Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Adalet hükümlülere yeni kapılar açıyor

Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tutuklu ve hükümlülerin hem okul hem de mesleki eğitim alabildikleri Adalet Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM) yaygınlaştırılıyor. Bu sayede tutuklu ve hükümlüler cezalarını infaz ederken, eğitim hakkından da yararlanıyor.

ANKARA (İGFA) – İki bakanlık arasında imzalanan ‘Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü’ kapsamında Türkiye’deki ilk model merkez 2020’de Sincan Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde açılmıştı. Bugüne kadar gelinen süreçte projenin kapsamı genişletildi. Proje kapsamında 28 Aralık 2021’de Foça Ceza İnfaz Kurumu’nda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla 17 ilde 19 Mesleki Eğitim Merkezi hizmete açıldı. Böylece ülke genelindeki MEM sayısı 20 oldu.

SERTİFİKALARLA İŞ BULABİLİYOR VEYA KENDİ İŞLERİNİ KURABİLİYORLAR

Bu merkezlerde hükümlü ve tutuklular, okur-yazarlık, ilkokul, ortaokul, lise öğretimi yanında mesleki eğitim alıyor, mevcut mesleki bilgi ve becerilerini de belgelendirme imkanına sahip oluyor. Birbirinden farklı onlarca branşta mesleki eğitimin verildiği merkezler, hükümlülerin meslek sahibi olarak tahliyeleri sonrası iş bulmalarını veya kendi işlerini kurmalarını kolaylaştırıyor. 

FARKLI SEKTÖRLERDE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Ankara’daki Sincan Adalet Mesleki Eğitim Merkezi’nden sonra Adana, Edirne, Kocaeli, Kahramanmaraş, İstanbul (Silivri ve Maltepe), Niğde, Balıkesir, Kırşehir, Elazığ, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon, İzmir (Foça ve Aliağa) , Afyonkarahisar, Isparta, Kilis, Bursa’da bulunan ceza infaz kurumu yerleşkelerinde eğitim merkezleri hizmete açıldı.

Bu kurumlarda yöreye uygun, maddi getirisi yüksek ve istihdam imkanı geniş, farklı dallarda verilen eğitim programlarıyla tutuklu ve hükümlülerin sivil hayatlarında daha kolay iş sahibi olmaları amaçlanıyor. Merkezlerde tutuklu ve hükümlülerin gıda teknolojilerinden, tarıma, seramik ve cam teknolojisinden güzellik ve saç bakım hizmetlerine varıncaya kadar birçok farklı alanda, temel eğitimin yanı sıra mesleki eğitim de verilerek, meslek sahibi olmaları sağlanacak.

Adalet Mesleki Eğitim Merkezleri’nin önümüzdeki dönemlerde daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica