Ekonomi

Askerlik kısalırken bazı mesleklere esneklik sağlanıyor

Askerlik kısalırken bazı mesleklere esneklik sağlanıyor Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesinin yaptığı toplantılar ardından bu kez askerlik süresi 9 ay mı olacak heyecanı başladı. Askerlik kısalırken bazı mesleklere esneklik sağlanıyor detaylar haberimizde…

Askerlik kısalırken bazı mesleklere esneklik sağlanıyor

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanlığında; Bakan Hulusi Akar’ın başkanlığında yapılan toplantı sonrasında; “Askerlik süresi kısalıyor mu” sorusunun cevabı merakla araştırılıyor. Kanunlara göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek; 19 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırmak ve belirli bir yaşa kadar askerlik hizmetini tamamlamak zorunda. Günümüze uzun dönem askerlik süresi 12 ay olmasına rağmen; 9 aya düşürülmesi gündemde yer alıyor. Vatandaşların merakla beklediği “Askerlik 9 aya düşecek mi”; “Askerlik süresi kısalacak mı” soruları yavaş yavaş yanıt bulmaya başladı.

Askerlik süresi ne kadar?

Kanunlara göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek, 19 yaşına geldiğinde; ilk askerlik yoklamasını yaptırmak ve belirli bir yaşa kadar askerlik hizmetini tamamlamak zorunda. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Ekim 2013’te alınan karar ile 1 Ocak 2014’ten itibaren uzun dönem askerlik süresi 12 ay olmuştur. Yükseköğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri tam dönem yedek subayların 12 ay, kısa dönem erlerin 6 aydır.

Askerlik süresi kısalıyor mu?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir süre önce ‘askerlik’ konusu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Tek tip askerlik ile zorunlu askerlik görevi için değişikliğe gidileceğini açıklayan Bakan Akar; “Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 – 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor” dedi.

“Kendi içinde tutarlı hale getirmek”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akar, tek tip askerliğe dair “Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 – 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir; dövizlidir… bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor. Daimi olacak ikide bir bedelli mi olacak,geliyor mu, çıktı mı? Bu öngörülebilir, herkes bilecek ki bu budur. En iyisi en rahatı, her erkek askerlik görevini yapar deyip kapatmak… ama olmuyor. Ekonomik, siyasi, bireysel, modern hayatın getirdiği mecburiyetten dolayı çözüme gidiliyor. Kendi içinde tutarlı hale getirmek herkesin hesabını, kitabını, eğitimini işçiliğini buna göre getirsin” diye konuştu.

Askerlikte bazı mesleklere esneklik geliyor…

Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica