Siyaset

Bursalı: “Bu projeye geçit vermeyeceğiz”

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, TBMM’de görüşmelerine devam edilen İklim Kanunu teklifinin, küresel merkezlerin kanunu olduğunu belirtti.- akarhaber

TBMM Genel Kurulunda, İklim Kanunu teklifinin görüşülmesine devam edilirken muhalefet partileri teklifle ilgili eleştirilerini dile getirmişti. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bursalı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İklim Kanunu, küresel merkezlerin kanunudur. İklim Kanunu teklifi milli bağımsızlığımıza, üretimimize ve ülke ekonomimize yönelik ciddi bir tehdittir. ‘Ulusal Katkı Beyanı’ ve ‘net sıfır emisyon’ hedefleri, Türkiye’nin üretim ve kalkınma önceliklerini değil, küresel merkezlerin dayatmalarını merkeze almaktadır” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ GÜVENLİĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR”

“Yerli kömür, doğal gaz ve tarım kaynaklarımızdan vazgeçmeye zorlanmamız, enerji güvenliğimizi ve gıda üretimimizi tehdit etmektedir.’ diyen Bursalı, şöyle devam etti: “Karbon fiyatlandırması ve ‘gönüllü karbon piyasaları’ gibi araçlar, Türkiye’nin enerji ve hammadde kaynaklarını kendi ihtiyaçları için kullanmasını engellemek içindir.

Avrupa Birliği dayatmalarıyla kurulan ‘İklim Değişikliği Başkanlığı’, yerli üretimi desteklemek yerine, dış kaynaklı standartları dayatan bir denetim mekanizması olarak tasarlanmıştır. Bu projeye geçit vermeyeceğiz. Yaşasın tam bağımsız, başı dik ve üreten Türkiye.”

İLK 4 MADDESİ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, İklim Kanunu teklifinin ilk 4 maddesi geçen hafta kabul edilmişti. Kabul edilen maddelere göre, teklifte, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerine ilişkin ilerlemeler yıllık bazda İklim Değişikliği Başkanlığınca izlenecek. Gerekli görülen tedbirlerin alınması amacıyla görev alanı dahilinde, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, faaliyetleri ve standartları belirlemek, gelişmeleri izlemek, karbon fiyatlandırmasına ilişkin piyasaya dayalı mekanizmaları düzenlemekle İklim Değişikliği Başkanlığı yetkili olacak.

MUHALEFET PARTİLERİNİN ELEŞTİRİLERİ

İklim Kanunu’na ilişkin muhalefet partileri de eleştirilerini dile getirmişti. CHP, DEM Parti, TİP ve EMEP‘li milletvekilleri, teklifin geri alınmasını talep etmişti. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, İklim Kanunu teklifinde iklime dair bir şey olmadığını belirterek, “Ağacın yeşiline önem vermemişler. Doların yeşiline önem vermişler. Sadece dünyaya diyorlar ki, biz de bir İklim Kanunu çıkarttık.” ifadelerini kullanırken, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da, “Biz bu İklim Kanunu’na baktığımızda rahatsız olduğumuz ve eksik bulduğumuz birçok konu görüyoruz. Evet bir ihtiyaçtır ama adeta bir Borsa Kanunu gibi çıkmış. İçerisinde birçok eksik var.” demişti.

Daha Fazla Göster