Siyaset

Arslan: ‘Beyaz Yakalıların iş güvencesi de tehlikede’

Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan, hükümetin Meclise sunma hazırlığı içinde olduğu İstihdam Kalkanı Paketindeki iş güvencesini ortadan kaldıracak değişikliğin yalnızca mavi yakalıları değil beyaz yakalı işçileri de kapsadığını belirtti

Arslan: ‘Beyaz Yakalıların iş güvencesi de tehlikede’Arslan; “Beyaz yakalı işçilere de İş Kanununun hükümleri uygulanmaktadır. Onların da kıdem tazminatı, ihbar süresi ve iş güvencesi gibi hakları kanunla düzenlenmiştir” dedi. detaylar haberimizde…

Arslan: ‘Beyaz Yakalıların iş güvencesi de tehlikede’

Arslan, belirli süreli iş sözleşmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla beyaz yakalı işçilerin de kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarının ellerinden alınacağını vurguladı. Vatan Partisi, sendikalardan kıdem tazminatının fona devri ve tamamlayıcı emekliliğe karşı mücadele mesajları gelirken güncel tehlikenin, meclise sunulma aşamasında olan İstihdam Kalkanı Paketinde olduğu uyarısını yapmıştı. Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan, şimdi de aynı pakette kıdem  ve  ihbar tazminatını, iş güvencesini ortadan kaldıracak düzenlemenin beyaz yakalı işçileri de kapsadığını açıkladı.

Arslan, öncelikle beyaz yakalıların da kanunlara göre işçi sayıldıklarını belirtti. Arslan, “Özel sektör işyerlerinde teknik ve idari personel olarak çalışan ve sendikalı işyerlerinde de genellikle toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında tutulduğu için sendikaya üye olmayan milyonlarca beyaz yakalı işçi bulunmaktadır. Bu işçilerin büyük bir bölümü kendilerine ‘memur’ deseler bile, bu kişiler de 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçidir. Beyaz yakalı işçilere de İş Kanununun hükümleri uygulanmaktadır. Onların da kıdem tazminatı, ihbar süresi ve iş güvencesi gibi hakları kanunla düzenlenmiştir” dedi.

PAKETİN BEYAZ YAKALILAR İÇİN YARATTIĞI TEHLİKE AYNI

İstihdam Kalkanı Paketindeki belirli süreli iş sözleşmesine dair kısıtlamaların kalkmasıyla beyaz yakalı işçilerin de haklarına darbe indirileceğini belirten Arslan, ortaya çıkacak durumu şöyle anlattı: “Belirli süreli iş sözleşmesiyle işçi çalıştırmanın önündeki engeller kaldırılırsa, işyerlerindeki teknik personelin de, büro elemanlarının da bundan sonraki çalışmaları için kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve iş güvencesi ortadan kaldırılacaktır. Bankalarda, alışveriş merkezlerinde (AVM) plazalarda, büyük şirketlerin ofislerinde, dükkanlarda, çağrı merkezlerinde, taşımacılıkta, hastanelerde, üniversitelerde, özel okullarda ve benzeri yerlerde çalışan beyaz yakalı işçiler için de aynı sorun söz konusudur. Onlar da belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırıldıklarında, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve iş güvencesi haklarını yitirecektir.”

MAVİ VE BEYAZ YAKALILAR BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ

Arslan, beyaz yakalılar ile mavi yakalı işçiler arasındaki farkın zaman içinde kaybolduğunu ve söz konusu tehlikeye karşı ortak mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, “Geçmişte, beyaz yakalı işçilerle mavi yakalı işçiler arasında ciddi bir eğitim düzeyi farkı bulunurdu. Günümüzde, milyonlarca üniversite lisans ve ön lisans mezunu, eğitim gördükleri alanda iş bulamayınca, mavi yakalı işçi olarak çalışmaya başlamıştır. İşyerlerindeki personelin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan beyaz yakalı işçilerle mavi yakalı işçiler arasında artık bir eğitim farkı önemini yitirmiştir. Ayrıca, eğitimli işçi sayısının artmasıyla, beyaz yakalı işçilerin geçmişte yararlandıkları bazı ayrıcalıklar da kaldırılmıştır. Hatta beyaz yakalı birçok işçi, sendikal güçten yararlanamadığı gibi, fazla çalışma ücreti bile alamamaktadır. Birçok işyerinde beyaz yakalı işçilerle mavi yakalı işçiler arasında gereken birliktelik kurulmamıştır. Meclis’e sunulması gündemde olan İstihdam Kalkanı Programı, bu birlikteliği zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.

VATAN PARTİSİ’NDEN ÇAĞRI

Arslan, son olarak şu uyarıyı ve çağrıyı yaptı: Vatan Partisi, sendikalarımızı ve tüm işçilerimizi, bu konuda duyarlı olmaya ve bu tür girişimler konusunda gerekli demokratik ve yasal tepkiyi göstermeye davet etmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Vatan Partisi’ne başvurulabilir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica