Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

40 mağara Mardin turizmine kazandırılsın

Kültür ve inanç turizmi kapsamında son yıllarda önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Mardin, şimdi de doğal mağara turizmi ile ön plana çıkıyor. detaylar haberimizde…

40 mağara Mardin turizmine kazandırılsın

MARDİN (İGFA) – Vatandaşlar her biri milyonlarca yıl öncesine ait tarihi doğal mağaraların turizme kazandırılmasını istiyor.

Araştırmacı yazar İbrahim Yüksel, 7 bin yıllık tarihi kentte bulunan antik çağa ait mağaraları turizme kazandırılması gerektiğini ifade ederek, ” Zengin kültürleri ve tarihi dokusu ile dünyanın sayılı turizm kentleri arasında bulunan Mardin’de mağara turizmini geliştirmek için yetkililerin geç kalmadan bir an önce harekete geçmesi Mardin turizmi açısından büyük kazanç elde edecek” dedi.

Mardin’in turizm potansiyelinin daha da artacağını belirten Yüksel,” İnanç turizmi ile son yıllarda yıldızı parlayan Mardin’de yüzlerce tarihi mağara bulunmaktadır. Kent merkezinde ve ilçelerde çok sayıda mağara keşfedildi. Yaklaşık 40’ın üzerinde mağara var. Binlerce yıldan kalma mağaralarda çok önemli tarihlerin izlerini taşıyor. Mardin’in üstünde de tarih, altında da tarih yatıyor. Bu zenginliği bir an önce dünyaya tanıtmak gerekir” dedi.

MAĞARALAR İSTİHDAM ALANI SAĞLAYACAK

 2 yıl öncesine kadar Mardin’i yılda ortalama 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Yüksel,” ancak andemi yüzünden Mardin turizmi de etkilendi. Ama Mardin turizmine geleceğe hazırlamak için alternatif turizm projeleri hazırlanması çok önemlidir. Bunlardan bir tanesi de mağara turizmini canlandırmak.  Pandemi sona ermesi ile birlikte Mardin turizminde bir canlılık yaşanacaktır. Mağara turizminin başlatılması ile birlikte inanıyorum ki Mardin’e 4 ile 5 milyon yerli yabancı turist gelir. Bir taraftan da mağaralar doğa tutkunları için de ayrı bir gezi olur. Mardin’de 40 adet mağara bulunmaktadır. Mağaralar şehrin altından geçip kaleye kadar çıkmaktadır. Yaklaşık 4-5 km uzunluğunda tarihi mağaralar bulunmaktadır. Binlerce yıl önce bu mağaralar insanlar tarafından kullanıldı. Biz bu mağaraları turizme kazandırılması hem ekonomik açıdan hem de istihdam açısından Mardin’e büyük kazanç sağlayacak. ”diye konuştu

MARDİN’DE BULUNAN MEŞHUR MAĞARALAR

Mardin Aslan mağarası, Gızzelin Mağarası (İplik Dokuma), Midyat Linveyri Şifa Mağarası dışında ilde Mardin Şakolin ve Firiye, Midyat Kefilsannur, Midyat Şenköy Kefilmelep, Kefilmardin, Midyat Hapisnas, Midyat Tınat, Savur Kıllıt, Kızıltepe Hanika ve Salah, Nusaybin Hessinmeryem ve Sercahan, Mazıdağı Gümüşyuva ve Avrıhan, Derik Derinsu, Dırkıp, Haramiye mağaraları bulunmaktadır. İplik Mağarası: Mardin kent merkezi, Ensar Mahallesi’nin alt kısmında bulunan, iç içe birbirine geçen 60 kadar mağara eski tarihlerde iplik imalâthanesi olarak kullanılmıştır.

İŞTE O MAĞARALAR

“Aşağımitvan Mağaraları, Baskaya Mağaraları, Berraha Mağarası, Çibbilraz Mağarası, Çile Mağaraları, Davrik Mağarası, Güvenli Mağaraları, Han Mağaraları, Hatun Mağarası, Hemi Mağarası, Kafilmardin Mağarası, Katır Mağaraları, Kırkdirek Mağaraları, Muhammedi Mağarası, Peshera Kutbi, Sefa Mağarası, Şehriate Mağaraları”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica