Ekonomi

İhracatın ‘kimyası’nda başarı var

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörünün Kasım ayı ihracatı 2,4 milyar dolar oldu. Sektörün ihracatı, geçen yıl Kasım ayına göre yüzde 47,25 arttı. Bu yıl on bir aylık dönemde yapılan kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ise 22,9 milyar dolara ulaştı. On bir aylık sektör ihracatı yüzde 38,88 büyüdü.

İSTANBUL (İGFA) – Kimya sektörünün Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyüdüğünü dile getirdi.

Büyümeye en fazla katkı sağlayan ihracatta ikinci sırada olan kimya sektörünün üçüncü çeyrekte gerçekleştirdiği 6,26 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 36,78 büyüdüğini açıklayan Pelister, “Kimya sektörümüz her şeye rağmen ihracatta güçlü bir performans gösteriyor. Kasım ayında sektörümüzün ihracatı yüzde 47,25 artışla 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık bazda şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. Kasım ayında en çok “plastikler ve mamulleri”, “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri” ve “anorganik kimyasallar” ürünlerini ihraç ettik. Kasım ayında en çok ihracat yaptığımız ülke Hollanda olurken, onu Irak ve ABD takip etti. Ocak-Kasım döneminde ülkemizde en çok ihracat yapan ikinci sektör olarak ihracatımız yüzde 38,88 artışla 22,9 milyar dolara ulaştı. Böylece 2019 yılında kırdığımız ihracat rekorunu bu yıl on bir aylık süreçte yenilemiş olduk. Bununla birlikte ekonominin öncü göstergeleri arasında yer alan sanayi kapasite kullanım oranı ve Türkiye İmalat PMI’ın (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Kasım ayı verileri de önümüzdeki dönemde aynı performansın devam edeceğini işaret ediyor” dedi.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica