Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Balkan Dernekleri Yerleşkesi açılışına ilgi yoğun oldu

Balkan Dernekleri Yerleşkesi açılışına ilgi yoğun oldu … Kılıçdaroğlu, “Acıları unutmamak, geleceğe daha sağlıklı bir şekilde inşa etmek açısından son derece değerlidir. Geleceğe güzel bir dünya bırakmak isteriz. Evlatlarımız, onlara bıraktığımız güzel dünyada neşeyle sevinçle yaşayacak” dedi. detaylar haberimizde…

Balkan Dernekleri Yerleşkesi açılışına ilgi yoğun oldu

Balkan Dernekleri Kültür Evi’nin açılışında adeta izdiham yaşandı

Açılışa katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Geçmişte yaşanılan pek çok sıkıntıyı bugün de yaşıyoruz ama bu sıkıntıları Millet İttifakı ile aşacağız” dedi

Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

İzmit Belediyesi, 30 Ocak 1923’te yapılan nüfus mübadelesinin 99. yıldönümü anması ve Balkan Dernekleri Kültür Evi’nin açılışını gerçekleştirdi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı açılışa; CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Tuncay Özkan, CHP Kocaeli Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Haydar Akar, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Ozan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Uygun, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın yanı sıra Demokrat Parti Kocaeli İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, Demokrat Parti İzmit İlçe Başkanı Nuray Macit, CHP Balkan Masası Genel Sekreteri Abdullah Uluyurt, Hak ve Özgürlük Partisi Burgaz Milletvekili Sevim Ala, Hak ve Özgürlük Partisi Burgaz Milletvekili Fatma Ramadan, Hak ve Özgürlük Partisi Burgaz Milletvekili Eşref Şeref, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyami Kesimoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güler Çetin, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Necmettin Hüseyin, Lozan Mübadele Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ercan Sepetçioğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, Gelecek Partisi İl Başkanı Serap Çakır, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şemside Yener, Hak ve Özgürlükler Hareketi Marmara Temsilcisi Lütfü Özgür, Burgaz İl Başkanı Ahmet Mehmet, Balkan ve Rumeli dernekleri temsilcileri, İYİ Parti ve CHP’li ilçe Başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar, STK ve dernek temsilcileri ve partililer yoğun katılım gösterdi.

Protokol krizi yaşandı

Güvenlik önlemlerinin had safhada olduğu açılışta keskin nişancılar da görev yaptı. Balkan Dernekleri Kültür Evi’nin açılışında protokol krizi de yaşandı. Davetli olmalarına rağmen Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Nazlıgül ve Demokrat Parti İzmit İlçe Başkanı Nuray Macit törenin yapıldığı alana güçlükle girerken bir süre protokolün dışında kaldı. Durumu fark eden Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı duruma müdahale ederek Nazlıgül ve Macit’in protokolde yer almasını sağladı.

“AKP’li belediye bizi sokağa attı”

Balkan ve Rumeli Dernekleri adına konuşan Erdem Arcan, “Anavatan Rumeli ve Balkanlardan anavatan Türkiye’ye gelen vatandaşlarımız burada. Göç anılarımızı sığdırabileceğimiz Balkan derneklerinin açılışını onurla, gururla gerçekleştiriyoruz. Balkan Dernekleri Kültür Evi’nin açılışı için katkı gösteren herkese teşekkür ediyoruz. En büyük teşekkürü Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e yapmak istiyorum. Neden mi? 2 binli yıllarda Kocaeli Rumeli Derneğimiz, dönemin AKP’li belediyesi tarafından boşaltıldı. Tüm anılarımız, arşivimiz sokağa atıldı, ortada bırakıldı. Bugün sevgili başkanımız bize ait olanı üstüne katarak bize armağan ediyor. Üstelik bunu yaparken Kocaeli’de bulunan Rumeli, Trakya ve Balkan derneklerini bir araya getirerek yapıyor. Milli direnişin ve mübadele anma etkinliğinin yıldönümünün ilimizde kutlanmasına öncülük eden Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak’a yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

“Yerleri ellerinden alındı”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Dinmeyen sızı mübadelenin 99. Yılında sizlerle birlikteyiz. Tüm Balkan derneklerinin bildiği üzere 1923 nüfus mübadelesi ile 2 milyona yakın insan doğduğu, büyüdüğü yerleri terk etmek zorunda kaldı. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca beklediler. Birinci kuşak mübadelesini kapsayanların çoğu vefat etti. Mübadele türküleri ayrı dillerde de söylense duygular hep aynıydı. Balkanlardaki Türkler dilleri ve dinlerinden dolayı zulüm gördü. Ana vatanın kıymetini en iyi biz biliriz. Onlar zulüm görmesine rağmen bu mücadeleden hiç vazgeçmedi. Dili ve dini için bedel ödeyenlerdeniz. Muhacirler dilinden, dininden, vatanından ve bayrağından vazgeçmedi. Ne mutlu ki bize bunları özgürce yaşatan Mustafa Kemal Atatürk’ten de hiç vazgeçmediler” dedi.

“Çok anlamlı bir yer olacak”

Başkan Hürriyet, “Daha önce Rumeli derneklerine ait olan ama ne yazık ki anlamsız bir sebeple ellerinden alınan yapıyı baştan sonra derneklerimizle birlikte yeniledik. Yeniden bütün Balkan derneklerimizin hizmetine sunuyoruz. Balkan derneklerimizin fikirlerini alarak yola çıktık. Balkan kültürüne ait değerler sergilenecek. Bu gibi anlamlı günlere ev sahipliği yapacak. Derneklerin toplantılarını yapacağı, misafirlerini ağırlayacağı çok anlamlı bir yer olacak. Bu dayanışma herkese örnek olsun. Bugün bizleri yalnız bırakmayan çok sevgili genel başkanımıza, değerli ekibine, kıymetli konuklarımıza çok teşekkür ediyorum. Çekilen acılar bir daha yaşanmasın” diyerek sözlerini Atatürk’ün ‘Muhacirler, kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır’ diyerek sona erdirdi.

“Sorunları millet ittifakı ile aşacağız”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kürsüye çıkarak çok kısa bir konuşma yaptı. “Balkanlar deyince yüreğimizde derin bir sızı hissederiz. Onların türkülerini dinlediğimizde bu sızıyı yüreklerinizin derinliklerinde görürsünüz. Çok güzel bir açılış yapıyoruz bugün. Sayın Fatma Kaplan Hürriyet bunu yaptı; acılarını unutmayalım diye. Acıları unutmamak, geleceğe daha sağlıklı bir şekilde inşa etmek açısından son derece değerlidir. Geleceğe güzel bir dünya bırakmak isteriz. Evlatlarımız, onlara bıraktığımız güzel dünyada neşeyle sevinçle yaşayacak. Bu güzel yerleşkeyi Kocaeli halkına açan Fatma Kaplan Hürriyet’e teşekkür ederim. Pek çok sıkıntıyı bugün de yaşıyoruz ama bu sıkıntıları beraber aşacağız. Türkçesi Millet İttifakı ile aşacağız” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica