Bilim-Teknoloji

Araçlar kendini park edecek

Araçlar kendini park edecek, bu haberi bekleyenlerin hayali yakında hayata geçiyor. Yakın zamanda araçlara rutin park görevleri öğretilip, tek tuşla aracın kendi kendine park etmesi sağlanabilecek. Araçlar kendini park edecek, park etme zorluğu çeken sürücüler rahatlayacak.

Araçlar kendini park edecek

Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental, otomatik sürüş konusunda yürüttüğü çalışmalar kapsamında araçlara bağımsız park etmeyi öğretti. Sürücülerin araç kullanımıyla ilgili öğrenmeleri gereken en temel konuların arasında park etmek yer alıyor. Park etme konusundaki ihtiyaçları dikkate alan Continental, en azından tekrarlayan park etmelerde sürücüleri rahatlatacak bir çözüm geliştirdi.

PARK ETME SÜRECİ KAYDEDİLİP SAKLANIYOR

Buna göre, Eğitimli Park işlevi ile bir park etme süreci kaydedilip, saklanabiliyor. Söz konusu park etmenin tekrarında, sürücü, aracı kayda başladığı yere yakın bir yerde sürüp bir düğmeye bastığında araç, önceden öğrenilen park etme sürecini bağımsız olarak yerine getirebiliyor. Eğitimli Park işlevinde, aracın içinde bulunan sensör, kamera ve radarlar kullanılarak çevre algılanıyor. Öğrenme sürecinde, yani rota manuel olarak ilk çalıştırıldığında, sistem sensör verilerinden çevrenin kesin bir haritasını üretiyor ve bu haritayı saklıyor. Araç bu harita kapsamındaki alanda olduğunda, kesin konumunu belirleyebiliyor ve öğrenilen rotayı otomatik olarak kullanabiliyor. Sürücü, park etme prosedürünü etkinleştirmeden önce araçtan çıkabiliyor. Eğitilmiş Park bu şekilde hem sürücüyü sıkıcı bir rutinden kurtarıyor hem de dar alanlarda park etmeye izin veriyor. Bu sayede sürücü, dışarı çıkma konusunda da zorluk yaşamıyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica