Genel

Askıya alınan vizelerin rahatsızlık vereceğinin farkındayız

Askıya alınan vizelerin rahatsızlık vereceğinin farkındayız Bass, “Uzun sürmeyeceğini umuyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler sonuç verecektir” dedi. Askıya alınan vizelerin rahatsızlık vereceğinin farkındayız detaylar haberimizde…

Askıya alınan vizelerin rahatsızlık vereceğinin farkındayız

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, vize başvurularının askıya alınması hakkında açıklama yaptı. Bass, “Uzun sürmeyeceğini umuyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türkiye’deki tesislerimiz ve personelimizin güvenliğine ilişkin taahhütleri belirleyecektir” dedi.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Türkiye’den yapılacak vize başvurularının askıya alınması hakkında yazılı açıklama yaptı.

‘Avukatına erişim izni verilmedi’

ABD konsolosluk görevlisinin tutuklanması hakkında yeterli bilgi almadıklarını belirten Bass, “Bu personel, kanun uygulama konularında Türk yetkili kurumlarıyla işbirliğini güçlendirme ve Amerikan ve Türk vatandaşlarının güvenliğini temin etme alanında faaliyet gösteren bir bölümde görev yapmaktadır. Üstelik çalışma arkadaşımızın avukatına erişimine yeterli izin verilmemiştir” ifadeleri kullandı.

‘Yetkililerin gazetelere bilgi vermesi rahatsızlık yarattı’

Avukat ve sanığa bilgi verilmeden, “bazı gazetelere iddialarla ilgili bilgi sağlamışlardır” diyen Bass, bu durumdan rahatsız olduklarını ifade etti. Bass, konsolosluk çalışanın polis ve savcılarla yaptığı görüşmelerin, görevi gereği olduğunu iddia etti.

‘Kararı büyük bir üzüntüyle aldık’

Bass, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu tutuklama, bazı yetkililerin, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki uzun zamandır süre gelen işbirliğini bozmak amacında olup olmadığına ilişkin soruları akıllara getirmiştir. Eğer doğruysa, bu durum, diplomatik tesislerimizde çalışan ve buraları ziyaret eden kişileri risk altına sokacaktır. Bu tutuklamaların münferit bir olay mı olduğunu, yoksa başka Türk çalışanlarımızın da sadece görevlerini yerine getirirken Türk hükümeti yetkilileri ve daha geniş kapsamda Türk toplumuyla görüşmeleri nedeniyle tutuklanmalarını mı beklemeliyiz, bilmiyoruz.

ABD konsolosu Baas’ın açıklama metni

“…yerel çalışanlarımız da birer Türk vatandaşıdır”

Bizim yerel çalışanlarımız da birer Türk vatandaşıdır ve biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm diğer vatandaşları gibi, onların da Türk kanunlarına uymalarını bekliyoruz. Aksi ispat edilene kadar masumiyet karinesi de dahil olmak üzere Türk Anayasası ve tüm çağdaş demokrasilerin izledikleri hukukun üstünlüğü prensipleri uyarınca, Türk yetkili makamlarından uygun hukuki savunma ve yargı süreci beklemek onların da hakkıdır.

“ABD’ye hala seyahat edebilirsiniz”

Bu, Türk vatandaşlarına yönelik bir vize yasağı değildir. Yeni vize başvurularının değerlendirilmesinin askıya alınmasıdır. Geçerli vizenizin mevcut olması durumunda, ABD’ye hala seyahat edebilirsiniz. Türkiye dışında herhangi bir ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda vize başvurusu yapmak isterseniz, yapabilirsiniz.

“Uzun sürmeyeceğini umuyoruz”

Bu kolay aldığımız bir karar değildir, büyük üzüntüyle aldığımız bir karardır. Vize hizmetlerinin askıya alınmasının insanlara rahatsızlık vereceğinin farkındayız. Uzun sürmeyeceğini umuyoruz, ancak bu konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türkiye’deki tesislerimiz ve personelimizin güvenliğine ilişkin taahhütleri belirleyecektir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica