Raporlar

Astamur Logua: “KKTC ile işbirliği anlaşmasına hazırlanıyoruz”

Abhazya Meclisi, plandaki “KKTC’nin ve Abhazya’nın bölge ve dünya ülkelerince tanınması” konusunda adımlar atacağını açıkladı.

Astamur Logua: “KKTC ile işbirliği anlaşmasına hazırlanıyoruz” … Logua; “Vatan Partisi bize yeni yollar açıyor. Dostumuz olmalarından dolayı gurur duyuyorum. Türkiye’nin yakın gelecekte Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyacağına inanıyorum” dedi. detaylar haberimizde…

Astamur Logua: “KKTC ile işbirliği anlaşmasına hazırlanıyoruz”

Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı’ndan önemli açıklama:

Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’ndaki “KKTC’nin ve Abhazya’nın bölge ve dünya ülkelerince tanınması”yla ilgili Abhazya’dan önemli bir açıklama geldi. Abhazya Cumhuriyeti Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Astamur Logua, KKTC’yle inşaat, bankacılık, üniversite eğitimi vb. alanlarda işbirliği yapmak istediklerini ve bunun için KKTC’ye ziyaret planladıklarını kaydetti. Logua, Vatan Partisi’nin Abhazya siyasetinin kendileri için önemli olduğunu da şu sözlerle dile getirdi: “Vatan Partisi bize yeni yollar açıyor. Dostumuz olmalarından dolayı gurur duyuyorum. Türkiye’nin yakın gelecekte Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyacağına inanıyorum.”

Logua: “Vatan Partili dostlarımız da Sayın Tatar’ı destekledi”

Abhazya Cumhuriyeti’nden Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’yla ilgili önemli bir çıkış geldi. Vatan Partisi ile 17 Aralık 2019’da ortak bir bildiri imzalayarak planı kabul eden Abhazya Meclisi, plandaki “KKTC’nin ve Abhazya’nın bölge ve dünya ülkelerince tanınması” konusunda adımlar atacağını açıkladı. Açıklamayı Abhazya Cumhuriyeti Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Astamur Logua yaptı. Eho Kavkaza radyosuna demeç veren Logua, ilk olarak KKTC’nin seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Sayın Ersin Tatar, Mustafa Akıncı’yı mağlup ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Tatar’la henüz tanışma fırsatım olmadı ancak dostlarımız aracılığıyla kendisini tebrik ettik. Abhazya’ya gelen, Parlamento Komisyonu ve Abhazya Dostları Ligi ile anlaşmalar yapan Vatan Partili dostlarımız da Sayın Tatar’ı destekledi.”

KKTC İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI VE ZİYARET

Logua, yaklaşık bir yıldır KKTC ile gelecekteki ilişkilerinin gelişimi hakkında görüşmeler yaptıklarını vurguladı: “Biz Türkiye’deyken ve dostlarımız Abhazya’dayken birkaç öneri sunuldu. Örneğin, Kuzey Kıbrıs’ta iyi seviyede dokuz üniversite, gelişmiş bir bankacılık sektörü, çalışan bir havalimanı var… Uluslararası topluluk tarafından tanınmasalar da İstanbul üzerinden dünyayı dolaşma imkânına sahipler. Bu konuları değerlendirdik ve gelecekteki görüşmelerimizde şu konular üzerine çalışacağız: Havalimanı ve hastane inşaatı, bankacılıkta işbirliği, eğitim konularında işbirliği… Bugün arkadaşlarımızla konuştum; bir ziyaret hazırlanıyor. Bizim parlamento heyetinin KKTC’ye ziyaretin tarihi kararlaştırılıyor. Abhazya tarafı, parlamentolar arası işbirliği anlaşması imzalamaya hazır. Bu, KKTC ile ilişkilerimizin gelişmesinde ilk adım olacak.”

VATAN PARTİSİ’NİN ROLÜNÜ ANLATTI

Vatan Partisi’yle ilişkilerine özel bir önem verdiklerini vurgulayan Logua şöyle konuştu: “Abhazya ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası toplum tarafından tanınması gerektiğini açıkça söyleyen Vatan Partisi, bize yeni yollar açıyor. Vatan Partisi, gazete, internet kaynakları ve en önemlisi tüm Türkiye’de yayın yapan televizyon kanalından oluşan büyük bir medya yapısına sahip. Bu televizyon kanalı, haftada bir kez Abhazya’dan gelen haberler için yayın yapmaya hazır. Abhazya Dernekleri Federasyonu’yla birlikte çalıştıklarını da çok iyi biliyorum.”

DOĞU PERİNÇEK’İN ABHAZYA’YLA İLGİLİ SÖZLERİ

Logua, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Abhazya’yla ilgili manipülasyonlara yanıt verdiğini dile getirdi: “Bir süre önce Türkiye’deki bir televizyon programında, uzmanlardan biri Abhazya ve Güney Osetya’yı “karikatür devletler” olarak niteledi. Programın konuğu olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek bu kişiye sert bir yanıt verdi; Abhazya halkının kendi devletlerini binlerce can vererek ve kimseden destek almayarak kurduklarını söyledi. Vatan Partisi’nin dostumuz olmasından dolayı gurur duyuyorum.”

TÜRKİYE’NİN ABHAZYA’YI TANIMASI

Logua, Türkiye tarafından tanınmaları konusunda ümitli olduklarını sözlerine ekledi: “Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından tanınmasına gelince, bu konu üzerinde çalışıyoruz ve yakın gelecekte bunun olacağına inanıyorum. Dahası, bize yardım eden arkadaşlarımız var, büyük bir Abhaz diasporamız var, kardeşlerimiz var. Bölgemizde yaşayan tüm devletler ve halklarla barış, uyum ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşamalıyız.”

NOT: Eho Kavkaza’nın haber bağlantısı- https://www.ekhokavkaza.com/a/30903593.html

Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Türkiye Vatan Partisi’nin Ortak Bildirisi

(Sohum, 17 Aralık 2019)

Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Türkiye Vatan Partisi,

17 Aralık 2019 günü Sohum’da görüşerek, Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Bildirisini dünya devletleri ve halklarının bilgisine sunmayı kararlaştırdılar.

Biz Abhaz ve Türk milletleri olarak, tarihten gelen kardeşliğimizi ve ortak değerlerimiz olan bağımsız, özgür ve paylaşarak gelişme irademizi burada bir kez daha ilan ediyoruz.

Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınması için, çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya ve bu kardeşlik hedefine ulaşmaya kararlıyız.

Türkiye ile Abhazya arasında doğrudan ulaşım, turizm, ticaret, kültürel alışveriş ve ekonomik kalkınma için işbirliği, ülkelerimizin, bölge ülkelerinin ve bütün insanlığın yararınadır. Bu konulardaki engellerin kaldırılması ve olanakların geliştirilmesi için, bütün Karadeniz ülkelerini işbirliğine çağırıyoruz.

Karadeniz, bizim ortak vatanımızdır.

Karadenizliyiz ve Akdeniz bizim kardeş denizimizdir.

Karadeniz’e ve Akdeniz’e kıyısı olan bütün devletleri ve halkları, ekmeğimizi   kazandığımız denizlerimizde ve topraklarımızda barış, dostluk ve bereket için ortak anlayış ve çabaya çağırıyoruz.

Bu amaçla

  1. Karadeniz bölgesinde barışı ve gelişmeyi tehdit eden ABD ve NATO üslerinin tasfiye edilmesini, bölücü ve yobaz terörüne karşı mücadelenin desteklenmesini,
  2. Abhazya Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınmasını,
  3. Kırım’ın Rusya Federasyonu toprağı olarak kabul edilmesini,
  4. Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve Suriye’de barışın sağlanmasını,
  5. Filistin halkı üzerindeki baskılara son verilmesini,
  6. Libya’da toprak bütünlüğünün ve barışçı çözümün sağlanmasını,
  7. Abhazya’ya, Türkiye’ye, Rusya’ya ve İran’a yönelik yaptırım ve ambargolarım kaldırılmasını, ülkeler arasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliğinin oluşturulmasını,
  8. Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme önündeki engellerin kaldırılmasını

talep ederiz.

Bütün insanlığa 2020 yılında barış, dostluk ve refah dileriz.

Dünya kamuoyuna kardeşlik duyguları ve dostlukla duyururuz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica