İGF

İzmir’de Dünya Romanlar Günü kutlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Romanlar Günü’nü Kültürpark’ta etkinliklerle kutladı. Açılış konuşmasında Başkan Soyer Roman Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi’nin müjdesini verdi.

İZMİR (İGFA)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Romanlar Günü’nü etkinliklerle kutladı. Kültürpark’taki etkinliklerin açılış konuşmasında İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehirde Roman Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi açacaklarını söyleyerek, “Dünyanın her yerindeki Romanların kitaplarını, kaynaklarını, arşivlerini davet edeceğiz. İzmir tüm dünyaya Roman kültürünü tanıtan, onun tarihini, zenginliklerini, değerlerini insanlıkla buluşturan bir merkez haline gelecek” diye konuştu.

Etkinlik Tepecik Flarmoni Orkestrası’yla başladı. Açılış konuşmalarından ilkini yapan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Romanların tarih boyunca büyük zorluklar çektiğini belirterek “Barış içinde, özgürlük içinde yaşayacağız. İzmir, bizim için çok kıymetli. Çünkü İzmir bürokrasisiyle, belediye başkanıyla, halkıyla örnek bir şehir. Tüm dünyayı gezen kardeşiniz olarak, dünyada böyle bir şehir görmedim. Biz İzmir’de gerçekten yaşadığımızın farkına vardık. İzmir Romanlara değer veriyor, bütün kimliklere değer veriyor” dedi.

“BİR ÜLKEMİZ YOK”  
“Türkiye merhaba” diyerek sözlerine başlayan Uluslararası Avrupa Roman Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Galjus, “Bugün dünya sizi izliyor, dünyanın gözleri sizin üzerinizde. İzmir’in de daha ileride Roman tarihi için bir merkez olacağına inanıyorum. Bu kapsamda Ian Hancock da 5-6 bin kitabını buraya arşivinize bağışlayacak. İzmir Roman bilgi ağı için çok önemli başkent olabilir. Avrupa’da yaşayan çoğu Roman, buraya bakıyor. İzmir ile işbirliği yapmak istiyor. Çünkü bizim bir sorunumuz var. Bir ülkemiz yok. Biz burada üniversiteler kurmak istiyoruz, akademisyenler yetiştirmek istiyoruz. Burada kendimi evde hissediyorum. İzmir’deki Romanlar size hizmet edeceğim” dedi.

Roman vatandaşların haklarını kullanamadığını, ayrımcılığa uğradığını ifade eden belirten Başkan Soyer, İzmir’in birleştirici gücüne vurgu yaptı. Kosova eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Behçet Pacolli’nin asistanı Miradije Gerxhaliu ise organizasyon için teşekkürlerini iletti. Tarihçi İlber Ortaylı da kutlamalara video mesajı ile katıldı.
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica