Genel

100 bin imza için seçim kurullarına başvuru yeterli olacak

100 bin imza için seçim kurullarına başvuru yeterli olacak Hayati Yazıcı, “Kimi destekliyorlarsa seçim kurullarına başvurmak suretiyle beyanda bulunacaklar. Alındı belgesi verilmek suretiyle gerçekleşecek. Notere gidecek, masraf yapacak falan o tür yöntemler tercih edilmedi” dedi. 100 bin imza için seçim kurullarına başvuru yeterli olacak detaylar haberimizde…

100 bin imza için seçim kurullarına başvuru yeterli olacak

Hayati Yazıcı basın toplantısı düzenledi

Uyum yasalarıyla ilgili toplantının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, basın toplantısı düzenledi.

“5 komisyon başkanı arkadaşımızın sunumu oldu”

Toplantıda komisyon başkanlarının sunum yaptığını aktaran Hayati Yazıcı, “Toplantıda 5 komisyon başkanı arkadaşımızın sunumu oldu. Ama toplantıda zamanımızın çoğunu yürütmenin yapılandırılmasını alanını teşkil etti. Bu kapsamdaki çalışmaların gelen çerçevesini ifade edeceğim, içeriğine ilişkin bir bilgi paylaşımım olmayacak. Henüz olmadığı için olmayacak, gizleme anlamında değil” dedi.

“Önümüzdeki hafta yasalaşacak”

Yazıcı, bir kişinin aynı anda hem cumhurbaşkanı hem milletvekili adayı olamayacağını belirtti. Yasalar arasında çatışma yaşanmaması için düzenlemeler yapacaklarını söyleyen Yazıcı, paketin önümüzdeki hafta yasalaşmasını planladıklarını dile getirdi. Yazıcı’nın açıklanmasında satır başları şöyle:

“Seçime kadar yapacağımız kısmın özü alan temizliği yapmak”

“Bu alan yapacağımız çalışmaların seçimlere kadar yapılacak kısmı var, seçimlerden hemen sonra yapılacak kısmı var ve daha sonra süreçlerle yapılacak kısmı var. Yani dinamik bir alan… Seçime kadar yapacağımız kısmın özü alan temizliği yapmak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi sağlayacak, cumhurbaşkanının Anayasa ile kendisine verilmiş kararname ile düzenlenme alanıyla ilgili hukuksal sorunlara yol açmadan çalışmasını sağlayacak bir alan temizliği yapacağız. Kanunlara arasında, Anayasa normları arasında bir ihtilaf zuhur etmesin amacıyla. Bunun bir yetki kanunu ile yapılmasını daha doğru olduğunu değerlendiriyoruz.”

“Seçim Kurullarına beyanda bulunulacak”

(Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin seçmen şartı) “Bunun nasıl gerçekleşeceğine dair öneride, en az 100 bin seçmenin, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurmuş kişiler, tabi bunları YSK ilan edecek, onlar da kimi destekliyorlarsa seçim kurullarına başvurmak suretiyle, kimlikleriyle birlikte o konuda beyanda bulunacak. Alındı belgesi verilmek suretiyle gerçekleşecek. Notere gidecek, masraf yapacak falan o tür yöntemler tercih edilmedi.”

“İmzaları YSK denetleyecek”

(“100 bin imzayla ilgili olarak YSK mı sorumlu olacak?” sorusu üzerine) “YSK’ya başvurulacak. Çünkü bunların seçmen olması şartı var. Bir kişi bir adaya imza verebiliyor. Bunun kontrol ve denetimini seçim kurulları yapacak. Seçim kurulunun buna ilişkin bir altyapı yazılımı var. Bu denetimi sağlayacak. İl ve ilçe seçim kurullarına başvuracaklar.”

“Yetki kanunu çerçevesinde KHK çıkarılacak”

“Birçok kanundaki kavramlar devre dışı kalacak. İşte Bakanlar Kurulu, Başbakan olmayacak. O alanlara ilişkin kanunlardaki temizlemeyi Meclis’ten geçireceğimiz bir yetki kanunu çerçevesinde çıkarılacak kanun hükmünde kararname (KHK) ile olacak. Belli alanlar KHK ile düzenlenemez diye tartışmalar var. OHAL kanun hükmünde kararnamesi ile sözünü ettiğim kanun hükmünde kararnameyi karıştırmayın. Anayasanın 91’inci maddesinde tanımlanan yetki kanununa dayalı kanun hükmünde kararname ile yapılacak düzenlemeler alanı tanımlanmış. Önümüzdeki hafta Meclis’e sevk edeceğimiz paketteki alanlar KHK ile düzenlenemez, o yüzden kanun ile yapılacak.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica