Davos’ta Zenginlerin buluşması
Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta başladı. Protestoları engellemek için yoğun güvenlik önlemleri alan polis ve ordunun masraflarının büyük bölümü halkın verdiği vergilerden karşılanıyor.- akarhaber
Yücel Özdemir / Köln: İsviçre’nin kayak bölgesi Davos’ta 1971 yılından bu yana Ekonomi Profesörü Klaus Schwab öncülüğünde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yılki oturumu bugün resmi olarak başladı. Dört gün sürecek forum kapsamında pek çok zorunun ele alınacağı ileri sürülüyor. Dünyanın zenginleri, tekel yöneticileri, hükümet ve devlet temsilcilerini bir araya getirme özelliği taşıyan WEF’e karşı bu yıl da değişik protesto gösterileri düzenleniyor. Polis, her yıl olduğu için sermayenin has temsilcilerinin katıldığı forumun güvenliği için olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Davos’a giriş ve çıkışlar her yıl olduğu gibi kontrollü yapılıyor. Zirve boyunca sadece polis değil aynı zamanda 5 bin asker de görev yapıyor.
Foruma katılacakların güvenliğini sağlama adına Davos hava sahası 17 Ocak’tan itibaren kapatıldı. İsviçre güvenlik için Lihtenştayn, Avusturya ve İtalya ile yakın iş birliği içinde. Yüksek kalibreli konukların birçoğu WEF’e Zürih Havaalanından orduya ait helikopterlerle götürülecek. Neue Zuriche Zeitung’da yer alan habere göre güvenlik önlemlerinin maliyetinin büyük bir bölümü ise WEF değil, federal hükümet ve Graubünden kantonu tarafından karşılanıyor. Davos Belediyesi de masrafların bir kısmını üstleniyor. WEF 2025 için alınacak güvenlik önlemlerinin toplam 9 milyon İsviçre frankına mal olması bekleniyor.
Pazartesi günü yaklaşık 300 kişi Dünya Ekonomik Forumu‘nun açılışını protesto etti. Eylemciler zenginlerden daha yüksek vergi alınması çağrısında bulundular ve küresel ısınmanın sorumlusu olduğuna dikkat çektiler.
60 ÜLKEDEN KATILIMCI VAR
WEF tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılkı toplantılara 130 ülkeden 1600’ü şirket yöneticisi olmak üzere 2 bin 700 kişi katılıyor. Foruma 60 ülkeden katılacak hükümet ve devlet başkanları arasında Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de bulunuyor.
Ortadoğu’dan foruma katılacaklar arasında en dikkat çekici isim ise Suriye’deki yeni rejiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani olacak. Şeybani’nin WEF’te batılı ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra yatırım yapacak tekellerin yöneticileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Bu aynı zamanda Esad sonrasında kurulan Suriye rejiminin de ilk uluslararası forumu olacak. Ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog, Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Raşid, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman al-Safadi ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cevad Zarif de katılacaklar arasında.
ABD başkanlığı koltuğuna oturan Donald Trump ise perşembe günü video yoluyla foruma bağlanacak.
ANA GÜNDEMDEKİ KONULAR
Forum kapsamında bu yıl ağırlıklı olarak beş konu ele alınacak. “Güveni yeniden tesis etmek” başlığı altında savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle mevcut sisteme karşı oluşan güvensizliğin yeniden güvene dönüştürülmesi ele alınacak. Bu kapsamda özellikle Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşlar ekseninde forumlar yapılacak.
Ekonomideki büyümedeki yavaşlamanın nasıl hızlandırılacağı, yapay zeka ve teknolojideki ilerlemenin insanlar ve çalışma hayatına etkileri, küresel ısınma nedeniyle içinde yaşadığımız gezegenin nasıl korunacağı ve yapak zekanın gelişmesinin sanayi üzerindeki etkileri ele alınacak. Bütün başlıkların gelip birleşeceği nokta ise kapitalist sistemin dışına başka bir sistem aramaya gerek olmadığı olacak. Ancak, artan sınıfsal çelişkiler, teknolojideki ilerlemenin avantajlarından geniş kitleler değil asıl olarak sermaye yararlanıyor.
YÖNETİCİ ELİTLER
Dünya Ekonomik Forumu 1971 yılında, o dönemde Cenevre Üniversitesinde ekonomi profesörü olan Klaus Schwab tarafından kuruldu. Daha önce asıl olarak zengin tekel yöneticilerinin katıldığı foruma devlet temsilcileri 1994’ten itibaren katılmaya başladı. Böylece sermaye ile siyasetin küresel çapta bir araya geldiği bir platforma dönüştü. WEF 2015 yılından bu yana resmi olarak uluslararası bir kuruluş statüsüne sahip. Foruma yaklaşık 1000 şirket üye ve yıllık yüksek üyelik aidatları ödüyorlar. Schwab’ın kurucu fonksiyonuyla halen etkili olduğu forumun yöneticiliğini ise IMF Direktörü Kristalina Georgieva, Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Avrupa Merkez Baknası Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ticaret Örgütü Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ve Ürdün Kraliçesi Rania yapıyor. Kaynak: Evrensel