna doğru Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Durağına kurulacak şekilde planladık. 2025 yılında ise Paris’le başlayarak Avrupa’nın farklı farklı büyükşehirlerinde yayılmaya başlayacak” dedi.

“Avrupa ve Türkiye’de başlayan kaçak geçişleri durdurulmak üzere kurulmuş bir sistem”

Projenin çalışma prensibini anlatan Elektronet Proje Yönetim Ofisi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bengü Türk ise; “Elektronik Biletleme Sistemi Avrupa ve Türkiye’de başlayan kaçak geçişleri durdurulmak üzere kurulmuş bir sistem. Bu sistem normal biletlemede kullandığımız cihazların önüne geçecek.”

Yüz okuma sistemiyle Toplu taşımada kaçak geçişler sona erecek – Avrupa da ve dünyada işletim ortakları

“İnsanların bluetooth sistemi ile kartlarını okuyoruz”

“Aynı zamanda bilet alırken kullandığımız turnikelerin önüne geçecek bir sistemdir. Kaçak geçiş bir koridor ve insanların bluetooth sistemi ile kartlarını okuyoruz. Okuduktan sonra kişiler herhangi bir yere bağlı kalmaksızın normal geçişlerini yapabiliyor. Geçiş sırasında kaçak geçiş yapan veya yapmayan kişileri de sistem kendi içerisinde belirliyor.”

“Öngörülen kaçak geçiş oranı şu anda yüzde 30”

“Bu çerçevede yüz tanımlama sistemini Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz ve aynı zamanda da şu anda da mevcut turnikelerin yerine geçecek bir yapıyı kurmaya çalışıyoruz. Türkiye’de öngörülen kaçak geçiş oranı şu anda yüzde 30 ve biz bunun azaltılması için bir takım hedeflerimiz var” diye konuştu.

“Çalışmalar Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkında yürütülüyor”

TeknoPark’da yürütülen projeler hakkında bilgiler aktaran Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark İkitelli Şube Müdürü Selim Kurtulmuş ise; “Türkiye’de sanayi içerisine kurulmuş tek Teknopark bulunduğumuz yer. Burada yaklaşık bine yakın personel çalışmakta ve yüz firma ve bu kadarda proje yürütülüyor.

“Projeler aktif olarak devam ediyor”

Buradaki amaç aslında sanayiciyi üniversiteye götürmek değil, üniversitede ki hocalarımızı sanayi ile birleştirmek ayaklarına gitmek, şu anda bine yakın projemiz var yazılımları yapılıyor, firmalarında projeleri aktif olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica