Genel

Anayasa Mahkemesi kararları beğenilmese de sonuçta herkesi bağlar

Anayasa Mahkemesi kararları beğenilmese de sonuçta herkesi bağlar Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın avukatlarından, AYM kararına rağmen tahliye edilmemesine tepki geldi. Avukatlar ‘AYM kararları herkesi bağlar’ dedi. Avukatlar; “Bizler Şahin Alpay ve Mehmet Altan vekilleri olarak, 11.01.2018 tarihli Anayasa Mahkemesi kararları sonrasında gündemde yer alan; ancak bir kısmı gerçeğe uygun düşmeyen hukuki meselelere açıklık getirmeyi, hukukçu kimliklerimiz ve sorumluluğumuz nedeni ile zorunlu görmekteyiz” dediler. Anayasa Mahkemesi kararları beğenilmese de sonuçta herkesi bağlar detaylar haberimizde…

Anayasa Mahkemesi kararları beğenilmese de sonuçta herkesi bağlar

“Ceza mahkemesi Anayasa Mahkemesinin kararına uymak zorundadır”

Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verilen hak ihlali kararına ceza mahkemesinin uymamasına avukatları tepki gösterdi.

“Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar”

Avukat Ergin Cinmen, Figen Albuga Çalıkuşu, Ferat Çağıl, Melike Polat imzalı açıklamada ‘AYM kararlarının herkesi bağladığı ve AYM’nin amir hükmünün ihlal edildiği’ ifade edildi.

“Her bireyin bu gerçekleri bilmesinde, bu tarihi dönemeçte ihtiyacı ve zorunluluğu bulunmaktadır”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Bizler Şahin Alpay ve Mehmet Altan vekilleri olarak, 11.01.2018 tarihli Anayasa Mahkemesi kararları sonrasında gündemde yer alan; ancak bir kısmı gerçeğe uygun düşmeyen hukuki meselelere açıklık getirmeyi, hukukçu kimliklerimiz ve sorumluluğumuz nedeni ile zorunlu görmekteyiz. Anayasasında, hukuk devleti olduğu yazılı olan ülkemizde hukuk güvenliği altında yaşadığı kabul edilen her bireyin bu gerçekleri bilmesinde, bu tarihi dönemeçte ihtiyacı ve zorunluluğu bulunmaktadır”

Peki, Avukatların açıklamasına neden olay neydi?

AYM, Kapatılan Zaman Gazetesi eski yazarı Şahin Alpay ve gazeteci Mehmet Altan’ın; tutukluluğuna ilişkin hak ihlali kararı vererek tahliyelerin önünü açmıştı. Ancak Altan ve Alpay’ın yargılandıkları iki farklı ağır ceza mahkemesi; AYM’nin gerekçeli kararının ellerine ulaşmadığını gerekçe göstererek ikilinin tahliye talebini reddetmişti. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AYM’nin sınırı aştığını savunarak “Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi; anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir” açıklaması yapmıştı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica