Siyaset

AYM Berberoğlu hakkında ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı

AYM, Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunda seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine 17 Eylül 2020 tarihinde oy birliğiyle hükmetti.

AYM Berberoğlu hakkında ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı … Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), CHP’li Enis Berberoğlu için hükmettiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. detaylar haberimizde…

AYM Berberoğlu hakkında ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı

AYM, ‘gizli kalması gereken bilgileri açıklamak’ suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası alan CHP’li Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunda seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine 17 Eylül 2020 tarihinde oy birliğiyle hükmetti.

Söz konusu kararın gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Sözcü gazetesinin aktardığı habere göre gerekçeli kararda, milletvekillerinin geçici olarak dokunulmazlıklarını kaldıran anayasanın geçici 20’nci maddesindeki istisnanın, her ceza dava dosyası bakımından değil, anayasa değişikliğinin kabul edildiği tarihte mevcut yasama dokunulmazlığının kaldırılması taleplerine ilişkin yasama dokunulamazlığının kaldırılmasına ilişkin dosya ile sınırlı olduğu kaydedildi.

Yasama dokunulmazlığına ilişkin anayasanın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasının, milletvekillerinin TBMM’nin kararı olmadıkça tutuklanamayacağı ve yargılanamayacağı güvencesine yer verdiği aktarılan gerekçede, aynı kuralın dördüncü fıkrasının ise tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını TBMM’nin yeniden dokunulmazlığı kaldırmasına bağladığı belirtildi.

Tekrar milletvekili seçilen kişinin; Anayasanın 83’üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca yeniden dokunulmazlık kazanacağı kuralının esas olduğu ve geçerliliğini koruduğu bildirilen gerekçede; “Anayasanın geçici 20’nci maddesinde tekrar seçilen milletvekilinin yasama dokunulmazlığından faydalanmasını engelleyen ayrı ve açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda yapılması gereken istisnanın kapsamını yorum yoluyla genişletmek veya yorum yoluyla yeni bir istisna getirmek değil, kuralı uygulamaktır” ifadeleri yer aldı.

Gerekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi:

* Yeniden milletvekili seçilmesine karşın hükmen tutuklu olarak kovuşturma sürdürülüp infaz evresine geçilerek başvurucunun yasama dokunulmazlığını koruyan anayasanın 83’üncü maddesi hükmüne aykırı davranıldığı, dolayısıyla anayasanın 67’nci maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır.

KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI

Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline ilişkin ise başvurucunun 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçilmesi dolayısıyla; milletvekili seçildiği tarih itibarıyla tekrar yasama dokunulmazlığından yararlanmaya başladığı; bu nedenle anılan tarihten sonra tutulmaya devam ettirilmesinin anayasayla bağdaşmadığı aktarıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica