Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

2020’nin En Ödüllü Filmi: “Oyuncakçı-Saklı Yadigârlar”

Yağmur Kartal: "Zorluklar bazen o süreci çok daha değerli kılıyor. Bireysel olarak aldığım her izleyici dönüşü beni çok mutlu ediyor"

2020’nin En Ödüllü Filmi: “Oyuncakçı-Saklı Yadigârlar” … Değerli Görüntü Yönetmeni ve Kısa Film arşivcisi Hayri Çölaşan’ın yayınladığı ‘Film Festivalleri 2020’ araştırmasına da konu olarak başarısını tescilledi. detaylar haberimizde…

2020’nin En Ödüllü Filmi: “Oyuncakçı-Saklı Yadigârlar”

Yağmur Kartal’ın yazıp yönettiği Oyuncakçı- Saklı Yadigârlar, 2020 yılında 8 ödül alarak yılın en ödüllü kısa belgesel filmi oldu.

Latrak Film yapımı olan ve Karakuş Film’in destekleriyle çekilen Oyuncakçı-Saklı Yadigarlar, 2020’de film festivallerinde ödülleri topladı. Yağmur Kartal tarafından yazılıp yönetilen stop-motion animasyon belgesel film, 2020’nin en çok ödül alan yerli belgesel film oldu. Kameraarkasi.org’un 2009 yılından bu yana tuttuğu veri tabanına dayanan istatiğe göre film, 2020 yılında 14 ülkede 18 festivale katıldı ve 8 ödül aldı. Değerli Görüntü Yönetmeni ve Kısa Film arşivcisi Hayri Çölaşan’ın yayınladığı ‘Film Festivalleri 2020’ araştırmasına da konu olarak başarısını tescilledi.

SUNAY AKIN
SUNAY AKIN

ÖDÜL ALMAYA DEVAM EDİYOR

Festival yolculuğu devam eden Oyuncakçı, 2021 yılı itibariyle 17 ülkede 24 festivale katıldı. Geçtiğimiz günlerde katıldığı Moskova Kısa Film Festivali’nde de En İyi Kısa Belgesel seçildi. Film, 2020 yılında çizdiği başarı grafiğini 2021 yılında da sürdürmeye devam ediyor.

HAKAN ALTINER
HAKAN ALTINER

ÇOK EMEK VERDİM

Film hakkında konuşan yönetmen Yağmur Kartal, filme çok emek verdiklerini belirterek, “Film sanatı, aceleye gelmeyen, derinlemesine düşünülerek yapılması gereken bir sanat. Ben bu filmde ekip arkadaşlarımla beraber çok emek verdim. Sabahattin Parlar’ın dünyasına girmek, onun duygu düşüncelerini en iyi şekilde yansıtabilmek için yaptığımız şeyi defalarca değerlendirdik. Film yapmak zorluklarla mücadele etme yetinizi de sınayan bir süreci beraberinde getiriyor. Zorluklar bazen o süreci çok daha değerli kılıyor. Bireysel olarak aldığım her izleyici dönüşü beni çok mutlu ediyor. Pandemi sebebiyle seyircilerle bir araya gelemesem de online olarak çokça dönüş aldım. Umarım bu günler geçtiğinde filmimizi seyirciyle birlikte bir salonda izleme keyfini de yaşayacağız” dedi.

OYUNCAK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Stop-motion animasyonlu belgesel olarak çekilen film, yönetmen Yağmur Kartal’ın hayalgücü ve teknik dokunuşlarıyla bambaşka bir boyut kazanıyor. İzleyiciyi zamanda yolculuğa çıkaran belgesel, Türkiye’nin oyuncak tarihine de ışık tutuyor. Filmde yaklaşık 7 bin fotoğraf karesi kullanılırken bütün animasyonlar yönetmen Kartal tarafından tasarlandı. Filmin müzikleri ise 1 yıllık hummalı bir çalışmanın ardından tamamlandı. Çocukluk günlerine götüren ezgileriyle dikkat çeken filmin müziklerini Aykut Kırşan ve Egecan İnce birlikte tasarladı. Animasyonlar ve röportajlardan oluşan belgesele ünlü müzeci ve şair Sunay Akın ile ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncu olan Hakan Altıner de konuk oldu.

SABAHATTİN PARLAR
SABAHATTİN PARLAR

FİLMİN KONUSU

1930’lu yıllarda doğan elektrik ustası Sabahattin Parlar, Avşa Adası’nda elektrik işleri yaparak hayatını sürdürmektedir. İlkokuldaki öğretmeninin onun el becerisi ve sanata olan ilgisini fark etmesi onu sanat eğitimine yönlendirse de geçim kaygısı nedeniyle elektrik ustası olmuştur.

Yıllarca içinden sanatçı olmak ukdesini atamayan Parlar, elektrik tellerinden oyuncak gibi oynatılan figürler tasarlayarak dönemin Kapalıçarşısı’nda satmaya başlar. Eski İstanbul’un sokak satıcılarını, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi insanını oyuncaklarında yeniden yaratan Parlar’ın figürleri oldukça ilgi görür ve Parlar için yeni serüvenler başlar. Parlar’ın figürleri saklı yadigâr olmaktan çıkmış ve değer görerek elektrik tellerinde can bulmuştur.

YÖNETMEN YAĞMUR KARTAL
YÖNETMEN YAĞMUR KARTAL

YÖNETMEN YAĞMUR KARTAL KİMDİR?

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Sinema ile haşır neşir olmaya 14 yaşındayken gittiği Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, Sinema Televizyon bölümünde başladı. Kocaeli Üniversitesi’nde sinema öğrenimini ve yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra “Soluk” adlı distopik kısa filmi ile yurt dışında birçok ülkede festivallerde başarı elde etti. Oyuncakçı Saklı Yadigarlar isimli orta metraj stop-motion animasyonlu belgesel filmini yönetti. 2018 yılında aktif olarak kendi işlerini de yapmaya başlayan Kartal, uzun süredir aklında olan ve kendi rumuzu olarak da kullandığı LATRAK Film markasını yarattı ve yaratıcı bir animasyon film şirketine sahip olma hayalini harekete geçirdi. Çeşitli sitelerde film kritikleri ve analizleri yazmasının yanı sıra aktif olarak sektörde görsel efekt, kurgu, animasyon ve stop-motion animasyon işleri yapmaya devam etmektedir.

ÖDÜL ALDIĞI FESTİVALLER

1. 8. Antakya Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 2020
2. 2. Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali, Jüri Özel Ödülü. 2020
3. 6. Sakarya Kısa Film Festivali, Belgesel Film Yarışması, Birincilik Ödülü. 2020
4. 5. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Öğrenci Belgesel Film Yarışması, Birincilik Ödülü
5. Short Film Factory, USA, Best Short Documentary. 2020
6. Short Shot Fest, Rusya, Best Short Documentary. 2020
7. Short to the Point International Short Film Festival, Romania, Best Documentary Film. 2020
8. Best Istanbul Film Festival, September Winners, Best Short Documentary. 2020
9. Moscow Short Film Festival , Rusya , Best Short Documentary. 2021

FİNALİST OLDUĞU FESTİVALLER

1. Anatolia International Film Festival / Türkiye /Finalist.2020
2. 39. Ankara Uluslararası Film Festivali / Türkiye / Belgesel Dalı Finalist.2020
3. 3. Uluslararası Siirt Kısa Film Festivali /Türkiye /Finalist.2020
4. 3. Uluslararası İzmir Artemis Film Festivali / Türkiye / Belgesel Dalı Finalist.2020
5. 8. FICSLP – Festival Internacional de Cine de San Luis Potosi / Meksika / Finalist.2020
6. 1. Antep Kısa film Günleri / Türkiye / Ulusal Finalist.2020
7. Festival de Cinema de Alter do Chão / Brezilya / Finalist.2020
8. Anatolian Short Film Festival / Türkiye/ Finalist.2020
9. İFSAK / Türkiye/ Belgesel Film / Finalist.2021
10. Redhawk Crescent Indie / Hindistan / Kısa Film / Finalist.2021
11. SİYAD / Türkiye/ Kısa Belgesel Film / Finalist.2021
12. Izmir International Short Film Festival / Türkiye/ Short Documentary Official Selection.2020
13. Golden Bridge İstanbul Short Film Festival / Türkiye/ Official Selection.2020
14. Kadın Yönetmenler Film Festivali / Türkiye -İngiltere / Özel Gösterim Seçkisi.2021
15. 31. Münih Türk Filmleri Festivali / Almanya / Belgesel Film / Özel Gösterim Seçkisi .2021

FİLM EKİBİ

Yazan ve Yöneten: Yağmur Kartal, Anlatanlar: Sabahattin Parlar, Sunay Akın, Hakan Altıner, Akgül Parlar, Vildan Baydar, Mehmet Emin Avşaroğlu, Yardımcı Yapımcı: Cüneyt Karakuş, Görüntü Yönetmeni: Yağmur Kartal, Cem Sarp, Işık Şefi: Gizem Coşkun, Sanat Yönetmeni: Çiğdem Şimşirli, Kurgu ve Görsel Efekt: Yağmur Kartal, Egemen Çetinkaya, Stop Motion Animasyonlar: Yağmur Kartal, Ses: Gizem Coşkun, Seslendiren: Cüneyt Karakuş, Müzik Aranjmanı: Aykut Kırşan, Egecan İnce, Ses Kurgusu: Yağmur Kartal, Mix & Mastering: Egecan İnce, Afiş Tasarımı: İrem Badazlı, Makyaj: Vildan Baydar, İletişim Sorumlusu: Çağla Daşcı, Ulaşım: Ali Erel, Çeviri: Seçil Yozgat.

İLETİŞİM:
Web: https://www.oyuncakcisakliyadigarlar.net/
Facebook: oyuncakci_the.toy.maker
Instagram: oyuncakci_the.toy.maker
Twitter: OYUNCAKÇI Saklı Yadigarlar Filmi
Fragman: https://vimeo.com/439638691

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica