Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Başkan Hürriyet: Hıdırellez’i hep birlikte kutlayalım

Başkan Hürriyet: Hıdırellez’i hep birlikte kutlayalım

Yazın müjdecisi Hıdırellez’in tüm insanlığa şifa, huzur ve barış getirmesini dileyen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Pandeminin ardından bu yıl üç köyde yapacağımız şenliklerde Hıdırellez’i hep birlikte kutlayalım” dedi

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, binlerce yıllık geleneklerin halen yaşatıldığı yazın gelişini müjdeleyen Hıdırellez bayramıyla ilgili mesaj yayınladı. Başkan Hürriyet mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bereketin, bolluğun, birliğin ve beraberliğin, hoşgörünün, kardeşliğin ve dostluğun simgesi olan Hıdırellez binlerce yıldır Türk devletlerinin kutladığı, gelenekleri günümüze ulaştıran halk bayramımızdır.

KÜLTÜREL MİRASIMIZ

Darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır Aleyhisselama atfen özellikle Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan Hıdırellez, 2010 yılında UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne de girmiştir. Kentimizde de doğanın uyanışını müjdeleyen Hıdırellez, coşku ve neşeyle kutlanıyor.

ÇEŞİTLİ RİTÜELLER…

Yaşamın tazelenmesi anlamına gelen Hıdırellez’i vatandaşlarımız farklı ritüellerle kutluyor. Perşembe akşamı başlayıp cuma akşamına kadar süren Hıdırellez’de beyazlar giyilecek, hastalıklardan korunmak için ateş üzerinden atlanacak, gül ağaçlarına para ve resmedilen dilekler asılacak, kır çiçekleri kaynatılıp suyu içilecek, evlerde yiyeceklerin ağızları açık bırakılacak, sazlar çalınıp şiirler okunacak, adaklar adanacak, farklı gelenekler yaşatılacak.

BİRLİKTE KUTLUYORUZ

İzmit Belediyesi olarak bu yıl Hıdırellez’i halkımızla ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte kutlayacağız. Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde yakacağımız dilek ateşiyle başlayacak olan Hıdırellez şenliklerimiz Balören, Mecidiye ve Bayraktar köylerimizde de üç gün boyunca kutlanacak. Hiçbir ayrım yapmaksızın farklı kültürleri bir araya getiren, gelenek çeşitliliğini kucaklayan Hıdırellez’in tüm insanlığa umut, barış, şifa ve huzur getirmesini diliyor, herkesin dileklerinin kabul olmasını temenni ediyorum. Tüm halkımızı 5-6 Mayıs’ta Balkan Dernekleri Yerleşkesi’ne ve 5-6-7 Mayıs’ta üç köyümüzdeki şenliklere Hıdırellez’i hep birlikte kutlamaya davet ediyorum.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica