Kariyer ve Mesleki Eğitim Günleri
Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Avrupa Birliği finansal desteği ve KFW iş birliğinde yürütülen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP)” kapsamında 06-07 Mayıs 2025 tarihleri arasında Kocaeli İzmit Millî İrade Meydanı’nda düzenleniyor.- akarhaber
Kocaeli Valisi Sayın İlhami AKTAŞ, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür Vekili Mehmet BAL, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Alman Kalkınma Bankası yetkililerinin katılımıyla başlayacak olan Kariyer ve Meslekî Eğitim Günlerinde firma temsilcileri ve Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi bir araya geliyor.
Türkiye’nin 2024 – 2028 Stratejik Planı çerçevesinde, Millî Eğitim Bakanlığı’nın odak noktası, eğitimde kalitenin arttırılması ve teknoloji ile uyumlu bir öğrenme ortamının sağlanmasıdır.
Bu dönemde meslekî ve teknik eğitimin güçlendirilmesi, öğrencilere yalnızca teorik bilgiler sunmanın ötesinde, pratik ve uygulamalı beceriler kazandırarak iş dünyasına hazırlamak ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını güçlendirmek olarak belirlenmiştir. Bu vizyon doğrultusunda, “Kariyer ve Meslekî Eğitim Günlerinde” ortaokul öğrencileri meslekî eğitimle tanışacak ve son sınıf meslek lisesi öğrencileri sektörün önde gelen firmalarıyla buluşarak kariyerleri için ilk adımı atma fırsatı yakalayacaktır.
8. Sınıf Öğrencilerini Mesleki Eğitimle Tanıştırıyoruz
Okul tercih sürecinde olan 8. sınıf öğrencileri ve ailelerini etkinliklerimizde meslekî eğitimle tanıştırıyoruz. İki gün sürecek etkinlikte meslek lisesi stantlarında görev alacak olan öğrenciler, meslek sahibi olmanın değerini ve yaşadıkları tecrübeleri çocuklarla ve aileleriyle paylaşacaklardır. Ayrıca öğrenciler mesleki eğitimin sunduğu fırsatlar ve istihdam olanakları hakkında bilgilendirme alacaklardır.
Meslekî ve Teknik Eğitim Kurumlarının Son Sınıf Öğrencileri İş Dünyası ile Bir Araya Geliyor
Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının son sınıf öğrencileri, etkinliklerde firmalar ile bir araya geliyor. Açılacak olan firma stantlarındaki öğrenciler, firma temsilcileriyle birebir görüşme fırsatı elde ediyor.
Sektörün Liderleri Anlatıyor: İstihdamda Artık Meslekî Beceriler Öne Çıkıyor
Dünya genelinde, mesleki beceri ve yetkinlikler giderek daha fazla önem kazanıyor. Çağımızın ekonomisi, özellikle teknoloji ve hizmet sektörlerindeki hızlı değişimlerle, insanlardan sürekli olarak yeni beceriler öğrenmelerini ve mevcut yeteneklerini geliştirmelerini talep ediyor. Bu durum, meslekî eğitimin ve sürekli öğrenmenin değerini arttırarak, iş piyasasında rekabet avantajını sağlayan temel unsurlar haline getiriyor. Meslekî becerilerin önemini gençlerle paylaşmak için etkinlikler boyunca sektör temsilcileri kendi deneyimlerini paylaşıyor ve gençlere meslek sahibi olmanın değerini anlatarak ilham veriyor.
1500 Yeni Mezunun Ücretini 1 Yıl Boyunca Projeden Karşılıyoruz
2025 yılı sonuna kadar 1500 yeni mezun işe yerleştiriliyor. Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde yürütülen proje kapsamında “İş Gücü Piyasası Destekleme Programı” ile 1500 Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu ilk defa işe yerleştiriliyor. Bir sene boyunca işveren maliyeti de dahil olmak üzere tüm asgari ücret masrafları proje tarafından karşılanıyor ve böylelikle mezunların iş piyasasına katılımı sağlanıyor. İki aşamalı bir yaklaşımla işverenler ile MEB arasında hibe sözleşmeleri, yeni mezunlar ve işverenler arasında ise iş sözleşmeleri imzalanıyor.
Meslekî ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) Hakkında
2017 yılında birinci fazı başlayan proje ile meslekî ve teknik eğitimin kalitesi ve erişilebilirliğinin arttırılması, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitime devamı sağlayacak desteklerin verilmesi, meslekî ve teknik eğitimin sunduğu fırsatlar konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla birçok çalışma yapıldı. SEUP Projesi’nin birinci fazı kapsamında 8 pilot ilde (Adana, Bursa, Hatay, İstanbul, Mersin, Kilis, Şanlıurfa) bulunan 55 meslekî ve teknik okulun atölyeleri ve laboratuvarları öğrenciler için teknolojik gelişmelere uygun hale getirildi. 21 meslek alanını destekleyen proje ile toplamda 1187 atölye yenilendi.
Projeyle Mesleki Eğitime 125 Milyon Avro Destek Sağlanıyor
Teknik desteklerin yanında öğrencilere farklı konularda kapsamlı destekler de verildi. Ekonomik sebeplerle eğitimine devam edemeyen öğrencilerin ulaşım, öğle yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanarak öğrenciler yeniden eğitime teşvik edildi. Spor, sanat, kültür gibi çeşitli faaliyetlere verilen destekler, öğrencilerin sosyal becerilerini güçlendirmesine olanak sağladı.
Kocaeli’de Desteklenen Okullar
• Başiskele Selim Yürekten Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi
• Gebze STFA Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi
• Gölcük Şehit Volkan Tantürk Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi
Birinci Fazını Tamamlayan Proje, Yeni Döneminde 15 İlde Devam Ediyor
SEUP Projesi’nin istihdama, bölgesel ve ulusal kalkınmaya olan destekleri, meslekî ve teknik eğitimin iyileştirilmesine verdiği katkılar projenin ikinci fazında artarak devam ediyor. “SEUP II” olarak adlandırılan bu yeni dönemde pilot illere Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Mardin illeri eklenmiş ve pilot il sayısı 15 olmuştur.
SEUP Projesi’ne ilişkin tüm çalışmaları https://seup.meb.gov.tr web sitesinden ve ayrıca @seuptr sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.