Genel

Antalya Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi

Antalya Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi Uluslararası Antalya Film Festivali’nde, En İyi Film Ödülünü Çinli yönetmen Wen Qi’nun yönettiği “Melekler Beyaz Giyer” filmi kazandı. “En İyi Yönetmen Ödülü” ise, “Dürüst Bir Adam” filmi ile İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’a verildi. Antalya Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi detaylar haberimizde…

Antalya Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 54’üncü Uluslararası Antalya Film Festivali, Expo Kongre Merkezi’ndeki ödül töreniyle son buldu. Ulusal bölümün kaldırıldığı festivalde 2’si yerli, 8’i yabancı 10 film ödül için yarıştı.

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1964 yılından bu yana yapılan festivalin, gelecek yıllarda uluslararası boyutu yükselerek yoluna devam edeceğini söyledi. Sinemanın, kendi içinde tüm sanatları barındırdığını belirten Kurtulmuş, “Sinema ortaya koyduğu dille, insanların gönül coğrafyalarını, insanların bakışlarını çok güzel yansıtan en önemli sanat alanlarından birisidir. Bu festivalin oluşmasında emeği olan bütün sanatsever arkadaşlarımıza, herkese yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Son 6 yılda Türkiye, yerli filmlerin seyredilme oranı bakımından Avrupa birincisidir”

Bakanlık olarak Türkiye’de sinema ve film sektörüne destek verdiklerini söyleyen Numan Kurtulmuş, “Türkiye’de sinema endüstrisine verilen destekler önceki dönemle kıyaslandığında 35 kat artarak 190 milyon dolara çıkmıştır. Son 6 yılda Türkiye, yerli filmlerin seyredilme oranı bakımından Avrupa birincisidir” dedi.

Yeni Sinema Yasası’nın, Başbakanlığa sevk edileceğini aktaran Kurtulmuş, “Oradan da parlamentoya gelerek, Türk sinemasının ciddi şekilde desteklenmesi sağlanacaktır. Sinema Yasası, Türk film endüstrisi için hayati devrim niteliğindeki bir adımdır. Böylece film endüstrisine verilen destekler artacağı gibi, sadece yerli film üretenlere değil, yabancı yatırımcıların da yatırım yapmalarının önü açılacak, teşvik edilecektir. Artık Türkiye geldiği nokta ile uluslararası alanda son derece film platoları yapabilecek noktadadır” şeklinde konuştu.

“…ben de geleneği korumak ve festivali uluslararası boyuta taşımak zorundayım”

Törende konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivalde gösterimi yapılan 42 filmi toplam 33 bin kişinin izlediğini söyledi.

Türel, “168’i yurtiçinden olmak üzere bin 600 sinemacı Antalya’ya geldi. Çocuk Bölümü’nde 6 bin çocuk sinema ile buluştu. ‘Belediye başkanı festivalle uğraşır mı’ eleştirilerini saygı ile karşılıyorum. Festivali özel sektör yapsaydı, daha mutlu olurdum. Ama ben de geleneği korumak ve festivali uluslararası boyuta taşımak zorundayım” dedi.

Geçen yılki töreni 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlere adadıklarını hatırlatan Türel, bu seneyi ise Cumhuriyetin kurucuları ve Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf ettiklerini söyledi.

Matt Dillon’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü

“En İyi Film Ödülü”, Çinli yönetmen Vivian Qu’nun “Melekler Beyaz Giyer” filmine verildi. “En İyi Yönetmen Ödülü”nü ise, “Dürüst Bir Adam” filmi ile İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof kazandı. ABD’li oyuncu Matt Dillon da “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görüldü. Ödül kazanan yapımlar ve oyuncular şöyle:

– En İyi Film Ödülü: Melekler Beyaz Giyer (Vivian Qu-Çin)

– En İyi Yönetmen Ödülü: Mohammad Rasoulof (Dürüst Bir Adam-İran)

– En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Reza Akhlaghirad (Dürüst Bir Adam-İran)

– En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Wen Qi (Melekler Beyaz Giyer-Çin)

– Jüri Özel Ödülü Ödülü: Florida Projesi (Sean Baker-ABD)

– Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü: Şükran Aktı (Zor Karar)

– Avni Tolunay İzleyici Ödülü: Misafir (Andaç Haznedaroğlu)

– Genç Jüri Özel Ödülü: Anne (Ana Urushadze- Gürcistan)

– Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Matt Dillon (ABD)

– Avni Tolunay İzleyici Ödülü: Misafir (Andaç Haznedaroğlu)

“Ödülü savaştan kaçan bütün mülteci çocuklara armağan ediyorum”

Avni Tolunay İzleyici Ödülü’nü kazanan “Misafir” filminin yönetmeni Andaç Haznedaroğlu, “Bir film çektim, hayatım değişti. Ödülü savaştan kaçan bütün mülteci çocuklara armağan ediyorum” dedi.

Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun elinden alan “Mülteci konusunda Türkiye’nin yaptıklarını takdirle karşılıyorum. Kapılarını açmasını çok olumlu buluyorum” diye konuştu.

Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü’nü alan “Zor Bir Karar” filminin oyuncusu Şükran Aktı da “Bu ilk filmimdi. Bu bana şans, ülkemize barış getirir umarım” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica