EMEP: “Birleşen İşçiler Kazandı Birleşen Halk Kazanacak!”
Emek Partisi: İktidarın uyguladığı Erdoğan-Şimşek programı ve hak ve özgürlüklere dönük saldırılar hız kesmeden devam ediyor.- akarhaber
Son 1 yılda Kocaeli’de işçiler iktidarın dayattığı sefalet koşullarına karşı ekmeklerini büyütmek için mücadele ediyor. Son olarak 30 yıl sonra greve çıkan Gübretaş işçileri ve yüzde 22 zamma karşı çıkan kamu işçileri kentin dört bir yanında direniyor. Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü dayatılan sefalet koşullarına karşı işçi ve emekçileri insanca yaşam, insanca çalışma hakkı ve daha yaşanılabilir bir ülke için mücadele etmeye çağırdı. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz imzalı açıklamada son 1 senede Kocaeli’de gerçekleşen grev ve direnişler hatırlatılarak “Elde edilen ücret artışları, sosyal haklar ve iyileştirmeler; yalnızca o işyerindeki emekçilerin değil, tüm işçi sınıfının ortak zaferidir. Bu kazanımlar aynı zamanda patronlara ve iktidara verilmiş açık bir mesajdır: “Artık susmayacağız, artık boyun eğmeyeceğiz!” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde;
“2025’in ilk yarısını geride bırakırken, işçi sınıfı ve emekçiler tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zam dalgası ve hayat pahalılığı altında eziliyor. Buna rağmen, grev yasakları, gözaltılar ve tutuklamalar işçilerin mücadele azmini kıramıyor. İşçiler hem ekmeklerini büyütmek hem de demokratik hak ve özgürlüklerini savunmak için kararlılıkla mücadele ediyor.
Bugün hemen her gün bir fabrikanın kapısına grev pankartları asılıyor. Grev çadırlarında halaylar sürüyor. Her uygulamasıyla bir sermaye hükümeti olduğunu kanıtlayan tek adam rejimi ve onun saray iktidarı, tüm baskı ve zorbalığına rağmen büyüyen bu emek mücadelesini durduramıyor.
Başta Kocaeli olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki grevler, bize bir gerçeği yeniden hatırlattı: Kazanmak için birleşmek ve mücadele etmek gerekir!
-Aralık ayında metal iş kolunda olan GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schnedir Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik işçileri grevlerinin yasaklanmasına rağmen yüzde 40 zam dayatmasını ve sözleşmeye esneklik getirecek maddeleri, 3 yıllık sözleşme dayatmasını grevle püskürttü.
-Hitachi’de 20 gün süren grevin sonunda ücretlere ilk altı ay için 60.5 oranında zam yapıldı. İkinci altı aylık dönem için ise ortalama net ücretler 78 bin TL seviyesine ulaştı.
-GE Grid Solutions’da 33 gün süren grev sonunda işçilerin saat ücretlerine ilk altı ayda yüzde 47 artı 12.76 lira zam yapıldı. İkinci altı ay için enflasyon zammı artı yüzde 20 artı 17 tl zam alacak.
-Schneider Elektrik işçileri 25 günlük grevin ardından imzalanan TİS ile ortalama net ücretlerini ilk altı ay için 56 bin 200 Tl, ikinci altı ay zammı ile birlikte ise 71 bin 150 TL seviyesine çıkarttı.
-Arıtaş Kriyojenik işçileri ise 23 günlük grevin ardından 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı 1 yıllık sözleşme imzaladı. Birinci altı ayda ücretler yüzde 45 oranında arttırıldı, iş yerinde ortalama ücret 51 bin 705 tl oldu.
-Tezcan Galvaniz işçileri patronun yüzde 8 zam dayatmasına karşı greve çıkmışlardı. 46 gün süren grevin ardından yapılan anlaşmaya göre en düşük ücret 43-45 bin TL, en yüksek ücret ise 68 bin TL oldu. Ücretlerde ortalama yüzde 71 artış oldu.
-Plascam’da greve saatler kala sözleşme imzalandı. Maaşlar brütten nete çevrildi, işçiler maaşının tamamını net alacak. Mevcut ücretlere yapılan 10 bin lira seyyanen zammın ardından ilk yıl için yüzde 85, ikinci yıl enflasyon artı 3 puan oranında zam yapıldı.
-Nedex Kimya’da greve çıkmadan 5 gün önce sözleşme imzalandı. Vergi kesintisi olmayacak, vergiyi işveren tarafı karşılayacak. İlk yıl için yüzde 58, ikinci yıl için enflasyon artı 8 puanlık zam yapıldı.
-Portakal Plastik’te sözleşme döneminde yüzde 95 zam isteyen işçilere karşı patron yüzde 52’den fazlasını vermeyeceğini söyledi. Buna karşılık greve çıkan işçiler 28 günün ardından kazanım elde etti. İlk yıl için ortalama yüzde 66 oranında ücret artışı, ikinci yıl için enflasyon +3 puan zam alındı. Grevde geçen sürelere karşılık 11 günlük net ödeme alındı.
-Dyo boyada 44 gün süren grevin ardından anlaşma sağlandı. İşçilerin ortalama ücretleri 73 oranında zam ve 7 bin 500 TL seyyanen artışla birlikte 73 bin 559 TL’ye yükseldi.
-Ravagoda greve bir gün kala yapılan görüşmede anlaşma sağlandı. Yıllık yüzde 33 zam alındı. 46 bin 500 lira olan ortalama brüt ücret net ücret oldu. SGK, işsizlik primi ve gelir vergisi ödentilerinin hepsi işveren tarafından yapılacak.
-Kamuda 600 bin kamu işçisi yüzde 22 sefalet ücreti dayatmasına karşı eylemde. Kamu işçileri ülkenin dört bir yanında iş yerlerini, sokakları eylem alanına çeviriyor, sefalet ücretini kabul etmediğini haykırıyor. Kamuda da grev uygulaması büro iş kolunda başladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde çalışan işçiler taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı.
-Gübretaş işçileri patronun yüzde 30 zam dayatmasına karşı 30 yıl sonra greve çıktı.
Tüm bu grev ve direnişlerden çıkan sonuç; birleşen işçiler kazanıyor! Her kazanım tüm işçi sınıfınındır!
Elde edilen ücret artışları, sosyal haklar ve iyileştirmeler; yalnızca o işyerindeki emekçilerin değil, tüm işçi sınıfının ortak zaferidir. Bu kazanımlar aynı zamanda patronlara ve iktidara verilmiş açık bir mesajdır: “Artık susmayacağız, artık boyun eğmeyeceğiz!”
Ekmeğimizi, geleceğimizi ve onurumuzu korumanın tek yolu birleşik bir mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu mücadele yalnızca ücret artışı meselesi değil; insanca yaşama ve insanca çalışma hakkının, daha yaşanabilir bir ülke mücadelesidir.
Emek Partisi olarak hak arama mücadelesinde olan tüm işçi ve emekçileri bu kazanımları büyütmek için birleşmeye ve mücadeleye çağırıyoruz.