Genel

İGF Genel Başkanı Mesut Demir: “İnternet Yasası acilen çıkmalı”

İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, merdiven altı internet haber sitelerinden herkesin dertli olduğunu ifade ederken, İnternet Yasası’nın ivedilikle çıkarılması gerektiğini söyledi.

BURSA (İGFA)-  Denizli’nin yerel kanalı DRT’de Kudret Çelebioğlu’nun sunduğu “Ajanda” programına konuk olan İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, hızla gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de medya sektöründe ve haber okuma alışkanlıklarında da değişim yaşandığını vurgularken, COVID-19 salgını sürecinde değişimin hissedilir şekilde gözler önüne serildiğini belirtti.

“MERDİVEN ALTI SİTELER HAYAL KIRIKLIĞI”

Salgın sürecinde vatandaşların haber okuma alışkanlıklarının sosyal medya ve internet medyasına taşındığını hatırlatan Demir, “Bu süreçte haberi internet medyalarından okunma oranı yüzde 91’lere kadar yükselirken, internet medyaları sosyal medya ile de mücadele ve yarış içinde kaldı. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğini fark eden okuyucular, haberin doğruluğunu güvendikleri ve güvenebilecekleri internet medyalarından takip etti. Kurumsal olmayan merdiven altı dediğimiz internet haber siteleri ise, hatalı ve yanlış bilgilerle yaptıkları haberlerle okuyucuları hayal kırıklığına uğrattı” açıklamasını yaptı.

“İNTERNET YASASI’NI BEKLİYORUZ”

Medyanın geleceğini kurtaracak ve sorunlara kökten çözüm olacak Türkiye’de yıllardır beklenen İnternet Yasası’nın ivedilikle çıkarılmasının önemine değinen İGF Genel Başkanı Mesut Demir, “Merdiven altı internet haber sitelerinden siyasetçisinden bürokratına, STK’lardan özel kuruluşlara kadar her kesim rahatsız olmaktadır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın İnternet Yasası ile ilgili çalışmalarını İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak takip ediyoruz. Umuyoruz kısa zamanda İnternet Yasası Meclis’e getirilerek yasalaşır” diye konuştu.

“KRİTERLER NET KONULMALI”

İnternet Gazetecileri Federasyonu bünyesinde kurulan Hukuk Komisyonu’nun hazırladığı İnternet Yasası ile ilgili raporu ilgili kurumlara ulaştırdıklarının altını çizen Genel Başkan Demir, “İnternet Yasası’nda olmazsa olmazımız, merdiven altı internet haber sitelerinin Türkiye’de erişime engellenmesi. Aksi takdirde kalemşörlük yaparak geçimlerini saldıran, kendilerini tek kişilik ordu olarak gören merdiven altı internet haber siteleri, Türkiye’nin başına bela olmuştur ve olmaya devam edecektir. Kurumsal yayın yapan, vergisini ödeyen, sigortalı gazeteci çalıştıran internet medyaları akredite edilerek resmen medya sayılmalı, çalışanlarının basın iş kolundan yani 212 dediğimiz sigortalı olarak çalıştırılarak basın kartı verilmeli. Kurumsal internet medyalarının en az 3 yıl geriye dönük yayın yapıyor olması, en az 3 sigortalı çalışanın olması, vergisini ödemesi, basın ilkeleri doğrultusunda yayın yapması, en önemli kriterler olmalı” ifadelerini kullandı.

“YEREL MEDYA TARİH OLDU”

COVID-19 belasının her sektörü olduğu gibi medyayı da ciddi anlamda etkilediğini savunan İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Demir, “Medyaların gelirlerinde ciddi düşüşler yaşanmış, işsiz gazeteci sayısı da hızla artmıştır.  İnternet medyacılığı ile artık yerel medya kavramı tarih oluşmuştur. Bugün Mardin’de, Kilis’te, Konya’da, Antalya’da, Bursa’da yayın yapan yerel gazeteler, televizyonlar, yaptıkları haberlere ya da programlara  internet haber sitelerinde yer verip dünyanın bir ucundaki okuyucuya ulaşabilmektedir” dedi.

İGF MEDYALARA GELİR DAĞITACAK

İnternet Gazetecileri Federasyonu’na ilişkin bilgiler veren Mesut Demir, “81 il, Almanya, Azerbaycan ve KKTC’de dernek, cemiyet ve temsilcilerimizin bulunduğu toplamda 2 bin 500 internet medyasının üyesi olduğu İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak, internet medyalarının gelirlerini artıracak, gider kalemlerini düşürecek projeler üzerinde çalıştık. Yaklaşık 8 aylık bir çalışma sonrası kısa adı İGFA olan İGF Haber Ajansı, İGF Reklam Ajansı ve İGF TV’yi kurduk. İGF Haber Ajansı’nda internet medyalarının yapmış olduğu özel haberler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel firmaların basın bültenleri, hazırladığımız yazılım sistemi ile aynı anda 2 bin 500 internet medyasında yayınlanacak. İGF Reklam Ajansı’nda da, internet medyalarından istediğimiz banner alanlarında dönüşümlü reklamlar yayınlanacak. Bunların yanı sıra bizleri en çok heyecanlandıran İGF TV projemiz. Her ilin gündemi, sorunları İGF TV ile ülke gündemine taşınacak. Her ilde yapılacak canlı yayın programları, İGF TV aracılığıyla aynı anda tüm üye internet medyalarından canlı yayınlanacak. Bu projelerden elde edilecek gelir, 2 bin 500 internet medyasına dağıtılacak. Bu projeler, bir nevi Basın İlan Kurumu’nun özel versiyonu olacak. Emeği geçen başta federasyon yönetim kurulu üyelerime, üye dernek, cemiyet ve il temsilcilerimize, projeye inanarak tam destek veren internet medyalarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica