Ekonomi

SGK’dan maaşlara OTOMATiK kontrol

SGK Bankalara yatırdığı maaşlara OTOMATiK kontrol getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar; oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşları ile her türlü gerçek ve tüzel kişilerle sigortalılık ve iş yeri denetimi, veri paylaşımı ve kontrolü hususlarında iş birliği yapmak; projeler oluşturmak, bunları geliştirmek ve uygulamak, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sektörel denetim programları oluşturmak için düğmeye bastı. Dolayısıyla ilk iş bankacılık işlemlerinin denetimi öncelikli alan olarak belirlendi haberimizde. Bankalara yatırdığı SGK’dan maaşlara OTOMATiK kontrol geliyor.

SGK’dan maaşlara OTOMATiK kontrol

Maaş ödemesi Bankalar aracılığıyla yapılanlar

Kendisine maaş ödemesi yapılan kişiler ile ödeme dönemi ve ödeme tutarını gösteren veriler bankalardan alınarak; Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında söz konusu kişiler için bildirilen hizmetler ve prime esas kazançların incelenerek; hizmetlerin hiç bildirilmediği veya kazançlarının eksik bildirildiği hususlarının araştırılarak ortaya çıkabilecek prim kaybı; ve sigortalılar açısından ise kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

SGK dan Bankaya verilen maaş yazılarına OTOMATİK kontrol

Ücret bordrosu alınması kaydıyla ticari kredi niteliği taşımayan kredi talepleri ile kredi kartı verilenler

Bankalar ticari kredi niteliği taşımayan kredi talepleri ile kredi kartı verilmesinde, bir iş yerinde hizmet akdiyle çalışanlardan ücret bordrosu alınması halinde ücret bordrosu sağlanan elektronik altyapı üzerinden veya manuel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermektedirler.

Oto kontrol yapılıyor

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Servisleri’ne intikal eden bilgiler ile alınan diğer bilgi ve belgeler; çalışanların işe giriş, varsa işten çıkış, gün ve prime esas kazanç bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarıyla karşılaştırılarak yapılan inceleme neticesinde kayıt dışılık tespit edilmesi halinde, ilgili iş yeri adresine iadeli/taahhütlü tebligat gönderilerek alınan bilgi ve/veya belgelerin sigortalı sayılmayı gerektirecek bir nitelikte olup olmadığı hususları ile itirazlara ilişkin hükümler konusunda gerekli işlemler yapılacaktır.

Ücretler netten brüte dönüştürülecek

Bankadan yapılan net ücret ödemeleri aylık olarak kabul edilecek, net ücret brüt tutara ve prime esas kazanca dönüştürülecek ve yine kurumca belirlenen yüzdelik değerden fazla olan sapmalar kayıt dışı kabul edilerek işlem yapılmak üzere il müdürlüğü kullanıcılarının ekranlarına düşürülecek veya gönderileceğinden teftiş işlemi başlamış olacaktır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica