Siyaset

BM’den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için açıklama yapıldı

BM’den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için açıklama yapıldı. Birleşmiş Milletler’den insan hakları savunucularının İstanbul’da gözaltına alınmaları ile açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında açıklama yapıldı. Ayrıntılar haberimizde yer almaktadır.

BM’den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için açıklama yapıldı

“Son derece kaygılıyız” ifadesi kullanılan açıklamada, Terörle Mücadele Yasası’nın hakların kullanımını önlemek için istismar edildiği endişesine yer verildi. Hak savunucuları için güvenli çalışma koşullarının sağlanması istenen açıklamada; “Türk hükümetini bir an önce Gülmen ve Özakça’yı serbest bırakıp işlerine iade etmeye ve hukuksuz şekilde tutuklanıp; işten atılmalarını tazmin etmeye çağırıyoruz” denildi. BM’den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için açıklama yapıldı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Türkiye, Çin ve Kamboçya’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili açıklama yapıldı. Sözcü Liz Throssell imzasıyla yazılı olarak duyurulan açıklamada, Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucuları ile Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya değinildi.

İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması

Açıklamada, insan hakları savunucularının 5 Temmuz’da Büyükada’daki bir eğitim toplantısı sırasında gözaltına alınmalarıyla ilgili, “Şu anda ciddi bir işkence ve insanlık onuruna aykırı, küçük düşürücü muamele görme riski altında olmalarından endişe duyuyoruz” denildi.

‘Terörle Mücadele Yasası kötüye kullanılıyor’ endişesi

İnsan hakları savunucularının gözaltı süresinin 7 güne uzatılarak, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla sorgulandıklarına değinilen açıklamada, “Bu durum, Terörle Mücadele Yasası’nın, sivil ve siyasal haklarını barışçıl yöntemlerle kullanmaya çalışanları bastırmak üzere kötüye kullanıldığı yönündeki endişelerimizi artırıyor. Dijital güvenlik ve insan hakları savunucularının korunmasıyla ilgili bir atölye çalışması sırasında gözaltına alınmaları bu endişemizi özellikle artırıyor” ifadesi kullanıldı.

Gözaltına alınan kişilerin Türkiye’deki insan hakları hareketinin önde gelen isimleri oldukları belirtilen açıklamada, “bu yeni gözaltı dalgasının”, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın bir ay önce tutuklanmasının ardından geldiğine işaret edildi.

‘Gülmen ve Özakça serbest bırakılıp işlerine iade edilsin’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da değinilerek, “son derece kaygılıyız” denildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklamasında Gülmen ve Özakça ile ilgili şunlar ifade edildi:

“Geçen yılki tasfiyeler sırasında işten atılmalarını protesto için Mart ayında açlık grevine başlayan iki insan hakları savunucusu, araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile ilgili de son derece kaygılıyız. İşten atılmaları konusunu gündemleştirerek terörizme yardım ettikleri iddiasıyla Mart ayında tutuklandılar. Açlık grevinin neredeyse dördüncü ayına giriyorlar ve bildirilene göre, o kadar zayıflamışlar ki, hareketlilikleri bundan ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Türk hükümetini bir an önce Gülmen ve Özakça’yı serbest bırakıp işlerine iade etmeye ve hukuksuz şekilde tutuklanıp, işten atılmalarını tazmin etmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada gözaltındaki insan hakları savunucuları için de hükümete şöyle çağrıda bulunuldu:

“Türkiye’de insan hakları savunucularının keyfi şekilde tutuklanmaları ve gözaltına alınmalarıyla ilgili ciddi kaygılar taşıyoruz. Olağanüstü hal koşullarında hükümetin; barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının meşru kullanımını suç haline getirmeye çalıştığı; uluslararası insan hakları standartlarını karşılamayan acil kararları uyguladığı görülmektedir. İnsan hakları savunucuları susturulmamalıdır. Türk hükümeti acilen insan hakları savunucularının meşru faaliyetlerini korkusuz ve güven içinde yapabilecekleri ortamı sağlamalıdır.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica