Raporlar

Başkan Hürriyet: “Bu Kitap Kadın Mücadelesine Eklenen Yeni Bir Işık Olsun”

Başkan Hürriyet: “Bu Kitap Kadın Mücadelesine Eklenen Yeni Bir Işık Olsun”

İzmit Belediyesi’nin düzenlediği Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İmza Protokolü ve Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı’nın kitap haline getirilen sonuç bildirgesinin lansmanında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı Kitabı’nın kadın mücadelesine eklenen yeni bir ışık, yeni bir yol haritası olmasını diliyorum” dedi

İzmit Belediyesi’nin düzenlediği Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İmza Protokolü ve Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı’nın kitap haline getirilen sonuç bildirgesinin lansmanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul’da meydana gelen yoğun yağmur yağışından dolayı Afet Koordinasyon Merkezi’ne gitmek durumunda kaldığından etkinliğe katılamadı.

KİTAP HALİNE GETİRİLDİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İmza Protokolü ve Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı geçtiğimiz yıl İzmit Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti.

Farklı bölgelerden yaklaşık 40 belediyeden 100’ün üzerinde temsilcinin katıldığı çalıştayda kadın ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesi adına eğitim ve seminerler verilirken dünyanın farklı bölgelerinde hayata geçirilen iyi uygulama örnekleri incelenmişti. Düzenlenen çalıştayın sonunda ortaya çıkan sonuç bildirgesi ve uygulama örnekleri, kısa süre sonra akademik destek alınarak kitap haline getirildi.

YOĞUN KATILIM

Lansman programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı İmza Protokolüne imza atan belediyelerin başkanları ve temsilcileri katıldı.

“KADIN MÜCADELESİ UZUN BİR YOLCULUKTUR”

Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı Kitap Lansmanında konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Biliyoruz ki çok uzun bir yolculuktur kadın mücadelesi. Kökü 1850’li yıllara dayanır. Eşitlik algısı ile ülke sevdasıyla bütünleşiktir. Bu nedenle 1. Dünya Savaşında kurtuluş mücadelesinde cephe gerisinde ve cephede savaşmıştır. Eşitlik mücadelesinde yasal mevzuatların Mustafa Kemal Atatürk tarafından hayata geçirilmesinde kazanç sağlamıştır.

“İKTİDARIN KADIN POLİTİKASI YOK”

Kadınlar 1990’lardan sonra da baskılara boyun eğmemiş, dik durmuş, eşitlik söylemlerini yüksek sesle dile getirmiştir. 2000’lerde 8 Mart Yürüyüşleri yasaklanan gözleri korkutulmaya çalışılan sivil toplum kuruluşları olarak iktidardan korkmadan yanlışlara tepki koyarak taleplerimizi siyasi bir taraf olmadan dile getirmeye devam etmekteyiz. Yaşadığımız bu dönemde kadınlar her türlü kötü muameleye maruz kalıp, işkenceyle öldürülürken Türk Ceza Kanununda yapılan düzenlemelerin sözde kaldığı yargı pratiklerinin sahaya yansımadığı, yargı mekanizmasının giderek siyasallaştığı görülmektedir. İktidarın uzun süredir bir kadın politikası yok.

“156 ÜLKE ARASINDA 133’ÜNCÜYÜZ”

Erken yaş evliliklerine af getirme gayretleri ve eğitimden uzaklaşan kız çocukları sorununa çözüm üretmek yerine destek mekanizmalarına ışık yakılmaktadır. Ülkemizde yaşanan şiddet ve istismar sorununun temelini eşitsizlik oluşturmaktadır. 2022 Dünya Ekonomi Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Raporunda Türkiye 156 ülke arasında 133. sırada. Cumhurbaşkanı imzasıyla yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi bu eşitsizliği gidermek için Milli Eğitim Bakanlığına, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ders olarak müfredata ekle demektedir.

“YERELDE KADIN DOSTU POLİTİKALAR GÜÇLENİYOR”

İstanbul Sözleşmesi erken yaşta evlilikleri önlemeyi, kız çocuklarının eğitim almasını sağlamayı, danışma merkezleri kurarak şiddeti önlemeyi, cinsel yönelimi farklı olanları, 18 yaş altı kız çocuklarını şiddete karşı korumayı taahhüt eder. Eşitlik yerelde başlar diyerek şu ana kadar 46 belediyeyle imzaladığımız protokol çerçevesinde merkezi yönetimin uygulamadığı kadına karşı şiddeti önleyici politikaların yerel yönetimlerle hayata geçirilmesiyle eşitlik mücadelesi proaktif, demokratik katılımcı bir anlayışla sürmektedir. Protokolü imzalayan belediyeler ile toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde iyi örnekler oluşturulmakta, yerel eşitlik eylem planları hazırlanıp uygulanmakta ve belediyelerin çalışma alanlarında kadın dostu politikaları kuvvetlendirilmektedir.

FATMA BAŞKANA TEŞEKKÜR ETTİ

Milletvekilliği döneminden beri tanıdığım, değerli arkadaşım Fatma Kaplan Hürriyet başkanımıza bu protokolle birlikte bir çalıştayında gerekli olduğu söylediğimizde bu talebimize olumlu cevap verdiği için çok teşekkür ediyorum. 2 gün süren bir çalıştayı birlikte yaptık. Çalıştayda protokole imza atan belediyelerle birbirimizi tanıdık, çalışmalarımızı konuştuk. Yapılan tüm iyi örnekleri oluşturduğumuz grupta paylaştık. Bu çalışmalar da akademik çerçevede kitaplaştırıldı. Bu oluşturulan kitap eşitliğin yerel eksende döndüğünün göstergesidir.

“HER BELEDİYEYE KAPIMIZ AÇIK”

Şiddet siyaset üstü bir konudur. Her belediyeye kapımız açık. Hiçbir belediyenin bizle çalışılar mı? diye düşünmeden, şiddeti önlemek adına yol yürümemizi sağlayacak etkinlikleri yapmak adına protokol imzalayabiliriz. Sürdürülebilir çalışmalarımız için toplantılarımız devam edecek. Bu yıl Kadın Çalıştayına 18-20 Kasım 2022 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak” dedi.

“EŞİTLİK YERELDE BAŞLAR”

Aile İçi Şiddeti Önleme Çalıştayı Kitap Lansmanında kürsüye gelen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve İzmit Belediyemizin iş birliği ile düzenlenen kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayımızın çok kıymetli ürünü olan kitap lansmanında ve ‘Eşitlik yerelde başlar’ anlayışıyla yola çıktığımız programımızda siz değerli katılımcılarımızla bir arada olmaktan gerçekten çok mutluyuz. Özellikle ortaya koyduğumuz çalışmanın ürününün kadın mücadelesinde kıymetini arttırabilmek çok önemli.

“YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ayrıca bu programa ev sahipliği yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na, değerli çalışma arkadaşlarına İstanbul Büyükşehir Belediyemizin çok kıymetli yöneticilerine, Ekrem Bey’in değerli eşi Dilek İmamoğlu’na bizlere bugün kapılarını açtığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü’ye, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’na katılan değerli belediye başkanı dostlarıma, çalıştayda ve bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese yürekten teşekkür etmek istiyorum. Elinize, yüreğinize sağlık.

“ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI”

Evet, geçtiğimiz sene Kasım ayında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu işbirliğiyle ve İzmit Belediyemizin ev sahipliğinde, yaklaşık 40’a yakın belediyemizin de değerli katılımlarıyla İzmit’te Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzalamıştık ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’na hep birlikte imza atmıştık. O belediyelerin çok kıymetli başkanları ve yöneticileri yine bugün aramızdalar. Hayata geçirdiğimiz bu çalıştayın ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü’nün kadın mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum.

“PEK ÇOK ZORLUK VAR”

Kadınların hayatın her alanında mücadele etmesi gereken pek çok zorluk var. Sokakta veyahut evdeki şiddete, tacizden mobbinge, ekonomik şiddetten psikolojik şiddete kadar neredeyse her günümüz ayrı bir mücadele içinde geçiyor. Ve şiddete uğrayan; taciz edilen, tecavüze uğrayan, öldürülen kadınlar maalesef ki günümüzde birer istatistiki veri olarak, birer sayı olarak kalıyor. Oysa onların bir adı var; Emine Bulut, Şule Çet, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan ve daha nice kadın arkadaşımız. İşte bizim mücadelemiz bu isimlerin asla unutulmaması. Bizim mücadelemiz bu isimlere her gün bir yenisinin eklenmemesi.

“YERELDEN ÇÖZÜM ÜRETİRİZ”

Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği sosyal ve siyasal bir ortamın sorgulaması yapılmadan ve ortadan kaldırılmadan kadına yönelik insan hakları ihlallerinin önlenmesi ne yazık ki mümkün değildir. İşte bizim de mücadelemiz bu anlayışın, bu zihniyetin bir an önce dönüşmesidir. Bu mücadeledeki çözüm önerileri madem genel de gerici anlayışlara teslim ediliyor o zaman bizde bu mücadeleyi yerelden başlatırız dedik. Tüm belediyelerimizle birlikte güçlü bir dayanışmayla yerelden çözüm üretiriz. İşte bu çalıştayların ve bugün yaptığımız bu tanıtımımızın düşünce yapısı bu yönde.

“ŞİDDETE SUSKUN KALMAYIN”

Buradan bu vesileyle de tüm kadınlarımıza da seslenmek istiyorum. Aile içi şiddet kurbanıysanız sakın ama sakın yalnız olmadığınızı unutmayın. Yardım istemekten asla çekinmeyin. Başınıza gelen şiddet olayının zamanla geçeceğini düşünmeyin. Kendi kendine de geçmesini beklemeyin. Her ne olursa olsun şiddete karşı asla suskun kalmayın. Yardım istemekten asla çekinmeyin ve 656 96 96 numaralı Acil Yardım Hattı’nı aramayı ihmal etmeyin.

“ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ ÖNEMLİ”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla belediyelerin hukuki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirmesi gerçekten çok önemli. Belediyelerin bütüncül politikalar oluşturması, diğer kamu kurumları ve sivil toplumla iş birliği içinde, kararlı bir şekilde uygulaması çok büyük önem taşıyor. Aile içinde başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğe neden olacak politikaların son bulması ve yerelden çözüm üretilmesi gerçekten çok önemli. İşte bizde bugün burada belediyeler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle bunu yapıyoruz.

“ÇALIŞMALARIMIZI BİR ADIM ÖTEYE TAŞIDIK”

Yerel yönetimler ve STK’lar olarak kadınların her gün yaşadığı bu güçlüğü dönüştürerek kadının sahip olduğu güce çevirmek zorundayız. Toplumsa cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak adına atılan önemli bir adım olan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartını bizde imzaladık. Bu imzayla birlikte tüm uygulamalarımızda toplumsal cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi hizmet sunulması yönündeki çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık.

“CİDDİ MÜCADELE EDİYORUZ”

Kentimizde yaşayan kadınların kent yönetimine katılımından, tüm hizmetlere erişimine kadar, hayatın her alanında varlık gösterebilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için büyük bir hassasiyetle hareket ediyoruz. Belediyemizde kadın istihdamına önem veriyoruz ve her geçen gün büyük bir hızla arttırıyoruz. ‘Kadın yapamaz’ şeklinde kafalara yerleşen o ön yargıları yıkmak için ciddi mücadele ediyoruz.

“BELEDİYELERİN YAPACAĞI ÇOK İŞ VAR”

Bazı mesleklerde bu ön yargıları kırdık. Ağır vasıta şoförlerinden başlayarak, birçok erkek egemen olarak lanse edilen alanda ve işte kadın istihdamını arttırmaya çalışıyoruz. Kadın üreticileri ve girişimcileri; kurduğumuz kooperatiflerde destekleyerek ve kadın girişimciler merkezlerimizde güçlendirerek sosyal hayata katmaya çalışıyoruz. İhtiyaç sahibi kadınları görmezden gelmiyoruz. Dayanışmayla onların gücüne güç katmaya çalışıyoruz. Kadın güçlensin ki insanlık güçlensin diyoruz. Bunun için tam eşitlik gerekir. Eşitlikte yerelden başlar. O yüzden biz belediyelerin yapacağı çok iş var.

“BU KİTAP ÇOK ÖNEMLİ”

Ülkemizde ne yazık ki mecliste, yerel yönetimlerde, iş hayatında, sosyal hayatta kadınların varlığı, sayısal oranı bile yeterli değil. İşte bu gücü sağlamlaştıracak dayanışma gerekiyor. Öncelikle bütün sivil toplumla yan yana güçlü bir duruş, kararlı bir duruş, sürdürülebilir çalışmalar ve belediyelerin somut adımları gerekiyor. Bizim gerçekleştirdiğimiz çalıştayın sonunda oluşturduğumuz bu kitap çok önemli. Kitapta yerel yönetimlerimizin ortaya koyduğu çalışmaların iyi örnekleri yer alıyor.

İMAMOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kadına yönelik çalışmalarını ve bu kapsamdan başlattığı “Yerelde Eşitlik Planını” yakından takip ediyoruz. Çok değerli ve asla gündemden düşmemesi gereken bir plan. Bu anlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul’da yaşayan her kadının hayatını kolaylaştırmak ve eşit bireyler haline gelmelerini sağlayan hizmet politikalarını da bir kadın olarak ayrıca tebrik etmek istiyorum. Çalıştay sonrasında kitabımızın oluşmasındaki desteği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür ediyorum.

“HAYIRLI OLSUN”

‘Dayanışma, mücadeleyi büyütür’ diyerek gerçekleştirdiğimiz ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı Kitabı’nın kadın mücadelesine eklenen yeni bir ışık, yeni bir yol haritası olmasını diliyorum. Ayrımcılığın olmadığı, kadınların özgürce yaşayacağı, şiddetsiz bir gelecek mümkün. Yeter ki buna inanalım. Eşitliğin yerelde başladığı bir Türkiye için çalışmaya devam ediyoruz ve İstanbul Sözleşmesinden her ne olursa olsun vazgeçmiyoruz. Bu çalışmalarımıza katkı sunan çok değerli belediye başkanlarımıza, değerli çalışma arkadaşlarına ve hocalarımız Dr. Nuran Belet, Dr. Didem Özdemir’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Tüm kadınlarımıza ışık olmasını dilediğim bu kitabın hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalıştaylarımız ve ortak çözüm arayışlarımız devam edecek.”

“BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ise konuşmasında, “İstanbul’da meydana gelen yoğun yağmur yağışından dolayı Başkanımız Ekrem İmamoğlu saha çalışmalarını takip ettiği için aramızda olamadı. Sizlere selamı var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kadına yönelik ve mücadele çerçevesi konusunda yazılan kitabın lansmanına ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 21. yüzyılı yaşadığımız bu günlerde kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın istihdamı gibi konular hala ülkenin en önemli gündemleri arasında yer almaktadır.

“BİZE CESARET VERİYOR”

Bunlara sessiz kalmak mümkün değildir. Bu konuda kat etmemiz gereken çok yol olduğunun farkındayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak gibi kararlar alarak geriye doğru adımlar atıldığını görmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti birçok alanda olduğu toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın hakları gibi konularda hızlıca yol alacaktır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Birçok belediyemizin çok kıymetli projeler ürettiğini görüyor ve duyuyoruz. STK’lar ve kadın derneklerimizin işbirlikleri ile çözümler üretmesi bize cesaret veriyor.

“YAKINDAN TAKİBE ALIYORUZ”

Ortak akıl ile hareket ederek eşit ve adil bir toplumu var etmek için hep birlikte çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sağlamak adına önemli projeleri hayata kazandırmaya çalışıyoruz. Bütün toplumsal grupları kapsayıcı, eşit, adil, yaşanabilir bir kent inşaa etmek adına yerel eşitlik eylem planımızı sizlerle paylaşmıştık. 2022 ve 2024 yılları arasındaki yol haritamızı çizen bu plan dahilimizde çalışmaları yakından takibe alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica