Genel

28 şubatla ilgili önemli bir iddia geldi

28 şubatla ilgili önemli bir iddia geldi Dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’den 28 Şubat’la ilgili önemli bir iddia geldi. 103 sanığın yargılandığı davada savunmasını tamamlayan Çevik Bir, “28 Şubat kesinlikle bir darbe değildir. Batı Çalışma Grubu (BÇG) kesinlikle yasa dışı faaliyet gösteren bir cunta kuruluşu değildir” dedi. İfadelerin ardından mahkeme heyeti davayı 13 Nisan’a erteledi. 28 şubatla ilgili önemli bir iddia geldi detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

28 şubatla ilgili önemli bir iddia geldi

“Duruşmada son olarak Çevik Bir esas hakkındaki savunmasını yaptı”

Aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 103 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada son olarak Çevik Bir esas hakkındaki savunmasını yaptı.

“Dava FETÖ kumpası sonucu açıldı”

Çevik Bir, savunmasında, davanın FETÖ kumpası sonucu açıldığını belirterek, “28 Şubat davası, askerlere yönelik diğer davalar gibi, FETÖ’cü siyaset ve yargı kurumlarının el ele vererek askerler üzerinde itibarsızlaştırma, susturma ve intikam amaçlı kumpas davalarının başlama olarak birincisi suçlama olarak sonuncusudur. Bu davada da süreç tıpkı öteki davalarda olduğu gibi sözde kimliği bilinmeyen kişilerin savcılığa bilgi ve belge ulaştırmalarıyla başlamış, ıslak imzalı tek bir doküman olmadan, üzerinde tahrifat yapılan düzmece CD ve belgelerle yüzlerce asker gözaltına alınıp tutuklanmış, kendi ayakları ile ifade vermeye gelenler bile, kaçma şüphesi var denilerek tutuklanmış ve bir kısmı 2 yıla yaklaşan sürelerde cezaevlerinde yatmışlardır” dedi.

28 şubatla ilgili önemli bir iddia geldi

“TSK’nın o dönemde bir darbe niyeti olmamıştır”

28 Şubat’ın kesinlikle bir darbe olmadığını vurgulayan Bir, “Batı Çalışma Grubu (BÇG) kesinlikle yasa dışı faaliyet gösteren bir cunta kuruluşu değildir. TSK’nın o dönemde bir darbe niyeti olmamıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bunu açıkça dile getirmiş ve o dönemde bir darbe olmadığını her şeyin toplumun gözü önünde demokratik olarak yürütüldüğünü net bir şekilde savunmamda arz ettiğim gibi ispatlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“Her 3 davanın da bir bavulcusu var”

Davanın bavulcusunun Tamer Tatar olduğunu ileri süren Bir, “Her 3 davanın da bir bavulcusu var. Davamızın bavulcusu Tamer Tatar’dır. Halen nerede olduğu belli değildir. Her 3 dava da Fethullah Gülen’in onayı alındıktan sonra başlatılmıştır. Her 3 davada, sanıklar ile ilgili deliller sahte, manipüle edilmiştir. Her 3 davada da, Genelkurmay Adli Müşaviri, sahte delillerin üretilmesinde savcılarla beraber çalışmıştır. Davamızda, Balyoz ve Ergenekon davaları gibi kumpas davadır. Diğer davalarda olduğu gibi, darbe yapacağı iddia edilen kişiler, birbirlerini duruşma salonunda görmüşlerdir. Her üç dava da Genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, yüce divan sıfatıyla, Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmamışlardır”

“Yasal bir Genelkurmay Başkanlığı çalışmasıdır”

İrtica tehdidini de hatırlatan Bir, “28 Şubat dönemi ile suçlanmakta olan bizlerin, yani TSK’nın 21 yıl önce irtica tehdidi konusunda, devletin yönetiminin aldığı Milli Güvenlik Kararlarına (MGK) dayalı, yaklaşımının ne kadar haklı ve doğru olduğu apaçık ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımın doğruluğu, son olarak yaşanan 15 Temmuz olaylarında da belgelenmiştir. Davamız kesinlikle, darbe davası değildir. Netice olarak terör ile mücadele için kurulan, Güven Çalışma Grubuna herhangi bir suçlama yapılmazken, irtica ile mücadele için aynı benzerlikte kurulan BÇG’nin suçlanması kabul edilemez. Arz ettiğim gibi suçlanmış olduğumuz BÇG zamanın Cumhurbaşkanı, zamanın hükümeti, zamanın komuta katı, zamanın MGK üyeleri ve vermiş olduğumuz brifingler vasıtasıyla basının ve ülke halkımızın tamamının duymuş olduğu, yasal bir Genelkurmay Başkanlığı çalışmasıdır” şeklinde konuştu.

“Türban yasağı ile ilgili BÇG’nin hiç bir alakası yoktur”

Bir, yaklaşık 2 saat süren savunması sırasında “Türban yasağı ile ilgili BÇG’nin hiç bir alakası yoktur. Benim annem de türbanlıydı” sözlerini sarf etti. Bu sözleri salonda bulunanlardan bazılar ‘yuh’ sesleri ile tepki gösterdi.

“Rutin tatbikat”

Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı, Bir’e, “97’de ikinci başkansınız. Sincan’da tanklar yürüyor ve basında bazı haberler çıkıyor. Siz ‘rutin tatbikat’ diyorsunuz. Ama büyük gazetelerde tam tersi haberler çıkıyor. Genelkurmay Başkanı ile bunu görüşüp ‘bu haberleri tekzip edelim’ demediniz mi?” sorusunu yöneltti. Bir soruyu “Yapmaz olur muyuz efendim” diye cevapladı.

“Savunma yapmayan sanık veya müdafisi kalmadı”

İfadelerin ardından heyetin ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı, “Savunma yapmayan sanık veya müdafisi kalmadı. Son 4-5 celsenin SEGBİS çözümleri yapılacak. O çözümlerde hem sanıklar ve avukatlarının savunmalarını, hem de katılanların beyanlarını ve iddia makamını dinledik. Bundan sonraki celsede bir eksiklik görmezsek bir sonraki duruşmada bunları değerlendireceğiz. Bu nedenlerle duruşmayı 13 Nisan saat 14.00’a erteledik“ dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica