Ekonomi

Zeytinoğlu 11’inci Kalkınma Planını değerlendirdi

Zeytinoğlu 11’inci Kalkınma Planını değerlendirdiZeytinoğlu; “Türkiye 2004-2005 yılları arasında yabancı sermaye yatırımlarını yıllık bazda 28 misli arttırabilme başarısını göstermişti. Benzer adımlara odaklanılarak bunun tekrar yapılabileceğini düşünüyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

Zeytinoğlu 11’inci Kalkınma Planını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2019-2023 dönemini kapsayan ‘11’inci Kalkınma Planı‘na ilişkin değerlendirmesinde öngörülen hedeflerin, bir önceki kalkınma planından daha ulaşılabilir olduğunu söyledi.

“12 bin 484 dolar kişi başına gelire kolayca ulaşabiliriz”

Zeytinoğlu, 2023 yılında GSYH’nın 1 trilyon 80 milyar dolara ve kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesinin rahatlıkla ulaşılabilir hedefler olduğunu belirtti. İhracat hedefinin ise 226.6 milyar dolar ile geçen dönemki hedefin yarısından az olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Kur’un ihracatı destekliyor olmasının bu hedefin yapılabilirliğini daha da kolaylaştırdığını düşünüyoruz” dedi.

Yüzde 9.9 olarak hedeflenen işsizlik rakamının Avrupa’ya kıyasla yüksek olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Ancak bu bizim için ulaşılabilir olması açısından gerçekçi bir hedef” dedi. Zeytinoğlu, “Bütçe açığı yüzde 2 olarak mevcut mertebesinde devam edecek gibi görünüyor ama biraz daha düşürme noktasında çabamız olması gerektiğini düşünüyoruz. Zira bütçe açıklarının ekonomideki kırılganlıklara katkı verdiğini her zaman dile getiriyoruz” dedi.

“…yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize çekilmesi…”

Zeytinoğlu, “Biz sanayicileri asıl ilgilendiren ve mutlu eden gelişme olarak, doğrudan sanayi yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında bir görüş oluşmuş olması. Bunun için yatırım ikliminin geliştirilmesi gerekiyor. Plan, hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi, sürekli geliştirilen temel hak ve hürriyetler olarak üç sütun üzerinde oluşmuş. Ve bunlar yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında olmazsa olmazıdır diye düşünüyoruz. Türkiye 2004-2005 yılları arasında yabancı sermaye yatırımlarını yıllık bazda 28 misli arttırabilme başarısını göstermişti. Benzer adımlara odaklanılarak bunun tekrar yapılabileceğini ve hedeflerimize ulaşabilmemiz açısından da bunların yapılmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sanayi sektörünün odak sektör olduğunu belirten Zeytinoğlu; “Sanayi sektörünün milli gelirdeki payının artıyor olmasının hedeflenmesi bizim için çok önemli. Kimya sektörü, ilaç sektörü, tıbbi cihazlar sektörlerine ağırlık verilmiş. Bu alanlardaki ürünlerin katma değerlerinin biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz. Sermaye olarak daha büyük sermayelerle yapılabilecek yatırımlar. Bunların da yapılabileceğine inanıyoruz” dedi.

“Daha fazla pay almamız gerektiğini düşünüyoruz”

İhracata yönelik büyüme hedefinin önemini vurgulayan Zeytinoğlu; “Bizim ihracat artışımız 30 milyar dolarlardan 150 milyar dolarlara yükseldiği dönemler yatırımların geldiği dönemlerde olmuştu. Benzer hamlelerin tekrar yapılması gerekiyor. Hatta ABD ile de benzer bir entegrasyonu tamamlayabilmemiz önemli. ABD, pazar büyüklüğü olarak Avrupa Birliği’ne eşit büyüklükte bir pazar durumundadır. Bizim ticaretimiz potansiyel büyüklüğüne göre çok az. Daha fazla pay almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada cumhurbaşkanımız ile ABD Başkanı arasında yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 75 milyardan 100 milyar dolara çıkarılması kararını da çok yerinde buluyoruz. Önümüzdeki dönem yine benzer bir pazar olarak Asya’yı da görebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica