Sağlık

2024 itibariyle tıp fakültesi kontenjanları düşürülüyor

2024 itibariyle tıp fakültesi kontenjanları düşürülüyor Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, hastanelerde acil sorununu gündemden kaldıracaklarını söyledi. Demircan, 2024 ten sonra tıp fakültesi kontenjanlarını düşüreceklerini de söyledi. 2024 itibariyle tıp fakültesi kontenjanları düşürülüyor detaylar haberimizde…

2024 itibariyle tıp fakültesi kontenjanları düşürülüyor

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan İstanbul Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarda acillerde yaşanan yığılmalara ve poliklinik sorununa değindi. Demircan tıp fakültesi kontenjanlarının da düşürüleceği bilgisini verdi.

“Acillerde yığılmamız oluyor”

“Biz acil sorununu kısa zamanda gündemimizden kaldıracağız” diyen Ahmet Demircan, “Bizim tedavi edici sağlık hizmetleri verirken karşılaştığımız sorunlardan birincisi acillerdeki yığılmadır, ikincisi polikliniklerdir, üçüncüsü yoğun bakım yatağı ihtiyacıdır. Acillerde yığılmamız oluyor. Acillerdeki yığılmanın birkaç nedeni var. Nedenlerden biri, elbette ki vatandaşımız kendisini acil hissediyorsa acildir, acilde biz onu karşılamakla yükümlüyüz.”

“acile gelmiş hastalarımızı hızla muayene etmemiz lazım”

“Ama biz acile giren hastalarımızı alan ayrımına tabi tutuyoruz. Derhal müdahalesi gereken acil hasta kırmızı alana alınıyor. İkincisi sarı alan dediğimiz hızlı bir şekilde müdahale edilmesi lazım gelen hastamızdır. Üçüncüsü yeşil alan hastası, ki bu hastalarımız aslında polikliniklerde sorunları çözülebilecek hastalarımızdır ve sayı olarak bunlar acile gelenlerin büyük çoğunluğunu teşkil ederler. ‘Şimdi git yarın gel’ deme yerine, acile gelmiş hastalarımızı hızla muayene etmemiz lazım. O nedenle günlük poliklinik kapasitemizin bir kısmını ve poliklinik kapasitemizin üstündeki uzmanlarımızı biz mesai saatini kaydırarak 16.00-23.00 çalıştırmak üzere bu yığılmayı eritmek şeklinde bir planlama yaptık” dedi.

“Acil servislere tedbirler alınacak”

Acil servislerde Sarı ve kırmızı alanda gözleme alınan hastayı uzun süre acilde bekletmeyeceklerini belirten Demircan, özel hastanelerde de acile yer ve zaman ayırmalarını temin edecek tedbirler aldıklarını ve daha da alacaklarını vurguladı.

“63 hastanede bu uygulama başladı”

Demircan, “Bütün Türkiye genelinde 63 hastanemiz bu şekilde yoğun. 20’si İstanbul’da olan bu hastanelerde uygulamayı başlattık. Tabi ki uygulama en verimli şekliyle başlamayabilir. Uzmanları, nöbet çizelgelerini oluşturup hastane başhekimlerimiz, sağlık müdürlerimiz konuyu takip edecek. Bu 63 hastanede fiilen başladı” diye konuştu.

“yoğun bakım yataklarımızı biraz verimli kullanmıyoruz”

“Yoğun bakım yatağı ihtiyacı aslında Türkiye’nin ihtiyaç duyacağını hesapladığımız yatak kapasitesine ulaşmış durumdayız” diyen Bakan Demircan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama yoğun bakım yataklarımızı biraz verimli kullanmıyoruz noktasında konu bizim önümüze geliyor, o da nedir; yoğun bakım yatağında ihtiyaçtan fazla hasta tutularsa ihtiyacı olan hasta için orası dolu görünüyor.”

“uzman sıkıntısı çekilen yerler de var”

“Burada hastaların uygun zamanda normal odaya alınmaları sağlanması gerekiyor. Ama biz yine de ihtiyaçları tekrar gözden geçiriyoruz. İhtiyaç olan yerlerde yoğun bakım yatak sayısını da arttıracağız. Poliklinikleri mekan açısından sıkıntılı olan yerler var. Tabi ki yeterli sayıda uzman sıkıntısı çekilen yerler de olabiliyor. Bu açıdan bir takım polikliniklerde sıkıntı yaşansa da genel olarak poliklinik taleplerini uzun zamana yaymadan biz karşılayacak noktadayız.”

“Uzman sayımız 2030’lara kalmadan karşılanmış olacak”

Türkiye’deki doktor açığının yakın gelecekte hızlı bir şekilde azalacağını belirten Sağlık Bakanı Demircan, “Bizim öngördüğümüz şudur ki; 2024 yılından sonra biz fakültelerdeki öğrenci kontenjanını düşürmek durumunda kalacağız. Çünkü yeterli sayıda öğrencimiz var. Yıllık 11 bin civarında mezun veriyoruz. Gelen mezun sayısı ve fakültelerdeki öğrenci sayısı birkaç sene sonra pratisyen açığımızı kapatacak. Uzman sayımızda 2030’lara kalmadan inşallah karşılanmış olacak” ifadesini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica