Genel

Yeniden çekilecek ‘Zübük’ filminin başrol oyuncusu belirlendi

Yeniden çekilecek ‘Zübük’ filminin başrol oyuncusu belirlendi. 1980 yılında çekilen ve kadrosunda Kemal Sunal, Nevra Serezli, Bülent Kayabaş, Kadir Savun ve Osman Alyanak gibi önemli oyuncuları barındıran ‘Zübük’ filmi yeniden çekiliyor. Filmde Kemal Sunal’ın hayat verdiği İbrahim Zübükzade rolünü ise ünlü oyuncu Levent Üzümcü canlandıracak. Yeniden çekilecek ‘Zübük’ filminin başrol oyuncusu belirlendi, gelen haberlere göre Kemal Sunal’ın hayat verdiği İbrahim Zübükzade rolünü ise ünlü oyuncu Levent Üzümcü canlandıracak.

Yeniden çekilecek ‘Zübük’ filminin başrol oyuncusu belirlendi

Aziz Nesin’in eserinden sinemaya uyarlanan Kartal Tibet’in yönetmen koltuğunda oturduğu “Zübük” filmi yeniden çekiliyor.

Filmin yeni versiyonunu Ezel Akay yönetmeye hazırlanıyor. Medyatava’dan Birsen Altuntaş’ın haberine göre, Haldun Çubukçu’nun senaryosunu yazdığı filmde Kemal Sunal’ın hayat verdiği İbrahim Zübükzade rolünü ise ünlü oyuncu Levent Üzümcü canlandıracak.

Filmin yönetmeni Ezel Akay, “Biz aslında filmi geçen yaz çekecektik. Ancak 15 Temmuz nedeniyle ertelemiştik. Filmin her şeyi hazır, bütçesinin çalışmaları bittikten sonra bu yaz sonu gibi çekmeye başlarız” dedi.

ZÜBÜK

Zübük, Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Kartal Tibet’in, senaristliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1980 yapımı film. Türkiye siyasi yapısındaki çarpık karakterleri hicveder.

Konusu

Aziz Nesin aynı isimli romanından sinemaya uyarlanmıştır. Filmde Milletvekili İbrahim Zübükzade (Kemal Sunal) hakkında yazı hazırlayan gazeteci Metin (Metin Serezli) doğdu kasabada araştırma yapmaya başlıyor. Zübükzadenin çoğu zaman komik ve her seferinde yakayı kıl payı kurtaran dolandırıcılık hikayeleri anlatılmaktadır.

Zübük 1980- Kemal Sunal başrol oynadı

Sinema filmi

Özgün ad = Zübük – 1980
Film adı = Zübük – 1980

ZÜBÜK

Yönetmen = Kartal Tibet
Yapımcı = Türker İnanoğlu
Senaryo yazarı = Atıf Yılmaz

Oyuncular

Kemal Sunal ….İbrahim Zübükzade
Nevra Serezli ….Yektane
Kadir Savun ….Yektane`nin Babası
Metin Serezli ….Gazeteci

Bülent Kayabaş, Osman Alyanak, Ali Şen, Memduh Ün, Alpay İzer, Zeki Alpan, Nubar Terziyan, Şemsi İnkaya, Hüseyin Kutman, Nevzat Okçugil, Bilge Zobu, Reha Yurdakul, Nejat Gürçen, Mesut Sürmeli, Nevzat Açıkgöz, Seyfettin Karadayı.

Zübük 1980- Kemal Sunal başrol oynadı-Afiş

Kitabın Özeti:

Zübükzade İbraam kasabada kurnazlığıyla ün salmıştır. Son günlerde Ankara’dan bir mektup almıştır. Söylediğine bakılırsa, hükümetten birkaç kişi kendisini ziyarete gelecektir. Evinde büyük hazırlık yapılmaktadır. Kasabalılar konukları merakla beklemektedir…

Alucalı muhtar Sabri Ağa kalaycı Nuri Efendi’ye dert yanar : Komşu köy halkıyla yayla yüzünden birbirlerine düşmüşlerdir. Köylüler çaresiz kalınca, «bu düğümü ancak Zübük çözer» diyerek ona baş vurmuşlardır. Zübükzade açıkgöz, pişkin ve girgin bir adamdır. Ankara’ya, tanıdık milletvekillerine yazarak işlerini göreceğine söz vermiştir. Sabri Ağa her gelişinde ona para ve hediye getirmiştir. Aradan aylar geçmiş, öyleyken işler düzelmemiştir. Köylülerin Zübükzade’ye kaptırdığı para binlerce lirayı bulmuştur…

Nuri ile Sabri dertleşirlerken, terzi Cemal çıkagelir. Onun da bağrı yanıktır : Kardeşi ortaokulu bitirince, liseye girmek istemiştir. Cemal onu bir parasız yatılı okula sokmayı düşünmüştür. Sonunda o da Zübük’ün tuzağına düşmüştür : Kumaşı kendisinden olmak üzere Zübük’e elbise dikmiş, cebine de para koymuştur. Gelgelelim, okullar açılmış, hala kardeşinin işi sonuçlanmamıştır…

Zübük zeki ve hilekardır

Öte yandan, Nuri de Zübük’ten kazık yemiştir. Bu yüzden üç arkadaş üzgün ve öfkelidirler. Birlikte Zübükzade’nin kapısına dayanırlar. Amaçları paralarını kurtarmak, olmazsa zora baş vurmaktır. Fakat Zübük zeki ve hilekardır. Hemen durumu kavrar. Onları güleryüzle karşılar. Biraz beklemelerini, yandaki odada jandarma komutanıyla görüşmekte olduğunu söyler. Öteki odaya geçer. Konuşulanları dinleyen köylüler utanç ve pişmanlık duyarlar. Çünkü Zübük komutana kasaba halkına iyi davranmasını öğütlemektedir!

Ancak birkaç gün sonra işin içyüzü anlaşılır : Meğer komutan bir aydır izindeymiş, Zübük onun sesini taklit ederek köylüleri aldatmıştır! Böylece, aradan aylar geçer. Zübük gitgide ünlenir. Sık sık Vilayete giderek oradan kendi adresine şekerleme, çikolata kutuları postalar, bakanların, hatta başbakanın ağzından mektuplar yazar. Bunları bir punduna getirerek partili arkadaşlarına okur. Buna kanan köylüler başları sıkışınca Zübük’e gelirler. Durmadan ona para, yiyecek taşırlar, yardım dilerler.

O sırada vilayete yeni bir vali atanır. Sert, disiplinli bir adamdır. Herkes ondan korkar. Köyü teftişe geldiği bir gün Zübük boynuna atılır. «Vay efendim!» diyerek yanaklarından öper. Senli benli konuşmaya başlar. Köylüler şaşırırlar, ama seslerini de çıkaramazlar. İşin tuhafı Vali de gitgide Zübük’e inanmaya, hatta ona iltifat etmeye başlar.

«Zübük bize boynuz taktırıyor!»

Buna benzer ilginç ve gülünç olaylarla zaman geçer. Zübük’ün gitgide ünü ve gücü artar. Bir ara Zübük’ün büyük konuklarından söz edilir: Ankara’dan bir milletvekili ile arkadaşları Zübük’ün evine gelirler. Kasabalı partililer elektrik direğine çıkarak evi gözetlerler. İçerde kadınlı erkekli bir topluluk içip eğlenmektedir. Hatta, birbirine el şakası yapmaktadır! Köylüler «Zübük bize boynuz taktırıyor!» diyerek şakalaşırlar.

Konuklar gittikten sonra kasabada hayat durgunlaşır. Artık seçim hazırlıkları başlamıştır. Kasabanın ileri gelenleri Zübük’ün belediye başkanı olmasını isterler. Yalvar yakar onu da buna razı ederler.

«dedem Abdülnazif Paşa» yahut «babam Zübükzade Kara Yusuf Paşa»

Zübük belediye başkanı seçilir. Bunun için dostlarına ziyafet çeker. Yemekte soyundan «dedem Abdülnazif Paşa» yahut «babam Zübükzade Kara Yusuf Paşa» diye söz eder. Herkes bunun asılsız olduğunu bilir, ama kimse sesini çıkarmaz. Ertesi gün Zübük milletvekili seçilir. Kasabalılara baraj, cami ve köprü vaad eder. Ankara’ya gider. Fakat vaadlerinden hiç biri gerçekleşmez. Ayrıca, orada birtakım potlar kırdığı için başbakanı kızdırır. Üstelik, sonraki seçimlerde de kazanamaz. Memleketine döner. İlkin sessiz, içine kapanık bir hayat sürer. Ardından yine ortaya çıkar. İlgileri üzerine çeker, iktidar partililer kadar muhaliflerin de aradığı bir adam olur : Yeni gelen valiyle ilişki kurar, kasabayı vilayet yapmaya çalışacağına söz verir!

Kasabalılar için bu, sevindirici bir vaaddir. Ve yine çoğu kimseler ona inanmaktadır!

Kitap Hakkında Yorumlar ve Yargı

«Zübük bir kere daha şu gerçeği açık seçik ortaya koyuyor : Aziz Nesin, ülkemizin erişilmesi gerçekten güç bir mizah ve yergi ustasıdır! Anlatımındaki o kişi şaşırtan rahatlık ve kolaylık, dilindeki arılık, düşüncelerini belirtmekteki ustalıkla, mizah ve yergicilikteki şaşırtıcı gücüyle, alanın öncü, başustası olmakta devam ediyor. Romanın özelliği, konunun romanda yer alan çeşitli kişilerin ağzından anlatılması. Bunlar birleşince bütüne ulaşıyorsunuz. Bu, romanda bazı tekrarlara yer verir gibi görünüyor ama belli ki sanatçı bunu bilerek yapmış. Bir olayın çeşitli kişilerin gözüyle görünüşünü, diliyle anlatışını vermek için. Ne var ki, bunda daha da titiz davranılabilirdi» (Sunullah Arısoy).

«Zübük, Anadolu kasabalarının yeni düzen içinde aşırı ölçüde ‘politize’ olmuş bir örneği idi. Aziz Nesin’in bu tipi yakalayışı, onun sanatçı sezgisindeki gücünü ortaya koymakla birlikte, Zübük tipi ve bizdeki kasabalı insanın davranışını niteliyen Zübük’lük sorununu derinlemesine olmaktan çok, bütünlemesine genişliği ile anlatıyor. Kasaba aydını, ağazadeler, idadi bitirmiş tüccarlar, gedikliden gelme eski emekliler, kasabaların küçük burjuvaya dönüşmeye başlayan kalantorları, hacı ve hocaların Evliya Çelebi’den meddahlara kadar uzanan eski bir dili yürüten anlatımlarını bu romanında temel olarak almış. Onların gündelik yaşamlarında, küçük, menfaatçi, dar görüşlü, bütün ilişkileriyle çürümeye yüz tutmuş bir yaşamayı haber veren çatışmalarındaki hayvansı sertliği, bu yapıya dayanan iç politika kuruluşunun acıklı dramını anlatıyor» (Tahir Alangu).

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica