Genel

ABD konsolosluk operasyonunun arkasındaki tuhaf ilişkiler

ABD konsolosluk operasyonunun arkasındaki tuhaf ilişkiler Başkonsolosluktaki ikinci gözaltı kararının arkasında Ergenekon Kumpası’na ilişkin şoke eden detaylar olduğu belirtiliyor. İşte Başkonsolosluk operasyonundan çarpıcı detaylar. ABD konsolosluk operasyonunun arkasındaki tuhaf ilişkiler detaylar haberimizde…

ABD konsolosluk operasyonunun arkasındaki tuhaf ilişkiler

ABD ile vize krizine neden olan Başkonsolosluk çalışanları hakkındaki gözaltı operasyonunda detaylar ortaya çıkmaya başladı. Tutuklanan konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un ABD’de yaşayan o dönemki İran asıllı ortağının kimliği belirlendi. Başkonsolosluktaki ikinci gözaltı kararının arkasında ise Ergenekon Kumpası’na ilişkin şoke eden detaylar olduğu belirtiliyor.

İşte Başkonsolosluk operasyonundan çarpıcı detaylar

FETÖ iddiasıyla tutuklandıktan sonra vize krizine neden olan ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne, ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) irtibat görevlisi olarak gidip geldiği yıllarda, yanında ABD Başkonsolosluğu’nda çalışan bir ortağı daha vardı. O da, İranlı asıllı olan Ali Torabian idi.

Torabian, ABD vatandaşıydı. Afganistan, Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye gelen uyuşturucu trafiğinin kontrolünde etkili bir isimdi. ABD vatandaşlığı da bu hizmeti karşılığında verilmişti.

Topuz ve Torabian İstanbul Narkotik Şubede en etkili isimlerdi

Her iki ismi de o dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis şefleri ve gazeteciler de tanıyordu. İki isimde Narkotik şubede etkili isimlerdi. İran asıllı Ali Torabian 2000’li yılların başında görevinden ayrılarak ailesiyle birlikte ABD’ye yerleşti. Halen de Washington DC’de yaşıyor.

İkinci gözaltı kararında “Ergenekon Kumpası’ izi

Metin Topuz’un gözaltına alınmasının ardından Başsavcılık ABD Başkonsolosluğu’nda görevli ikinci bir isim için de gözaltı kararı vermişti. AKP tarafından yalanlanan ama daha sonra başsavcılık açıklaması ile eşi ve çocuğu gözaltına alındığı açıklanan N.M.C. de Metin Topuz ve Ali Torabian gibi konsolosluk çalışanıydı.

Türk vatandaşı olan N.M.C.’nin eşinin Bank Asya’ya para yatırdığı da iddia ediliyordu. Halen ABD Başkonsolosluğu’ndan çıkmayan N.M.C’nin ailesi gözaltına alındı. Açıklamayı da başsavcılık yaptı.

Polise göre N.M.C. Ergenekon Kumpası’nın gizli tanığını kolluyordu

N.M.C. polis tarafından daha önceden takip ediliyordu. DEA’nın irtibat görevlisi olan N.M.C de Afganistan üzerinden Türkiye güzergahını kullanan uyuşturucu trafiğinden sorumluydu. Polis N.M.C.’nin bu trafikte bazı Afgan uyruklu uyuşturucu kaçakçılarına yardım ettiğini düşünüyordu.

İki yıl boyunca N.M.C. teknik takiple izlendi. N.M.C.’ye ait 2 yıllık telefon görüşmelerinin TAPE’leri de polisin kayıtlarında bulunuyordu. İddiaya göre N.M.C.’nin yardım ettiği düşünülen isimler arasında bir isim daha dikkat çekiyor. Bu isim de uyuşturucu kaçakçılığından dosyası bulunan Ergenekon Kumpası’nın gizli tanığı ‘Terazi’ kod isimli kişiydi.

Gizli tanık Terazi’nin Zekeriya Öz’le akçeli işleri

İddiaya göre gizli tanık Terazi Zekeriya Öz’e rüşvetle suçlanıyordu. Terazi kod isimli bu tanık polisin iddiasına göre hazırlanmış bir ifadeye parmak basmak suretiyle ergenekonun ayaklarından birinin başlamasına gerekçe olmuştu. Cumhuriyet

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica