Genel

Abdullah Gül ana gücünü AKP den alan bir çıkış yapacak

Abdullah Gül ana gücünü AKP den alan bir çıkış yapacak KHK tartışması, Abdullah Gül’ün 2019’da cumhurbaşkanlığına aday olacağı iddialarını yeniden gündeme getirdi. Son iddiaya göre Gül’ün ofisinde ‘görülmemiş bir hareketlilik’ yaşanıyor. Abdullah Gül ana gücünü AKP den alan bir çıkış yapacak detaylar haberimizde…

Abdullah Gül ana gücünü AKP den alan bir çıkış yapacak

696 sayılı KHK ile getirilen ‘cezasızlık’ düzenlemesine tepki gösteren eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AK Parti yönetiminden gelen açıklamaların Gül’ün 2019’daki adaylığına işaret edeceği iddiasını tekrar gündeme getirdi. Birgün gazetesinden Yaşar Aydın’ın, “Gül, Arınç, Atalay… AKP’de ayrışma netleşiyor, kopuş yaklaşıyor” başlıklı kulis haberine göre, Gül’ün ofisinde ‘görülmemiş bir hareketlilik’ yaşanıyor. Haberin ilgili bölümü şöyle:

“Gül-Erdoğan ilişkisinde farklı bir döneme geldiğini söylemek mümkün”

Abdullah Gül ismi bugüne kadar AKP içinde yaşanan her tartışma sonrası ortaya atıldı. Gül’ün de bu algıyı beslediğini söylememiz gerekir. Türkiye’nin çok tartışılan temel konularına dair yaptığı açıklamalarla Erdoğan’dan farklı düşündüğü mesajını verme gereği hissettiği çok açık. Gül, AKP içinde sadece taraftarlara seslenen değil, aynı zamanda tüm Türkiye ve batıya da sesini duyuran akil insan pozisyonu koruyan çizgisi ile süreci bugüne kadar getirdi. Ama artık Gül-Erdoğan ilişkisinde farklı bir döneme geldiğini söylemek mümkün. Özellikle başkanlık seçimleri yaklaştıkça işin muhtevası da değişmeye başladı.

“İş dünyasından, eski bürokratlara, cemaat ve aşiret mensuplarına kadar uzanan geniş bir yelpaze Gül’ün konuğu olmaya başladı”

Aldığımız bilgilere göre Gül’ün çalışma ofisinin trafiği hiç olmadığı kadar arttı. Üstelik gelen konuklar sadece siyaset içinde de değil. İş dünyasından, eski bürokratlara, cemaat ve aşiret mensuplarına kadar uzanan geniş bir yelpaze Gül’ün konuğu olmaya başladı. 11. Cumhurbaşkanı’nın hızlanan trafiğini son bir aylık sosyal medya takibinden bile çıkarmak mümkün. Gül, siyasette alacağı pozisyon konusunda artık kararını vermişe benziyor. Son birkaç aylık gelişmeler ışığında ‘macunun tüpten çıktığını’ söyleyebiliriz.

Gül’ün asla AKP’yi terk etmeyeceğini ifade söyleyenler kadar…

11. Cumhurbaşkanı Gül açısından en temel belirsizlik AKP içinde kalarak mı yoksa kendini dışarıya atarak mı süreci ilerleteceği noktasında. Bu konuya dair Gül’ün yakın çevresinden de farklı eğilimler var. Gül’ün asla AKP’yi terk etmeyeceğini ifade söyleyenler kadar, 2019 seçimlerinde farklı bir çıkış yapacağından emin olanlar da mevcut. Bugüne kadar atılan adımlara bakıldığında Abdullah Gül için söyleyebileceğimiz en doğru tespit ‘ana gücünü AKP’den alan bir çıkış’ olarak özetlenebilir.

“Zorunlu başlayan bu ilişkinin gönüllü bir siyasal birlikteliğe dönüşme ihtimali bugün dünden daha güçlü”

AKP’de süreç içerisinde Erdoğan’ın siyasal geleceği ile partisinin ve kendilerinin siyasal geleceğini ayrıştırmaya çalışan hatırı sayılır bir ismin olduğu sır değil. Çoğunluğu AKP kurucusu ya da yöneticisi olan bu isimlerin sorunu ise aralarından güçlü bir isim çıkaramamaları. Bu iki ihtiyaç Gül ve AKP’nin eski güçlü isimlerini bir anlamda birlikte olmaya zorluyor. Bu kesimler arasında son dönemlerde artan ilişki ve ‘muhabbet’ esas olarak bu zorunluluğa dayanıyor. İlişkinin sonucunu bugünden kestirmek zor… Şu kadarını söyleyebiliriz ki zorunlu başlayan bu ilişkinin gönüllü bir siyasal birlikteliğe dönüşme ihtimali bugün dünden daha güçlü.

İyi Parti ve Saadet Partisi ile geliştirilecek diyalog belirleyici olacak

Tüm bu gelişmeler ışığında Abdullah Gül’ün esas olarak 2019 Kasım’ında yapılması planlanan başkanlık seçimine hazırlandığını söylemek mümkün. Etrafında yer alan AKP’li sayısında da ciddi bir artış yaşanmaya başlandı. Gül’ü uzun süredir takip eden meslektaşlarımızın görüşü halihazırdaki ekibin yetersiz olduğu yönünde. İyi Parti ve Saadet Partisi ile geliştirilecek diyalogun da Gül’ün yol haritası açısından belirleyici olacağı belirtiliyor.

Süreç daha da sertleşecek

Erdoğan ve AKP’nin tepkilerinin de süreci belirleyeceğini söylememiz lazım. Bugüne kadar Gül’ü doğrudan karşılarına almamaya çalıştılar. Ama son KHK sonrası AKP cephesinden gelen tepkiler bundan sonra sürecin daha da sertleşeceğini gösteriyor. Gerilen ip mutlaka kopacak gibi. Zamanlaması sürecin gidişatını da belirleyecek.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica