Bilim-Teknoloji

Yabancı yazılımla 1.2 milyar uçuyor

Yabancı yazılımla 1.2 milyar uçuyor. Türkiye’de yerli olmayan yazılımlar haksız rekabet yaratıyor. TÜBİSAD rakamlarına göre yazılım sektörünün hacmi yıllık 11.9 milyar TL iken bu rakamın sadece 3 milyar TL’si yerli yazılım. Yabancı yazılımların yarattığı vergi kaybı ise 1.2 milyar TL’yi buluyor. Yabancı yazılımla 1.2 milyar uçuyor, adeta.

Yabancı yazılımla 1.2 milyar uçuyor

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre, Türkiye’de yazılım sektörünün hacmi yıllık 11.9 milyar TL iken, bu rakamın yaklaşık 3 milyar TL’sini yerli yazılım oluşturuyor. Yerli olmayan yazılım 6 milyar TL’lik bir paya sahip. Türkiye’de son yıllarda büyük gelişim gösteren yerli yazılım sektörünün önünü açmak için TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus’ü; yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile kamu kuruluşlarında zorunlu hale getirme çalışmaları hükümet tarafından devam etse de; uzmanların “yeni petrol” olarak tabir ettiği yerli yazılım sektörünün büyümesine, yerli olmayan yazılımlara uygulanmayan vergi zorunluluğu büyük engel oluyor.

Rekabet çok zor

Hükümet tarafından kullanım zorunluluğu çalışmalarının devam ettiği “yerli yazılım” sektörü, yerli olmayan yazılımlarla vergi uygulamaları yüzünden rekabet edemiyor. CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, “Yerli olmayan yazılım şirketlerine ülkemizde gümrük vergisi ve ÖTV uygulanmıyor. Yazılım sektörüne dair ithalat konusunda yapılacak düzenlemelerle rekabet alanında ciddi rahatlamalar yaşanacaktır. En önemlisi de yerli olmayan yazılım şirketlerine uygulanmayan vergiler yüzünden ülkemiz her yıl 1.2 milyar TL vergi kaybı yaşamaktadır” dedi.

Ülke ekonomisine darbe vuruyor

Yazılımların şirketlerin en önemli bilgilerini içinde barındırdığını belirten Recep Palamut, yerli olmayan yazılım kullanımının güvenlik açığı dışında ülke ekonomisine darbe vurduğunu vurguladı. Palamut, şöyle devam etti: “Her sektörde, yurt dışı merkezli şirketler, yerli şirketler gibi vergi öderken, yazılım sektöründe bu durum geçerli değil. Yerli olmayan yazılımların gümrükten geçirilmesi tek bir USB ile gerçekleşebilmektedir ve tespit edilerek takip edilmesi neredeyse imkansız durumdadır. Günümüzde artık internet üzerinden download edilerek Türkiye’ye sokulan yazılımların yarattığı bu kayıt dışı ekonomi; her geçen gün ülkemize daha fazla zarar vermektedir. Yerli olmayan yazılım firmalarından hizmet almak özellikle bu dönemlerde sorgulamamız gereken bir durumdur.”

Yerlilik oranı yüzde 60

TÜBİSAD verilerine göre; bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 14.4’lük büyüme ile 2016 yılında 94.3 milyar TL’lik hacme ulaştı. 29.6 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinden donanım 12.9 milyar TL, yazılım 11.9 milyar TL, hizmet 4.8 milyar TL büyüklüğe sahip. Bilgi teknolojilerinde, en yüksek büyüme yüzde 16.3 ile yazılım kategorisinde gerçekleşti. Hizmet kategorisinde yerlilik oranı yüzde 86, yazılım kategorisinde yüzde 60 oldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica