Siyaset

Ak parti Yüksek seçim kurulu için yeni düzenleme planlıyor

Ak parti Yüksek seçim kurulu için yeni düzenleme planlıyor 2019 seçimleriyle ilgili hazırlıklarını sürdüren AKP, YSK’yla ilgili de yeni bir düzenleme planlıyor. 15 maddeden oluşan tasarıyla AKP, YSK’nın yapısını değiştirmeyi hedefliyor. Ak parti Yüksek seçim kurulu için yeni düzenleme planlıyor detaylar haberimizde…

Ak parti Yüksek seçim kurulu için yeni düzenleme planlıyor

Özellikle son seçimlerde aldığı kararla muhalefet partilerinin tepkisini üzerine çeken Yüksek Seçim Kurulu, AKP’nin de hedefinde. Cumhuriyet‘ten Emine Kaplan’ın haberine göre; yeni bir çalışma başlatan AKP, YSK’nın yapısını değiştirmeyi hedefliyor. 15 maddeden oluşan yeni bir tasarı hazırlığı içerisinde olan AKP, YSK için bağımsız bir teşkilat yasası çıkarmayı hedefliyor.

Bazı üyeler TBMM tarafından seçilecek

Hazırlığı süren tasarıda YSK’nın üye seçiminde değişiklik olmayacağı söylenmekle birlikte üyelerin bir kısmının TBMM tarafından seçilmesinin gündeme gelebileceği ileri sürülüyor. Anayasa değişikliğine uyum yasaları üzerindeki çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, seçim mevzuatındaki değişikliklerin yanı sıra YSK’ya yönelik bir tasarı hazırlığı da yapıyor.

Teşkilat tek bir yasada toplanacak

YSK’nın bağımsız bir teşkilat yasası bulunmuyor. Kurulun üye seçimi, görev ve yetkilerine ilişkin hükümler 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da düzenleniyor. YSK, uzun süreden beri kendi teşkilat yasasının çıkarılmasını istiyor. AKP’de uyum yasaları için oluşturulan komisyon, yaklaşık 15 maddelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Buna göre, dağınık olarak birçok yasada bulunan YSK ile ilgili hükümler teşkilat yasası altında tek bir yasada toplanacak.

Üye seçimine meclis de dahil edilecek

Yüksek Seçim Kurulu, mevcut yasalara göre 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Seçilenlerin görev süreleriyse 6 yıl oluyor. Üyeler bir sonraki seçimde yeniden seçilebiliyor. Hazırlığı süren taslakta, üyelerin seçilme yönteminin değişmeyeceği söylenmekle birlikte üye sayısının artırılarak bir kısmının meclis tarafından seçiminin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Yeni tasarıda ihale de ele alınacak

Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen YSK’nın pusulaların basımından her türlü satın alma, hizmet, kiralama ve taşıma işlerinin ‘doğrudan temin’ yöntemiyle yapılmasını öngören düzenlemeler de söz konusu taslağa kaydırılarak her seçim döneminde yaşanan ihale tartışmasına son verilecek. Taslakla, YSK bünyesinde genel müdürlükler ve daire başkanlıkları oluşturulacak.

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra TBMM’ye gelecek

AKP’nin hazırladığı taslakta YSK’nin ilçe müdürlerine rotasyon da planlanıyor. İlçe seçim müdürleri, en fazla 6 yıl aynı yerde görev yapabilecek. Oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağına ilişkin düzenlemelerin bu taslakla mı yoksa seçim mevzuatına ilişkin düzenlemelerin yer alacağı taslakla mı getirileceği ise henüz netleşmedi. AKP’nin YSK ile ilgili ayrı seçim mevzuatına ilişkin ayrı taslak getirmesi bekleniyor. Her iki taslağın bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine getirileceği kaydediliyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica