Ekonomi

Bölgemizde Yaşanan Endüstriyel Tesis Yangınları

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği tarafından “Bölgemizde Yaşanan Endüstriyel Tesis Yangınları” konusunda basın açıklaması yapıldı- akarhaber

Son zamanlarda bölgemizde yaşanan endüstriyel tesis yangınları, periyodik kontrol ve bakımlarının ihmal edilmemesi gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Yapılan araştırmalarda (TMMOB KMO 2023 YILI RAPORU) elektrik kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %54’ünü oluşturmaktadır. Aynı çalışmada endüstriyel yangın biçimleri bakımından yapılan değerlendirmede Elektrik tesisatı/Elektrik cihaz arızası kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %71’ ini oluşturmaktadır. Bu sonuçlar elektrik periyodik kontrol ve bakımlarının önemini gözler önüne sermektedir.

PEKİ ENDÜSTRİYEL TESİSLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

PERİYODİK KONTROL

İşverenler periyodik kontrollerini eksiksiz yaptırmalıdır. Periyodik Kontrol, tesislerde maksimum yılda bir yapılması zorunlu olan kontrollerdir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bu kontroller gerçekleştirilir. Tesisler kontrolleri yılda bir defa yapmaktan ziyade bu periyotları artırabilir. Sıcak havalarda termal kontroller, pano gözle kontrolleri, kaçak akım röle testleri, topraklama ölçümleri, paratoner ölçümleri, elektrik iç tesisat muayeneleri vs. periyodik kontrolleri yetkili elektrik mühendislerine yaptırmalıdır.

PERİYODİK BAKIM

İşverenler tesislerinde trafo var ise bu trafoların bakımlarını yaptırmalıdır. Bakım periyodu maksimum bir yıldır. (İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ). Tesisler sıcak havalarda bu bakımların periyodunu artırabilir. Trafo bakımlarında redresör, zati koruma, röle ayarları, yağ analizi, hücre testleri vs. gibi parametrelerin kontrollerini gerçekleştirmelidir.

KOMPANZASYON

Kompanzasyon, tesislerin enerji tüketiminde güç faktörünü düzelten, tüketilen enerjiyi(P,Q,S) yasal sınırlar arasında tutan sistemlerdir. Bu sistemler kondansatör, reaktör, kontaktör, röle vs. içeren sistemlerdir. Sistem sürekli devreye girip çıktığı için anahtarlama problemleri, kondansatörün patlaması, aşırı sıcaklık sebebi ile yanma olayları meydana gelmektedir. Bu sistemlerin periyodik kontrollere ilaveten yılda 2 defa bakımlarının yapılması önerilir. Ayrıca bu ve benzeri sistemlere gazlı söndürme sistemi ilave edilebilmektedir. Düzenli bakımlar ile bu problemlerin kontrolü sağlanmalıdır. Yangın tehlikesine karşı bu sistemler sürekli kontrol edilmelidir.

Yapılacak periyodik kontroller ve bakımlar ile bölgemizde yaşanan yangınların son bulduğu, can ve mal kaybının olmadığı günleri temenni ederiz.

Daha Fazla Göster