Siyasetin aktörleri…
Siyasetin aktörleri…
Siyaset halk için yapılır.
Siyaset, iktidara gelmek için programında, ülkesi ve vatandaşı için ideolojik olarak neler yapacağını halkına arz eder ve onay aldığında iktidar olur.
Elindeki var olan kıt olanaklarını toplumun her kesimine gelir dağılımı olarak, adalet terazisini kullanarak dağıtan siyaset, kalıcılığını sürdürür.
Siyaseti iktidar yapan, “Siyasi aktörlerin” varlığıdır.
Siyasi aktörler, “Marka” olmayı becerebildikleri oranda kendi çevrelerinde “Güçlü ve belirleyici” konumu yakalamış olurlar.
Genel siyasete baktığımızda Recep Tayyip Erdoğan, siyasi aktörlerden birisidir.
2002 yılından bu yana partisini iktidarda tutmak her siyasetçiye nasip olmaz. Gücün sağladığı olanakları en iyi şekilde değerlendirerek, her alanda belirleyici olmuştur.
Gücün belirleyiciliği Ak Parti için yerelde de kendini göstermektedir.
Bilim, “Siyasette popülaritesinin zirveye taşıyan kimliklerin toplum desteği, toplumun değer yargılarını zedeleyici büyük yanlışlar yapmadığı sürece devam eder. Bu kimliği taşıyan siyasetçinin küçük yanlışları bile hoşgörü içinde kaybolur gider. Toplum için ‘o’ kimliğin söylediği yanlış bile doğrudur” diyor.
Recep Tayyip Erdoğan, popülaritesini zirveye taşıyan siyasetçilerden biri olup, söylediği her söz, kullandığı her tabirin toplumda karşılığı ve kabul görmüşlüğü sürmektedir.
Ama yaşanan son süreçte yaptığı yanlış hamlelerin faturasının nasıl yansıyacağını yaşayarak göreceğiz.
Meral Akşener, kendine has üslubu halkın beklentilerine dem vurmasıyla gündem belirleyici bir konumu vardır ve siyasi alanda gücü olan siyasi bir aktördür.
Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi aktör olarak, kendine has meziyetlerinden değil, partisinin ideolojisinin sağladığı güçle belirleyici konumundadır. Yerele yansıması da “Sosyal Demokrat Belediyecilik” anlayışının iktidarıdır.
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, ülke ve dünya çapında popülaritesini zirveye taşıyan siyasetçilerden biri olup, toplum onun ne yaptığına ne söylediğine bakar ve ona yöneltilen suçlama ve iftiralar üzerine yapışmaz ve toplum tarafından reddedilir. Siyasetin içinde belirleyici konumu vardır. Ülkemizde bilim ve siyaset içinde bir markadır.
Yerele doğru baktığımızda, ilimizin siyasi aktörleri iki parti içine sıkışıp kalmış durumdadır.
Mehmet Ellibeş, Gölcük İlçemizde üç dönem Belediye Başkanlığı yaparak partisi içinde söz sahibi olmayı başarmış ve bu sayede markalaşmış siyasi bir aktördür. Kendi partisinin içinde tek belirleyici konumunu korumaktadır. Aynı zamanda genel siyasetin sağladığı olanakların gücünü elinde tutmaktadır.
Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce Valilik görevinde bulunmuş devlet adamıdır. Bulunduğu konum gereği il başkanıyla uyumlu çalıştığı oranda belirleyici gücünü hissettirmektedir. Özellikle kendi partisinden 11 belediye başkanını koordine eden konumunu çok güçlendirmektedir.
Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Sosyal Demokrat Belediyecilik”in Kocaeli’de tek temsilcisi olarak karakterinin yüklediği güçlü yapısıyla marka olmayı başarmış ve yaşadığımız süreçte CHP içinde belirleyici bir özelliği vardır. Söz konusu parti olunca belirleyicilik usulünde şu anda en önde gelen isimdir.
Diğer ilçelerimizde elbette kendi çevrelerinde belirleyici konumu bulunan siyasi aktörler vardır. Bu aktörler güçlerini verdiği siyasi kişiliklerin öne çıkmasına yardımcı olabilecek konumdadırlar. İsim vermek perdeyi aralamak gibi bir sahne sunacağından isim vermiyorum. Bu kimlikler hep var olmuşlardır ve var olmaya, perde arkasında kalmaya devam edeceklerdir.
Perde arkası güçlerin belirleyici olmadığı bir siyasal yaşam özlemiyle…
Yaşama dair var olanların farkında olmanız dileğiyle…