Siyaset

’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için yollardayız’

’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için yollardayız’, diyen DP Genel başkanı Gültekin Uysal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüdü. Adalet Yürüyüşü’nün 14’üncü gününde Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve 1000 DP’li katıldı. Yurt habere konuşan Uysal, ’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak, bugün de adalet için yollardayız’ dedi. ’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için yollardayız’

’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için yollardayız’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü 14’üncü gününde Düzce yolu sonunda devam etti. Bugünkü yürüyüşe Menderes’in partisi Demokrat Parti Genel Başkanı ve 1000 DP’li de katıldı. Gültekin Uysal Adalet Yürüyüşü izlenimlerini YURT Gazetesi ile paylaştı.

Uysal ’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için meydanlardayız’ derken ‘Düne kadar terör örgütleriyle müzakere edenler, bugün ana muhaleti terör örgütleriyle beraber olmakla suçluyor’ diye konuştu.

YÜKSEK YARGI BAŞKANLARI DA ‘ADALETE’ GÜVENİLMEDİĞİNİ İTİRAF EDİYOR

Demokrat Parti Genel Başkanı Güktekin Uysal yüksek yargı başkanlarının bile adalete güvenilmediğini itiraf ettiklerini söyledi. 2015 yılındaki seçimlerde partilerinin sloganının da ‘herkes için adalet, herkes için demokrasi, herkes için zenginlik’ olduğunu hatırlatan Uysal, CHP liderinin başlattığı yürüyüşe destek verme kararı aldıklarını ifade etti.

‘ADALET DEVLET GELENEĞİMİZİN TEMEL DİREĞİDİR’

Adaletin devlet geleneğimizin temel direği olduğununun altını özellikle çizen Uysal “CHP Genel Başkanı sayın Kılıçdaroğlu önemli bir insiyatif alarak Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. Türkiye’de yaşanan son hadiselerin ötesinde adalet bu ülkede devlet geleneğimizin temel direğidir. Devletin şekli hususunda bir şart yoktur yalnız onun en temel direği adalet noktasında geçmiş devlet geleneğimiz açısından önemlidir. Öne çıkardığımız noktadır. İşte bu açıdan Türkiye’nin derinden nefes almaya ihtiyacı olduğu noktada yüksek yargının başkanları bile Türkiye’de yargıya, adalete güvenilmediği noktasında fikirlerini beyan ederken anamuhalefet liderinin Türkiye’de demokrasinin, demokratik meselelerin demokratik kanallara aktarılmasının yetersiz kaldığını, temsili demokraside problemlere çözüm üretmekte zorlanıldığını kast ederek toplumsal muhalefetle beraber geniş kitlelere bu talebini mal etmek noktasında bir beklentisi, iktisası, fikri var.

Bizler de özellikle 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü sonrası gönlümüz iktidarıyla, muhalefetiyle bir ortak paydada, Anayasal çerçevede, Meclis deneyiminde Türkiye’nin can alıcı meselelerine çözüm üretmek, başta adalet olmak üzere ‘herkes eşit ama birileri daha eşit’ mantığına savrulmuş bir Türkiye portresinde, fırsat eşitliğinin olmadığı, fiili düzen var. O nedenle bir parti devletine dönüşme noktasında hem adliyede hem onun dışında mali politikaları ile fırsat eşitliği noktasındaki politikalarıyla dar bir alanda belirli bir vatandaş profilini kapsadığını görüyoruz.

Bizim itirazımız Türkiye’de herkes için adalet, herkes için demokrasi, herkes için zenginlik parolası ve sloganıyla 2015 seçimlerinde propaganda yapmış bir parti olarak Türkiye’nin bu talebi, iktidarı – muhalefetiyle yeniden bir idrak tazelemesine vesile olmasıdır. Bugün birilerinin müsaade ettiği kadar haka, hukuka rıza göstermeyeceğimizi burada katılarak biz de Demokrat Parti olarak prensiplerimiz çerçevesinde bir dayanışma ortaya koyarak gösterdik. Bu çerçevede değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

DÜNE KADAR TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜZAKERELER YAPANLAR ANA MUHALEFETİ TERÖR ÖRGÜTLERİYLE HAREKET ETMEKLE SUÇLUYOR

Adalet Yürüyüşü’nün küfürler edilerek, sular kesilerek, yola mermi atılarak provake edilmeye çalışılmasına da değinen Uysal “Adalet Yürüyüşü’nün barışçıl bir demokratik bir eylem olduğu ortada. Türkiye Cumhuriyeti Anayası ve kanunlarında suç teşkil ediyorsa devletin kolluk kuvvetleri savcıları zaten gereğini yapar. Ama böyle şey olmadığına göre…” dedi.

“Netice itibariyle Türkiye’nin Anamuhalefet partisi liderine böyle bir teşebbüs içine girmiş bu manada kriminilaza olmuş bir takım potansiyel suçlar bitmek bilmedi.” diyen Uysal “Düne kadar terör örgütleriyle müzakere edenler bugün ana muhaleti terör örgtletleriyle beraber olmakla suçluyor.” ifadelerini kullandı.

Bu kutuplaşma ikliminde, bu kavgayı daha da derinleştirecek her türlü söz ve davranıştan kaçınılması gerektiğini belirten Uysal iktidara uyarılarda bulunarak “Türkiyede meşru çizgiler içerisinde hak talebini yolda yürüyerek olur, demokratik temsil, demokratik modeller içerisinde olur bütün bunları avantaj olarak değerlendirmeliler. Bir fırsat olarak görmemliler ama gördüğümüz bu noktada ciddi problerin olduğudur” dedi.

’15 Temmuz’da nasıl meydanlardaysak bugün de adalet için yollardayız’

İKTİDARI UYARDI

İktidarın sorumsuz tavır ve düşüncelerden bir an önce sıyrılması gerektiğini belirten Uysal ortak payda vurgusu yaparak; “Bundan sonraki süreç içerisinde de iktidar kanadının toplumsal dinamiklerin bundan sonra daha fazla harekete geçmesinden endişe duyduğunu hissediyorum. Ama Türkiye’nin suiletle bu tür bir kritik dönem içerisinde ortak paydaları öne çıkarmak gerekir. Biz de bugün bu anlayış içerisinde bir şeylere karşıt olmaktan daha çok ne tarafta olduğumuzu önemsiyoruz. Adalet gibi aidiyetlere sıkıştıramayacağız bir evrensel değere herkes kendi cephesinden; kendi cephesinde yaşadığı adaletsizlikler noktasından değerlendirme yaparak taraf olmaya destek vermeye gayret gösteriyor. Biz 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası meydanlarda ‘ekmeğimiz, aşımız’ diyerek iktidar partisi başta olmak üzere meydanlara inen herkesle beraber olmuş isek; bugün de adalet arıyorum diyen ana muhalefet partisi liderine de destekte bulunduk’ dedi

69 yaşında günlük kilometrelerce yol yürüyen CHP liderini gayet iyi gördüğünü söyleyen Uysal “Çok yorucu, ister istemez mesuliyeti yüksek demokratik bir tavır modeli… Ancak o açıdan ben kendisini rahat gördüm.” ifadelerini kullandı.

CHP LİDERİ İLE NE KONUŞTULAR?

Uysal ‘CHP lideri ile neler konuştunuz’ sorumuza ise “Ülkeyle ile ilgili endişelerimizi paylaştık. İyi niyet dileklerimizi ilettik. Allah yardımcısı olsun dedik. Bu düşüncelerlerimizi ilettik.” ilettik dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica