Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Başkan Hürriyet: “Bu vahşi yıkımı yargıya taşıyacağım”

Başkan Hürriyet: “Bu vahşi yıkımı yargıya taşıyacağım” … Hürriyet, “Birlikte yapalım, tarihi yaşatalım demiştim. Ama gördüklerim karşısında çok üzgünüm. Tarihi duvarı vahşice yıktılar” dedi. detaylar haberimizde…

Başkan Hürriyet: “Bu vahşi yıkımı yargıya taşıyacağım”

Hürriyet’in, ‘Birlikte yaşatalım’ dediği TARİHİ DUVARI DOZERLE YIKTILAR

Sabri Yalım Parkı’nda bulunan duvar için birçok kez ‘Tarihi duvarı yaşatalım’ çağrısında bulunan İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından sabaha karşı dozerlerle yıkılan tarihi tekel binası duvarının bulunduğu alana gitti. Çok üzgün olduğunu belirten Hürriyet, “Birlikte yapalım, tarihi yaşatalım demiştim. Ama gördüklerim karşısında çok üzgünüm. Tarihi duvarı vahşice yıktılar. Bu usulsüz yıkım şekli için suç duyurusunda bulunacağım” dedi

Başkan Hürriyet, çalışma devam ederken yok olan bir tarihin kalıntılarını bulmak umuduyla, toprağı elleriyle kazıdı
Başkan Hürriyet, çalışma devam ederken yok olan bir tarihin kalıntılarını bulmak umuduyla, toprağı elleriyle kazıdı

İzmit Sabri Yalım Parkı’nda bulunan ve 1’inci derece tarihi eser olarak değerlendirilen tekel duvarı bugün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı. Göreve geldiğinden bu yana tarihi yapıları günümüzde de yaşatacak çalışmalara ağırlık veren, geçmişine sahip çıkmak mücadele eden İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Meclisi’nde tarihi duvarı gündeme getirerek duvar ile ilgili belediyenin hazırladığı projeyi anlatmıştı. Yıkım şekline büyük tepki gösteren Başkan Hürriyet, yapılan usulsüzlük hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

18 YIL BOYUNCA TEK BİR TUĞLA DÜŞMEMİŞ

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı gün Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından, 1’inci derece tarihi eser olarak değerlendirilen tarihi tekel duvarı dozerle yıkıldı. Bir tarihi yaşatan ve paramparça olan taşları yerinde inceleyen Başkan Hürriyet, “Daha önce defalarca dile getirdiğimiz, deprem görmesine rağmen 18 yıl boyunca ayakta durmuş, tek bir tuğlası bile düşmemiş ve kentin hafızası da sayılabilecek tarihi duvarın yıkılmaması, güçlendirilmesi gerekiyordu. Sadece bir duvar olarak bakmayıp, Avrupa’da yapılan uygulamalar gibi etrafında yapılabilecek eklemelerle çok güzel bir sosyal ve sanatsal alanı İzmit’e kazandırabilirdik.

TARİHİ DUVAR VAHŞİCE YIKILMIŞ

Burası kentin en merkezi yeri. Burası eskiden tekel binasıydı ve o binadan kalan bir duvardı. Sağlamlığı konusunda birçok görüş vardı ama deprem görmesine rağmen bir zarar görmedi. Yeni teknoloji ile çok rahat güçlendirilebilirdi. Böyle vahşice yıkmak yerine, haberimiz bile olmadan dozeri buraya sokmak yerine, bu yapıyı oluşturan tuğlalar elle yıkılarak korunabilirdi. Ama ne yazık ki dozer layık görülmüş. Duvar dozerle yıkılmış ve vahşice kamyona yüklenmiş. Biz daha önce Büyükşehir Belediyesinde bu konuyu dile getirmiştik. Çalışmış olduğumuz bir proje vardı. Burayı sosyal bir çekim merkezi haline getirecektik.

PROJELERE DESTEK VERECEĞİMİZİ SÖYLEMİŞTİK

yok olan bir tarihin kalıntılarını bulmak umuduyla
yok olan bir tarihin kalıntılarını bulmak umuduyla

Böyle tarihi değerlere Avrupalılar çok değer veriyor ve ciddi bir turist çekiyor. Maalesef ülkemizde tarihi yapılar korunmuyor ve değerlendirilmiyor. Önce korumak, güçlendirmek lazım. Eğer güçlendirilemiyorsak belki o zaman yıkım şekli konuşulabilirdi. Yıkımı da bu şekilde olmamalıydı. Burada kullanılan malzemeleri alarak farklı bir uygulama da yapabilirdik. Belediyemizin tam önünde böyle bir yıkım olduğu için ayrıca üzgünüm. Biz bu konuda her projeye destek vereceğimizi söylemiştik.

Sabri Yalım Parkı Tarihi Tekel Duvarı Yenileme Fikir Projesi kabul edilmeyerek geçmişe dair iz taşıyan önemli bir kent mirası yok oldu
Sabri Yalım Parkı Tarihi Tekel Duvarı Yenileme Fikir Projesi kabul edilmeyerek geçmişe dair iz taşıyan önemli bir kent mirası yok oldu

BÜYÜK PARALAR HARCAMADAN

Ayrıca burası birçok sivil toplum kuruluşu için de bir toplanma alanı. Burayı katletmemek gerekiyordu. Bu duvarın işlevini yitirmememiz gerekiyordu. Bizim projemizde çok küçük müdahalelerle, büyük paralar harcamadan çok güzel bir alan yaratabilirdik. Çocukların, gençlerin, kadınların faydalanabileceği bir nefes alanı olabilirdi. Yıkmak hiçbir zaman çözüm değildir. Koruma kuruluna yapılan baskıları da biliyoruz. 18 yıldır yıkılmayan yapı bir anda neden yıkılıyor sorusunu sormamız lazım.

SADECE BİR DUVAR DEĞİLDİ

Denedik, elimizdeki imkânlarla her yolu denedik. Bu konuda itirazlarımızı koruma kuruluna resmi olarak yaptık. Büyükşehir meclisinde de dile getirdik. Hiçbir itirazımız ve çözümcü proje önerilerimiz kabul görmedi, değer bulmadı. Sadece bir duvar olarak görmüyorduk burayı. Burada bir tarih vardı, bir yaşanmışlık vardı, kentin hafızası vardı. Bu kentin kültürü vardı. Umarım bundan sonra tarihsel dokularımız hep korunur. Çok üzgünüm. Bu şekilde dozerle, iş makineleri ile yıkımı onaylamıyorum. Suç duyurusunda bulunacağım.

22 YILDIR HASARLI BİNALARI YIKAMADILAR, 1 SAATTE KÜLTÜR VARLIĞINI DOZERLE YIKTILAR

Deprem gerçeğiyle 1999 yılında en ağır şekilde yüzleşen İzmitliler, tam 22 yıldır ağır hasarlı ve hasarlı binalarda yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Tehlike arz ettiği düşünülen yapılar bugün olduğu gibi 1 saatte yıkılabiliyorsa, neredeyse her hafta çıkan olası Marmara depremi haberleriyle yürekleri ağzına gelen vatandaşların yaşadığı ağır hasarlı binalar neden yıkılmıyor? 1 saatte kültür varlığını yok edenler, 22 yıldır bu halkı mezara dönüşecek evlerde yaşamaya mahkum ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Yıkım, İzmit’in tarihine saygı duyulmadan gerçekleştirildi
Yıkım, İzmit’in tarihine saygı duyulmadan gerçekleştirildi

VATANDAŞTAN TEPKİ: NEDEN YIKIYORSUNUZ

Yıkım alanında incelemelerde bulunan Başkan Hürriyet ve yıkımı sürdürmek için alanda bulunan Büyükşehir ekiplerinin görüştüğü sırada, yıkılan tarihi duvara ne olduğunu merak eden çevredeki vatandaşlar da, yapılan yıkıma tepki gösterdi. Market yasağı başlamadan gittiği dükkandan elinde ekmeklerle dönen bir vatandaş da olay yerine gelerek, duvarın neden yıkıldığını sordu. Büyükşehir yetkililerinden “Güvenlik için” cevabını alan çevre sakini, “Biz ne güzel burada fotoğraf çektiriyorduk. Burada bugüne kadar hiç kimseye bir şey olmadı. Neden yıkıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica