Genel

Başkan Hürriyet: “AKP’li Belediyelere Kredi Var İzmit Belediyesine Yok!”

Başkan Hürriyet: “AKP’li Belediyelere Kredi Var İzmit Belediyesine Yok!”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, EYT’li işçilerin tazminatları ile ilgili İller Bankası ve kamu bankaları tarafından çifte standarda uğradıklarını ifade ederek, “Kocaeli’de AKP’li 2-3 belediye EYT’lilerin tazminatı için hızlı bir şekilde kredi alırken, CHP’li İzmit Belediyesi olarak biz alamıyoruz” dedi – akarhaber

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, EYT’li işçilerin tazminatı ve hizmet araçlarının satın alımı kredisi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Ekonomik anlamda zor süreçlerin yanı sıra CHP’li belediye olarak çifte standarda da uğradıklarını ifade eden Başkan Hürriyet şu ifadelere yer verdi: Malumunuz hem araç alımıyla alakalı hem de EYT’ye takılan işçilerimizin EYT yasası çıktıktan sonra başvuruları nedeniyle kredi ihtiyacı olmuştu. Biliyorsunuz ki araçları satın alabilmek için 4 yıldır mücadele ediyoruz. 3 buçuk yıl önce 55 milyon talep etmiş 27 milyonunu zorluklarla alabilmiştik. Kalanını alabilmek için de geçtiğimiz yıl mücadeleler verdik.

“96 İŞÇİYE TAZMİNAT ÖDEYECEĞİZ”

115 milyonluk kredi talebinde bulunduk. O 115 milyonluk kredinin büyük bir kısmı hala çıkmadı. İller Bankasından ve özel bankalardan hala bekliyoruz. Tabi ki yaşanan ekonomik kriz bankaları da zorluyor. Bu süreç devam ederken EYT’lilerle ilgili bir ihtiyaç hasıl oldu. Yasa sonrası 96 işçimiz emekli olmak üzere başvuru yaptılar. Bu işçilerimizin de tazminatları yüklü. Çünkü bir kısmı çok eski personel ve tazminatları oldukça yüksek çıkıyor. Totalde şuan 30 milyonun üzerinde bir tazminat tutarı söz konusu. Tabi ki talep edildikçe artıyor ve devam da geliyor. Bu konuyla ilgili de mecliste kredi yetkisi istedik.

“ÇİFTE STANDARDA UĞRUYORUZ”

Meclisten de kredi alma konusunda yetki almıştık. Sonrasında hemen hem İller Bankasına, özel bankalara, kamu bankalarına hiç ayırt etmeden yazılarımızı yazdık. Tabi 96 işçisinin evraklarının tek tek incelenmesi, dosyalarının yapılmasını tamamladık. Ne yazık ki hala daha İller Bankasından ne olumlu ne olumsuz dönüş gelmedi. Özel bankalara yazı yazdık resmi olarak dönüş gelmedi ama sözlü olarak görüşmelerimizde ne yazık ki bu ekonomik kriz ve seçim öncesi yaşanan belirsizlikler nedeniyle kredi kullandırmak istemiyorlar. Kamu bankalarından da dönüş alamadık. Kamu bankalarından çifte standarda uğradığımızı gördük.

“EVLERE ŞENLİK BİR YASA ÇIKARDILAR”

Kamu bankaları bazı Akp’li belediyelere EYT’li çalışanların tazminatlarını ödemek üzere kredi verdiği öğrendik ama bizim taleplerimize hiçbir şekilde dönmedi. Kocaeli’de de krediyi çok rahat kamu bankalarından kullanan 2-3 belediye olduğu halde bize hala bir dönüş yok. İller Bankası’na çok sık gidip geliyoruz. Sürekli kapıları aşındırıyoruz ama uğradığımız çifte standart nedeniyle ister istemez ekonomik anlamda zorluklar yaşıyoruz ve işçimiz de bundan etkileniyor. EYT’liler önemsediğimiz işçi grubumuz ve mağdur olmalarını istemiyoruz. Yasa çıktı ama çıkan yasa evlere şenlik. Hala daha maaşı bağlanmayan işçilerimiz var.

“ALTERNATİF ÇÖZÜMLER”

Özellikle Bekaş işçilerimiz 1 ay olmasına rağmen hala maaşları bağlanmadı. Biz de tazminatlarını ödeyebilmek için kredi bekliyoruz. Dolayısıyla EYT’li iççilerimizin iki türlü de mağduriyeti söz konusu. Seçim süreci, kredinin gelip gelmeyeceği belirsizliği gibi durumlar bizleri alternatif çözümler üretmeye itiyor. Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz mecliste gündeme aldığımız ve şu anda komisyonda olan bir parselimizin satışıyla ilgili. Hem alamadığımız araç kredisi hem de EYT’li işçilerimizin emeklilik tazminatlarını ödeyebilmek için bir parselimizin satılmasıyla alakalı meclisten bir yetki talep ettik. Şu anda görüşülüyor.

ŞİKÂYET ETMİYORUZ, ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ

Önümüzdeki Çarşamba yapılacak meclis gündeminde yer almasını çok istiyoruz. İşçilerimizin mağduriyet yaşamasını istemiyoruz. İşçilerimiz sağ olsun bu kredi çıkana kadar tazminatlarını bekleyeceklerini ve 4 taksitle alabileceklerini söylediler. Biz de bu görüşmeler neticesinde işçilerimizi bekletmeden hemen maaşları bağlanabilsin diye emekliliklerini onayladık. Ancak maaşları hala bağlanmayan emekliler var. Bir yandan kredi bekliyoruz bir yandan arazi satışının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla mecburen üçüncü bir çözüm üretmek zorundayız. Oturup sadece şikayet ederek biz bunu yapamıyoruz diyecek halimiz yok.

7 MİLYONLUK İLK TAKSİDİ ÖDÜYORUZ

Çifte standarda, engellemelere, seçim üstü zor durumda bırakma gayretiyle karşı karşıyayız ama şikâyet etmek yerine hep çözüm üretmeye çalışıyoruz. Tabi bunları da anlatıyoruz ki vatandaşımız bilsin. Vatandaşımız yaşadığımız zorlukları bilmezse kötü niyetli birileri algı yönetiyor. Krediyi bekliyoruz. Krediyi alamama ihtimaline karşı arazi satışıyla ilgili talebimizi meclis gündemine aldık. Bu önümüzdeki mecliste geciktirmeden komisyondan çıkmasını arzu ediyorum. Biz işçilerimizin ilk taksitlerini öz kaynaklarımızla ödemek üzere bugün itibariyle talimatı veriyoruz. Diğer ödemelerimizden feragat ederek yapacağız. 7 milyon civarından ilk taksit ödememiz olacak.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica