Ekonomi

2 yıldır ücret alamayan TOKİ işçilerinden dayanışma çağrısı

2 yıldır ücret alamayan TOKİ işçilerinden dayanışma çağrısı İki yıldır ücretlerini alamayan TOKİ işçileri, yayınladıkları bildiriyle başlattıkları direnişte herkesi onurlu mücadeleleriyle dayanışmaya davet etti. 2 yıldır ücret alamayan TOKİ işçilerinden dayanışma çağrısı detaylar haberimizde…

2 yıldır ücret alamayan TOKİ işçilerinden dayanışma çağrısı

Ankara Mamak’ta TOKİ işçilerinin direnişi devam ediyor. İki yıldır ücretlerini alamayan ve direnişe geçen işçiler, bugün yayınladıkları bildiriyle herkesi onurlu mücadeleleriyle dayanışmaya davet etti.

Toki işçilerinin yayınladıkları bildirinin tam metni şöyle:

“Alın terimizin gasp edilmesine karşılık direnişteyiz”

“Bizler Ankara TOKİ konutlarında çalışan işçileriz. Yaklaşık 2 yıldır TOKİ‘de yüklenici firma Gökhan SARAL’ın sahibi olduğu Çınar Alt Yapı A.Ş. ve Etken Gayrımenkul Yat. İnş. Ltd. Şti. iş ortaklığında çalışıyoruz. 2018 şubatında konkordato ilan eden Gökhan SARAL’ın şirketinden TOKİ‘nin tüm alacak ve haklarımızı ödeyeceği taahhüdü nedeniyle işe devam ettik. Ocak 2018’den bu yana hiçbir ücret almadığımız gibi devlet kuruluşu olan TOKİ ve taşeron firma bizleri sigortasız ve kaçak olarak çalıştırmıştır. TOKİ yönetiminin 2018în nisan ayında ödeme yapacaklarına dair verdikleri söz ve taahhüt şu ana kadar defalarca yerine getirilmeyerek bugüne gelinmiştir.

“Direnişi bitirmemiz isteniyor”

Tüm bu alınterimizin gasp edilmesine yönelik gerek TOKİ‘nin gerekse taşaron firmanın yaptığı oyalamaların karşısında biz TOKİ işçileri 22.11.2018 tarihinde TOKİ Gülveren konutları önünde hak alma direnişini başlattık. Bunun üzerine 26.11.2018 tarihinde TOKİ‘nin şantiye şefi ile beraber Mamak İlçe Emniyet Müdürü bizlerle görüşerek 28.11.2018’de ödeme yapılacağını belirterek direnişi bitirmemizi söylemiştir.

“Oyalama taktikleri sürüyor”

28.11.2018’e gelindiğinde bize ödeme yapmak yerine kolluk güçleri vasıtasıyla Mamak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek burada kaymakam, emniyet müdürü, 2 bakanlık müfettişi TOKİ yetkilisi ve taşeron firma avukatlarıyla görüşme yapıldı. Yine bildik oyalama taktiğiyle 30.11.2018 tarihinde ödeme yapılacağı taahhüt edilerek direnişe devam edilirse gözaltı ve tutuklama tehdidinde bulunulmuştur. Gelinen noktada alacaklarımız ödenmemiştir.

‘Hak verilmez, alınır’ bilincinde olan biz TOKİ işçileri tüm tehdit ve oyalamalara karşılık direnç ve inançla alın terimizin gasp edilmesine karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Bu onurlu mücadelemizde herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Ankara’nın Mamak semtinde TOKİ’nin kentsel yenilenme projesinde* taşeron firma Çınar Altyapı ve Üstyapı İnş. A.Ş. ve Etken Gayrimenkul Yat. İnş. San. ve Tic. Ltd. Sti. iş ortaklığı bünyesinde çalışan 230 işçi yaklaşık 2 yıldır ücretlerini alamıyor.

Önemli bir kısmı gurbetçi olan işçiler memleketlerine dönerken, 30’u önceki gün Mamak’taki TOKİ binası önünde direniş başlattı. “2 yıldır TOKİ emeğimizi sömürüyor!”, “İşçiyiz, mağduruz” pankartları açarak bina önünde 24 saat bekleyen işçiler, bu süre zarfında kendilerine senet verildiği fakat senetlerin de karşılıksız çıktığını vurguladılar.

İnşaat-İş‘in aktardığına göre taşeron firma borçlarını ödemek yerine bir salgına dönüşen ve faturası işçilere çıkarılan konkordato ilan etme yoluna gidince onlar da asıl muhatapları olan TOKİ’nin önünde direniş çadırı kurdular.

2 yıldır ücret alamadıkları işler…

*Ankara Mamak 2. Etap 1312 Adet Konut, Otopark Binaları ve Etimesgut Yapracık 1 adet 2 500 Kişilik Cami, 5 Adet Büfe ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İnşaatı İşi…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica