Genel

Almanya’ya Gitmek Hayal Değil işte Süper Fırsat

Almanya’ya Gitmek Hayal Değil işte Süper Fırsat

Avrupa Birliği’nin insan kaynağı açığını kapatmaya yönelik Blue Card uygulamasına Türkiye’den rekor başvuru geldi. Çeşitli mesleklerden 80 bin kişi gitmek için sıra beklerken bu rakama 50 bin kişinin daha eklenmesi bekleniyor

Sağlıkçılar ilk sırada

Blue Card verileri üzerine göre Almanya’ya gitmek için başvuru yapan meslek gruplarında ilk sırayı sağlık çalışanları alıyor. 13 binden fazla sağlık çalışanı Almanya’ya gidebilmek için bekliyor. Sağlık çalışanları arasında en kalabalık grubu ise 4 bin 280 kişiyle hemşireler oluşturuyor. 3 bin 200 doktor, 1280 fizyoterapist ve 1115 yaşlı bakım personeli de gitmek için bekliyor. Bunlar dışında paramedik ve acil tıp teknisyeni gibi pek çok grup daha başvuru yapıyor.

Mühendisler de Almanya’da çalışmak için Blue Card’a ciddi sayıda başvuru yapan bir başka grup. 10 binin üzerinde mühendis beklemede. Bunların 972’si elektrik-elektronik, 365’i bilgisayar, 152’si yazılım ve 125’i elektrik mühendisi.

Günde 150 talep geliyor

Gazete Oksijen’e konuşan TURVAS Blue Card Kurucusu Mehmet Özer günde yaklaşık 150 başvuru aldıklarını söyledi.

Başvuru şartları hakkında bilgi veren Özer şunları söyledi: “Okulu olan mesleklerde lisans ve üstü diplomanız varsa ya da ustalık belgesi benzeri mesleki eğitim sertifikanız bulunuyorsa başvuru hakkınız var. Herhangi bir okulu olmayan garsonluk ya da özel yazılım üretebilen insanlar için de lise mezunu olup mesleğini ustalıkla icra edebildiğini ispat etmesi şartı var. Bu da o işle ilgili 5 yıl ve üzeri bir sigorta geçmişi olmasını gerektiriyor”

Başvuru için bir yaş sınırı da var: Tüm meslekler için 18-45 yaş sınırı mevcut ancak tıp, yazılım alanları ile akademik personel gibi nitelikli mesleklerde yaş sınırı 50’ye çıkıyor.

4 yıl çalışana vatandaşlık hakkı

Blue Card sahibi olmanın birçok avantajı var. Standart çalışma izni ile 8 yıl çalıştıktan sonra oturum hakkı elde edilebilirken, Blue Card ile 21 ay sonunda kalıcı oturum hakkı, 4 yıl sonra da vatandaşlık edinmek mümkün. Blue Card sahibinin eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarına da oturma izni veriliyor.

Mehmet Özer’in verdiği bilgilere ve habere göre Almanya’da bir hemşirenin aylık brüt kazancı 3 bin – 4 bin 200 euro arasında. Yaşlı bakım personelleri brüt 2 bin 800 – 3 bin 700, kuaförler de 2 bin 500 – 3 bin 500 euro kazanıyor. Mühendisler 6 bin euro’ya kadar, uzman doktorlar ise 25 bin euro’ya kadar aylık kazanç elde edebiliyor. sigortagundem

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica