Mecit Ünal

Şavşat Karagöl – Saklı Cennet Artvin izlenimlerim …

Şavşat Karagöl – Saklı Cennet Artvin izlenimlerim … Kaymakam Göktaş, yaptığı hamlelerin karşılığını almanın mutluluğunu, 9 günlük bayram tatilinde ilçesine çektiği 45 bin turistin ziyaretiyle yaşıyor.

Şavşat Karagöl – Saklı Cennet Artvin izlenimlerim …

KARBAFED (Mikail Kalyoncu) organizasyonuyla düzenlenen gezimizin üçüncü durağı olan, ülkemizin en fazla ormanlık alanına sahip olan “huzur durağı” ŞAVŞAT’ ilçesindeyiz.

Şavşat ilçesi Artvin ilimizin cennet köşelerinin bulunduğu Açıkhava müzesi niteliğinde doğal tabiat alanı…
Gezerek gördüklerimizi anlatmadan önce yöreyle ilgili bize verilen ayrıcalıklı ve bilinmeyen bilinenlerin bilgilerini edindik.

Öğrendiklerimiz…

Birincisi; İlçede “cezaevi”nin bulunmadığını öğrendik…
İkincisi; Ülkemizin 17 sakin şehrinden birisi olduğunu ve 2015 yılında “sakin şehir” unvanını aldığını öğrendik…
Üçüncüsü; “sakin şehir” olabilmek için 70 kriterin olduğunu ve Şavşat’ın bu kriterlerin tamamını tamamlayan bir kent olduğunu öğrendik…
Dördüncüsü; İlçenin yüzölçünün yüzde 58’inin ormanlık olduğunu öğrendik…
Beşincisi; Doğa harikası “Karagöl”ün yukarıdan bakıldığında “kalp” şeklinde olduğunu öğrendik…
Altıncısı; Şavşat’ın köylerinde “kış festivali”nin düzenlendiğini öğrendik…
Yedincisi; Şavşat’ın köylerinde kış aylarında “karakucak güreşleri”, “kızak yarışları”, “kütük kesme yarışları”nın düzenlendiğini öğrendik…
Ve sekizinci olarak; ilçede kayda değer herhangi bir “asayiş” olayının yaşanmadığını öğrendik…

Şavşat’ın kaymakamı…

Şavşat ilçemizde biz ilçe kaymakamımız Musa Göktaş’ın konuğu olduk.

Musa Göktaş denildiğinde, aklınıza Karadenizin en ucunda yer alan Türkiye’nin sınır ilçesi Şavşat’ın devlet görevlisi bir kaymakam gelmesin. Musa Göktaş, var olan kaymakamlardan çok farklı ve halkının içinde faaliyetler yürütürken adeta bir belediye başkanı gibi çalışan “cumhuriyet kaymakamı”…

Göktaş; İlçesinin kalkınmasıyla ilgili kurduğu “Köylere Hizmet Götürme Birliği” eliyle Şavşat’ın geleceğine yön veren “turizm” hamlelerine öncülük ediyor. Açıkhava müzesi niteliğinde Şavşat’ın 65 köyüne ayırımsız eşit hizmet götürmeyi halkıyla bütünleşerek yapmayı başarabilmiş. Yaptığı hamlelerin karşılığını almanın mutluluğunu, 9 günlük bayram tatilinde ilçesine çektiği 45 bin turistin ziyaretiyle yaşıyor.

Halkını çok iyi tanıyan Göktaş’ın; “Şavşat, Türkiye’nin en misafirperver iki üç yerinden biridir. Size burada kalacak bir yer bulamasakta, herhangi bir kapıyı çaldığınızda “biz geldik” dediğinizde de yerinizi bulurdunuz” sözleri, yöre insanın karakterini anlamamıza yettide arttı…

Yakın zamanda devlet belediye işbirliğiyle, çevre düzenlemesi ve yürüyüş yolları gibi altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte “Şavşat Kalesi”nin turizme katkı sunmaya başlayacak olması ilçenin aydınlık geleceğinin habercisi gibi…

Kaymakamlık tarafından işletilen ve Şavşat ilçesine kuş bakışı baktığınız “efkar tepesi” önemli ziyaret mekanlarından bir tanesi.

Doğa yürüyüşleri ve kamping alanı olarak turistik hizmet sunan “Karagöl” yaşanası yerlerin başında gelmektedir. Bana sorarsanız, bizim batı illerinde yaşayan birinin orada yaşamaya başladıktan sonra ömrünün en az 10 yıl uzayacağı inancımın oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Ülkemizin bu cennet köşesini, ülkemin tüm insanlarının hangi olanak ve koşullarda olursa olsun mutlaka görmelerini isterim.

Daha Fazla Göster