Bilim-Teknoloji

Deprem riski artık internetten öğrenilebilecek

Deprem riski artık internetten öğrenilebilecek. ODTÜ Teknokent’te hizmet veren bir firmanın geliştirdiği uygulamayla vatandaşlar internet üzerinden ücretsiz olarak binalarının depreme karşı risk değerlendirmesini yapabilecek. Değerlendirmeleri görebilmek için, Deprem riski artık internetten öğrenilebilecek.
ODTÜ teknokent’te yer alan firmadan yapılan haber açıklamasına göre, Deprem riski artık internetten öğrenilebilecek.

Deprem riski artık internetten öğrenilebilecek

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent’te hizmet veren bir firmanın geliştirdiği “İnternet Tabanlı Deprem Risk Analiz Sistemi” uygulaması ile; vatandaşlar internet üzerinden ücretsiz olarak binalarının depreme karşı risk değerlendirmesini yapabilecek.

Deneme aşaması tamamlandı

Deneme aşaması tamamlanarak hayata geçirilen uygulama ile Ege ve Marmara Bölgeleri öncelikli olmak üzere 81 ilin riskli bina dağılım haritasının çıkarılması da hedefleniyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer, habercilere yaptığı açıklamada; “Özellikle son günlerde birçok deprem oluyor ve ülkemizin yüzde 90’dan fazlası deprem riski altında. O yüzden bu ön değerlendirme ile içiniz daha rahat edebilir ve depremlerde binanızın performansıyla ilgili bir ön bilgi sahibi olabilirsiniz”.

“depreme karşı değerlendirme şansımız olacak”

Türer, “Geliştirdiğimiz uygulama ile bütün Türkiye’deki bina stoğunu çok hızlı bir şekilde depreme karşı değerlendirme şansımız olacak” dedi.

“Ön değerlendirme ile içiniz daha rahat edebilir”

Prof. Dr. Türer, uygulamaya “www. analiz.yapidestek.com.tr” adresinden ulaşıldığını belirterek, kullanımına ilişkin detayları da paylaştı.

Kişilerin internet bağlantısı olan bir bilgisayar üzerinden web adresine girerek kayıt yaptırmaları gerektiğini belirten Türer; sonra açık adresle ya da harita üzerinden değerlendirmesini almak istedikleri binanın seçildiğini söyledi.

Binanın bulunduğu bölgenin deprem ivmesine bakılıyor

Türer, ilk olarak uygulama üzerinden binanın bulunduğu bölgenin deprem ivmesine bakıldığını ve daha sonra kullanıcılara görsellerle desteklenen “Binanızda kaç kat var? Binanız hangi yıl yapıldı? Binanızda çıkma veya balkon var mı?” gibi sorular yöneltildiğini kaydetti.

Vatandaşların verdiği yanıtlara göre binalar için puanlama yapıldığını anlatan Türer; seçilen 4 farklı analiz yöntemi sonucunda binalara; “riskli, hafif riskli ya da risk bulunmadığı”na ilişkin kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlandığını aktardı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica