Genel

Akbal: ‘Ülkemizde şuan 6 milyondan fazla konut riskli durumda’

Akbal: ‘Ülkemizde şuan 6 milyondan fazla konut riskli durumda’Akbal; “Depremde ölmek kader değil, tedbir meselesidir. Umarım engelleyemeyeceğimiz bir doğal afet olan depremlerden korkmadan yaşamayı başarabiliriz” dedi. detaylar haberimizde…

Akbal: ‘Ülkemizde şuan 6 milyondan fazla konut riskli durumda’

“Deprem Sonrası Hasar Tespiti için değil, Deprem Öncesi Güvenli Yapılar İçin Gel!” Sloganıyla İMO üyelerine çağrı yapan İMO Kocaeli Şubesi başkan adayı Saliha Belkıs Akbal, can alıcı konuyla ilgili bilgiler paylaştı.

Akbal yapmış olduğu açıklama konuyu şöyle değerlendirdi:

“Deprem en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Ülkemiz bu konuda fazlasıyla acı tecrübeler yaşadı. Türkiye’de İnşaat Mühendisliğine verilen önem, genellikle doğal afetlerin yıkıcı etkileri sonrasında gündeme gelmektedir. Ne yazık ki 17 Ağustos depreminde 18 bin vatandaşımızın ölümüne 44 bin yaralıya ve 15 milyar dolar zarara rağmen hala ciddiyeti anlaşılamamıştır ve bu yıkımlardan sonra dahi yeterli bilinç seviyesine ulaşamadık.

“Maliyet 150 Milyar dolar civarında”

Ülkemizde deprem sorununa bilimsel bakış ve önerilere itibar edilmesi gerekmektedir. Süregelen kalitesiz mühendislik uygulamalarına ve sakıncalı yapılaşmaya bağlı depremlerin afeti riski artmaktadır. Ülkemizde şu an 6 milyondan fazla konut riskli durumda. Bu konutların yeniden inşasının maliyeti yaklaşık 150 milyar dolar civarında. Bir binayı güvenli ya da güvensiz kılan faktörler neler? Kaliteli /kalitesiz malzeme kullanımı, su yalıtımı, arazi seçimi bunlardan bazıları. Bu faktörlerin projede başarı ile uygulanması da sıkı bir denetime ve bilinçli inşat mühendislerine bağlı. Bu sebeple İnşaat mühendislerine ve inşaatta denetimi sağlayan kurumlara büyük görev düşüyor. Depremde ölmek kader değil, tedbir meselesidir. Umarım engelleyemeyeceğimiz bir doğal afet olan depremlerden korkmadan yaşamayı başarabiliriz.

“Güvensiz yapılar güvenli hale getirilmeli”

Bizler deprem bölgesinde yaşadığımız gerçeğini unutmamalıyız. İçler acısıdır ki henüz bir deprem ile karşılaşmadan kendi kendine yıkılan duvarlar, kendi kendine çöken binalar var. Bu seçim sürecinin en başından beri haykırdığımız, mevcut yapı stoğunun depreme karşı dayanımının belirlenmesi konusu hayati önem taşımaktadır. Bu konuda oda olarak üzerimizde büyük sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Deprem bilinci, alınması gereken önlemler ve mevcut yapı stoğununda gerekli mühendislik incelemeleri yapılarak riskli yapıların güvenli hake getirilmesi çalışmaları ivedilikle başlatılmalıdır. Deprem risk hesaplamalarının tüm kamu binalarında ilk olarak okullar ve hastanelerden başlayarak yapılması şarttır. Güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi için ya güçlendirilmeli ya da yıkılıp yenisi yapılmalıdır. Afetlere karşı dayanıklı yapı stoğu sağlanmalıdır. Depreme karşı dayanımının tespiti ile ilgili oda olarak kamuoyu oluşturup çalışmalar başlatmak istiyoruz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica