Genel

Af önerisi ve ittifak ortağına ince bir uyarı göndermesi

Af önerisi ve ittifak ortağına ince bir uyarı göndermesi Bahçeli, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ya da ileride çözüm süreci gibi bir mekanizmanın başlatılması tartışmalarına yönelik ittifak ortağı AK Parti’ye uyarı niteliğinde mesaj vermiş olabilir. Ancak gerek CHP’nin gerekse AK Parti’nin adalet vurgusunun altında toplumdaki beklentilerin önemli payı var. Af önerisi ve ittifak ortağına ince bir uyarı göndermesi detaylar haberimizde…

Af önerisi ve ittifak ortağına ince bir uyarı göndermesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim manifestosunda ve AK Parti Grup Toplantısında vurguladığı, “daha fazla adalet ve daha fazla hukukun üstünlüğü” vaadi ve ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortaya attığı af önerisi, Ankara’da tartışılıyor.

“AK Partinin atacağı adımlar var”

Gazete Habertürkten Bülent Aydemir’in analizine göre AK Partinin seçim beyannamesinde de külliyatlı bir yer tutacak adalet başlığında, AK Partinin atacağı adımlar var. Bunların bir kısmını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül açıklamıştı. Devam eden davaların ve yargı süreçlerinin hızlandırılması, vatandaşın davasının ne zaman sonuçlanacağından önceden haberdar edilmesi, hâkim ve savcıların tayin, terfi ve atamalarda dava performanslarının etkili olması, yıllarca süren vatandaşın kamu kurumlarıyla ihtilaflarında vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde hızlı çözüm mekanizmaları kurulması ve kamu kurumlarının kendi aralarında ihtilafı görüşerek sorunu çözmeleri, arabuluculuk mekanizmasının da etkin hale getirilmesi gibi tedbirler düşünülüyor.

“Kader mahkûmlarına af çıkarılsın”

Bahçeli’nin gündeme getirdiği “Kader mahkûmlarına af çıkarılsın” önerisinin şüphesiz siyasi bazı mesajları da var. Bahçeli, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ya da ileride çözüm süreci gibi bir mekanizmanın başlatılması tartışmalarına yönelik ittifak ortağı AK Parti’ye uyarı niteliğinde mesaj vermiş olabilir ancak gerek CHP’nin gerekse AK Partinin adalet vurgusunun altında toplumdaki beklentilerin önemli payı var. Bu seçimde adalet vurgusunun öne çıkmasının gerekçeleri şunlar:

“Ceza açısından hakkaniyetli bir orantı tesisi…”

Türkiye’nin ceza adaleti politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. Dolandırıcılık, hırsızlık gibi mala karşı suçlarda çoğu zaman savcılık soruşturmaları etkili olamıyor. Tehdit ve hakaret suçuyla eyleme dönüşmüş suçlar arasında ceza açısından hakkaniyetli bir orantı tesis edilmesi gerekiyor. Suçun maddi alemde ve toplumda yol açtığı hasarla, suç işleyene verilen ceza arasında paralellik lazım.

“Etkin soruşturma yapacak güçlü bir hukuk ekibinin olması gerekiyor”

Kişilere karşı işlenen ancak toplumun genelini rahatsız eden; kadın cinayeti, tasallut, küçüklere karşı cinsel istismar gibi suçlarda etkin soruşturma yapacak güçlü bir hukuk ekibinin olması gerekiyor. Mevzuat yeterli ancak toplumsal dokuyu ve refleksleri bilen hukuk adamlarının belli bölgelerde görevlendirilmesi gerekiyor.

“Bu davalarda özensizlik olmayacak…”

FETÖ yargılamalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması, terör örgütüyle mücadelede zaafa düşülmeden örgütsel faaliyetlere girmeyenlere ceza soruşturması yapılmamasına ilişkin önlemler alınması gerekiyor. Bu davalarda özensizlik olmayacak, dikkatli davranılacak. FETÖ’nün örgütsel faaliyeti içinde yer almayanların sistem içinde yer almalarına yönelik bir orta yol bulunması gerekiyor.

Denetimli serbestliğin daha etkili kullanılması…

Denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme uygulamasının ıslah edilip daha etkili bir şekilde uygulanması gerekiyor. Suçlara karşı caydırıcılık oranlarını düşürmeden, suçların kitleselleşmesini önleyecek bir takım mekanizmalar düşünülüyor. Sosyal medya ve iletişim araçlarının kullanıldığı uyuşturucu madde, silah satışı ve fuhuş konusunda birtakım tedbirler düşünülüyor.

“Yargı sisteminin bir eylem planı olacak”

Kamuoyunun etkilendiği ve yakından takip ettiği olaylarda, yargı sisteminin bir eylem planı olacak. Çoğu zaman mevzuattan kaynaklanmayan, mevzuatın yeterli olduğu ancak hukuk adamlarının yaklaşımlarından kaynaklı sorunların çözümü için mekanizmalar geliştirilecek. Doğru yerde doğru adam görevlendirme bunlardan biri…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica