GenelMecit ÜnalSağlıkVacit Çelik

Mersin-Gaziantep demiryolunun Çeliği İngiliz’den kârı Rönesans’ın

Mersin-Gaziantep demiryolunun Çeliği İngiliz’den kârı Rönesans’ın

Rönesans’ın yaptığı projeye İngiltere, 30 milyar lira kredi açtı. Karşılığında ray dahil altyapının İngiliz firmalardan alınmasını şartı koştu. Güney Öztürkakarhaber

Türkiye’nin en uzun demiryolu projelerinden biri olan 286 kilometrelik Mersin-Adana- Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Hızlı Tren Hattı projesi, pazarlık usulüyle 14 Temmuz 2020’de ihale edildi.

36 metrelik rayların Türkiye’ye sevkiyatı başladı.

Toplam 5 firmanın davet edildiği ihaleyi, Rönesans Holding’e bağlı REC İnşaat, 6 milyar 750 milyon liralık (o günkü kurla 984 milyon dolar) teklifle kazandı.

Erman Ilıcak, Rönesans’ın kurucusu, Erdoğan’ın sarayını da yaptı.

Toplam 5 etaptan oluşan projenin, bu yıl hizmete alınması öngörülüyordu. Ancak 6 Şubat 2023’teki 11 ili yıkan Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle inşaat süreci aksadı.

Proje, 5 aşamadan oluşuyor. Son aşaması olan Gaziantep-Başpınar hattı 2 yıl önce açıldı. Burada Gaziray çalışıyor.

KREDİ İNGİLİZLERDEN

Projeyi yürüten firma, depremden kısa süre sonra kredi arayışına girdi. Talebine, İngiltere’nin ihracat kredi kuruluşu UKEF (UK Export Finance) olumlu yanıt verdi. İngiliz kuruluş, REC İnşaat’a 680 milyon Sterlinlik (30 milyar lira) kredi verdi. Bu krediyi de ABD bankası JP Morgan, Hollanda merkezli ING Bank ve Fransız bankası BNP Paribas ile İtalyan ve Avusturyalı ihracat kredi kuruluşları SACE ve OeKB’den sağladı.

36’ŞAR METRELİK RAYLARIN İNGİLTERE’DEN SEVKİYATI BAŞLADI

Ray teminini yapacak olan İngiliz çelik firması British Steel, üretimi Hull City yakınlarındaki Scunthorpe tesislerinde yapıyor. Rönesans mühendisleri, kısa süre önce tesisi ziyaret etti ve ray üretimini yerinde gördü.

ÖZEL ŞART KOŞTU

Ancak kredi için özel bir şart koydu. Ray, elektronik altyapı, (sürdürülebilirlik hedefine ulaşmayı sağlayacak) ESG danışmanlık hizmeti, katener (hat boyunca konulacak elektrik sistemi) ve mekanik bileşenlerin İngiliz firmalarından alınmasını öngördü.

Bu çerçevede, İngiliz çelik firması British Steel ile temasa geçerek ray alımına başladı. Firmanın Hull City yakınlarındaki Scunthorpe tesislerinde ürettiği 36 metrelik rayların Türkiye’ye sevkiyatı başladı. İngiliz medyası, sadece ray anlaşmasını, “British Steel milyonlarca Sterlinlik sözleşme imzaladı. On binlerce ton ray temin edecek” diye duyurdu.

Ray teminini yapacak olan İngiliz çelik firması British Steel, üretimi Hull City yakınlarındaki Scunthorpe tesislerinde yapıyor. Rönesans mühendisleri, kısa süre önce tesisi ziyaret etti ve ray üretimini yerinde gördü. Kaynak: Sözcü

Daha Fazla Göster