Bilim-Teknoloji

YÖKDİL sınav giriş belgesi alma ekranı 2017 anadolu.edu.tr

YÖKDİL sınav giriş belgesi alma ekranı 2017 anadolu.edu.tr

YÖKDİL sınav yerleri açıklandı. YÖKDİL sınav giriş belgesi alma ekranı 2017 anadolu.edu.tr. Bu sınav Eğilimine Yüksek Lisans yaparak devam etmek isteyenler; yüksek lisansını bitirip doçentlik yapmak isteyenler ve akademik kadroya geçmek isteyenler için düzenlenmektedir. Sınavın aday başvuruları 30 Mayıs- 9 Haziran tarihlerinde alındı. 2017 yılında ilk kez yapılan bu sınavın ikincisi 9 Temmuzda yapılacak. Sınav 30 ilde ve 35 sınav merkezinde düzenlenecek. YÖKDİL sınav yerleri açıklandı mı, sınav giriş belgesi nereden alınır, sorularının cevabını sizler için hazırladığımız haberimizin içinde en ince detayına kadar bulabilirsiniz. YÖKDİL sınav giriş belgesi alma ekranı 2017 anadolu.edu.tr

YÖKDİL sınav yerleri açıklandı. YÖKDİL sınav giriş belgesi nereden nasıl alınır sorularının cevabı herkes tarafından merak ediliyor. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) öğrencilerin akademik hayatlarına devam etmeleri ve bu hayatı bir meslek haline getirebilmeleri için yapılan tek sınavdı. Öğrenciler bu sınavın zorluğundan sürekli şikayet ediyorlardı. Bu sınava alternatif olarak öğrencilerin kendi alanlarına yönelik İngilizce sorularının yer aldığı bir sınav olan; Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı yapılmaya başlandı. 2017 yılında ilk kez bu sınav gerçekleştirildi. YÖKDİL ne zaman saat kaçta? 2017 yılında 9 Haziran’da saat 09.30’da tek oturum halinde ikinci sınav gerçekleştirilecek. Adaylara, çoktan seçmeli ve 5 (beş) cevap şıklı 80 (seksen) adet soru sorulacak ve 180 (yüz seksen) dakika sınav süresi verilecektir. Bu sınav Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda; Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile yapılmaktadır. Sınavın soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak. Sınav organizasyonunu ise Anadolu Üniversitesi gerçekleştirecek.

YÖKDİL Sınav Giriş Belgesi Nereden Alınır?

Sınav giriş belgeleri erişime açıldı. Sınav 30 ilde ve 35 sınav merkezinde düzenlenecek. Adaylar sınav giriş belgelerine “https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr” adresinden ulaşabilirler.

Sınavın soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak. Sınav organizasyonunu ise Anadolu Üniversitesi gerçekleştirecek.

YÖKDİL Sınavı’na, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilecek.

SINAV İNGİLİZCE, ALMANCA, ARAPÇA ve FRANSIZCA DİLLERİNDE YAPILACAK

Geçtiğimiz dönem için sadece İngilizce alanında gerçekleştirilen sınav, bundan sonraki sınavlar için YÖK tarafından yapılan anket sonucuna göre İngilizce’ye ek olarak Almanca, Arapça, Fransızca dillerinde de yapılacak. Sınav bu yıla mahsus olarak 3 kez yapılacak ve sınavın 3’üncüsün Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YÖKDİL Sınavı Nedir?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir. Sınav, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında İngilizce dilinde yapılacaktır.

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve özellikle de nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu amaca yönelik olarak Yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100 / 2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı 1000 araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasında idi. Başlatılan bu yeni girişimlerimiz akademi de olumlu bir şekilde değerlendirilmiş olmakla birlikte doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli istek her iki süreç içinde baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde oldu. Uzun yıllardır akademik dünya yapılan sınavın alana özgü olması yönünde bir beklenti içerisinde idi ve beklentinin karşılanmasına yönelik olarak Yeni YÖK olarak gelen görüşleri de dikkate alarak kapsamlı bir çalışma başlattık ve mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) süreci başlatıldı.

YÖK Başkanından açıklama

YÖK Başkanı Yekta Saraç 2. YÖKDİL Sınavı Başvurularına dair 24 Mayıs 2017 tarihinde twitter hesabından yaptığı açıklamada ”Değerli arkadaşlar, bildiğiniz üzere sizlerden gelen talepler üzerine 2.YÖKDİL Sınavının 09 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilmesine, ve İngilizce’ye ek olarak “Arapça, Almanca ve Fransızca” dillerinde de yapılmasına karar vermiştik. 09 Temmuz’da gerçekleştireceğimiz 2.YÖKDİL Sınavının başvuruları 30 Mayıs – 09 Haziran 2017 tarihleri arasında alınacaktır. 2.YÖKDİL Sınavı ilk kez İngilizce’ye ek olarak “Arapça, Almanca ve Fransızca” dillerinde de yapılacaktır. Akademinin onlarca yıldır talebi ve beklentisi olan, “alana özgü” tek dil sınavı niteliğindeki YÖKDİL’in ikincisini gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Öğrenci ve akademisyen dostu “Yeni YÖK” olarak, gerçekleştireceğimiz 2.YÖKDİL Sınavının akademimize hayırlı olmasını dileriz.” dedi.

Başvuru İşlemleri

Sınav başvuruları elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden, sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılacaktır.

Adaylara sınava girmek istedikleri alanı sınav başvurusu esnasında seçecektir. Adaylar sınav başvurularını onayladıktan sonra alan tercihlerini değiştiremeyecektir. Bu nedenle başvuru onayı verilmeden önce alan tercihinin doğru yapıldığı adaylar tarafından dikkatle kontrol edilmelidir.

Sınav başvuru adımlarını tamamlamayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve bu adaylar için “Sınav Giriş Belgesi” düzenlenmeyecektir.

Başvuru esnasında, son 6 (altı) ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Söz konusu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmiş olması gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

“engelli veya sağlık sorunu olan adaylar”

Sürekli/geçici engelli veya sağlık sorunu olan adaylar, bu kılavuzun “Engelli / Sağlık Sorunu Olan Adaylara Yönelik Uygulamalar” başlığında verilen bilgileri dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Söz konusu adaylar, sınav başvurularını tamamladıktan sonra okuyucu/işaretleyici desteği, ayrı sınav salonu, özel araç/gereç kullanma vb. taleplerini iletmek amacıyla, Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formunu (Ek-2) doldurup ıslak imzalı şekilde, üniversite veya devlet hastanesinden alacakları (adayın engel/sağlık durumunu, kullanması gereken özel araç/gereci vb. açıkça belirten) sağlık raporunun onaylı bir örneği ve yazacakları dilekçeleriyle birlikte sınav başvuru süresi içinde, söz konusu formun üzerinde belirtilen adrese ulaştırmalıdır. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan evrak dikkate alınmayacaktır. Söz konusu adaylar, yetkililerce yapılan değerlendirme neticesinde uygun görülen şekilde sınava alınacaklardır.

Başvuru bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafın uygunluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

YÖKDİL hakkında merak edilenler

Kimler, hangi şartlarda başvurabilecek?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

Sınavın başarısı nasıl değerlendirilecek?

İlgili mevzuatsal düzenlemelerimizde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.

Hangi alanda sınava girmem gerektiği nasıl belirlenecektir?

Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.

YÖKDİL’in geçerlilik süresi olacak mı?

YÖKDİL’in geçerliliğine ilişkin düzenlemeler YDS ile aynı olacaktır.

Bu durumda mevcut YDS sınavı devam edecek mi?

Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak üzere eşit geçerliliği olacaktır.

Sınav itirazları

Adaylar sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazlarını sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapacaklardır. İtirazların geçerli olabilmesi için adayların her bir itiraz türü için ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurması, onaylaması, çıktısını alması, imzalaması ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırması gerekmektedir. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapacaklardır. İtirazların geçerli olabilmesi için adayların ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurması, onaylaması, çıktısını alması, imzalaması ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırması gerekmektedir. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica