Raporlar

Başkan Hürriyet, İzmit Çarşısı’nın bir yılını kamuoyuyla paylaştı

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Good4Trust işbirliğiyle yerelden doğal ve Türkiye’ye uzanan İzmit Çarşısı’nın bir yılını kamuoyuyla paylaştı

İzmit Çarşısı bir yaşında
İzmit Çarşısı bir yaşında

Vatandaşları türetim ekonomisine davet eden Başkan Hürriyet, “Birlikte kalkınalım, birlikte zenginleşelim, adil üreticileri destekleyelim, kadın girişimcilerimizi güçlendirelim” dedi.

İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Good4Trust işbirliğiyle 9 Şubat 2021 yılında faaliyete geçen İzmit Çarşısı, yerel kalkınmaya destek olmayı sürdürüyor. İzmit’te yeni bir ekonomi sistemi oluşturarak kente ve yerel esnaf ile girişimcilere katkı sunan İzmit Çarşısı 1 yaşını doldurdu. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Good4Trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi, İYZİCO İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burcu Salıngan Çilingir ve İzmit Çarşısı Bal ve Şeker’in kurucusu kadın girişimci Canan Barlin, İzmit Çarşısı’nın İzmit Çarşısı 1’inci yılı basın toplantısında 1 yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

HÜRRİYET, “KAR AMACI GÜTMEYEN SOSYAL BİR GİRİŞİM”

Toplantıda ilk olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “İzmit Çarşısı’nın kurulduğundan bu yana gerçekleştirdiği faaliyetleri vatandaşlarımıza anlatmak üzere bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Bundan bir seneyi aşkın bir süre önce ilk etapta kadınlara ekonomik destek sağlamak amacıyla yola çıkmıştık. Sonra iş büyüdü ve Good4Trust ile tanıştık. Good4Trust isminden de anlaşılacağı gibi iyiliğe güven demek. Kar amacı gütmeyen bir sosyal girişim olan Good4Trust.org ile bir araya gelerek yerel ekonomiyi kalkındırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve döngüsel bir ekonomik sistem inşa etmek amacıyla çalışmalarımızı başlattık.

İzmit Çarşısı’nın birinci yıl pastası
İzmit Çarşısı’nın birinci yıl pastası

“YÜZLERCE ÜRETİCİDEN BAŞVURU ALDI”

İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün toplumsal eşitlik birimine bağlı olarak yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda 9 Şubat 2021’de İzmit Çarşısı’nı açtık. Kocaelili üreticilere yeni bir pazar alanı açan İzmit Çarşısı açılışından bu yana başta İzmit olmak üzere Kocaeli genelinden yüzlerce üreticiden başvuru aldı. Nihayetinde İzmit Çarşısı’nda üreticiler sanal dükkânlarını da açmış oldular. İzmit Çarşısı good4Trust.org altyapısında bir yerel çarşı olarak açıldı. İzmitcarsisi.org adresinde üreticilere işleyen, fonksiyonel ve kullanıcı dostu bir e-ticaret ortamı sunmuş olduk.

“DOĞAYA VE İNSANA DOST ÜRETİM”

Yıl içerisinde yapılan geliştirmelerle dünyada bir ilk olarak artık hem perakende hem de toptan çarşı tek bir sistem altında hizmet verir hale geldi. Bu sayede üreticiler ve yerel ekonominin kalkınması amacıyla değerlendirilmesini umduğumuz güçlü bir altyapı da kurmuş olduk. Ancak İzmit Çarşısı’nı sadece bir perakende ve toptan e-ticaret sitesi olarak değerlendirmemek gerekiyor. İzmit Çarşısı doğaya ve insana dost, adil üretim yapmaya çalışan üreticilerimiz ile ihtiyaçlarını bu tür işletme ve girişimlerden sağlamayı tercih eden halkımızı buluşturan çok önemli bir sistem. İzmit Çarşısı ile birlikte sürdürülebilir yerel kalkınmayı desteklemek ve bölgesel ekonominin canlanmasını sağlamak amacıyla hareket ediyor ve çalışmalarımızı bu yönde süratle sürdürüyoruz.

“DESTEK VE EĞİTİMLER VERİYORUZ”

İzmit Çarşısı’nda üreticilerin birbirleriyle dayanışmasını sağlayıp kendi aralarındaki tedarik ağlarını geliştirmelerine olanak sağlayarak döngüsel bir ekonomi de inşa ediyoruz. Öncelikle kentin yerel dinamiklerinin birbirinden alışveriş yapmasını ve kentin parasının kentte kalmasını sağlamak bu sistemin en önemli esaslarından biri. Yerel işletmelerimizin ve girişimcilerimizin adil üretim yolculuklarında onları teşvik etmenin yanı sıra onlara yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve iş gücü gibi konularda destek ve eğitimler de veriyoruz. Kendi haline bıraktığımız bir sistem değil. Kurduk alın buyurun kullanın demiyoruz. Sadece üreticinin değil türeticinin de korunmasını esas alan, güvenle alışveriş yapmasını sağlayan Belediyemizin denetim mekanizmasının da her zaman çalıştığı önemli bir sistem.

“DÜKKAN AÇMAK TAMAMEN ÜCRETSİZ”

Biliyorsunuz e-ticaret sitelerinde satış yapıldığında kredi kartı komisyonlarından havuz kesintisine kadar çok ciddi kesintiler var. İzmit Çarşısı’nda durum böyle değil. Burada dükkân açmak tamamen ücretsiz. Satış yapmadığı sürece herhangi bir ücret ödenmiyor. Yasa evde üretime 240 bin TL’ye kadar izin veriyor. 240 bin TL’den sonrasını vergilendiriyor. Dolayısıyla bir işletmeniz olması gerekiyor. Orda da şöyle bir imkân sunuyoruz: 240 bin TL’ye kadar evde üretimlerinizi bu sistem üzerinden satabilirsiniz ama daha büyük üretim yapacaksanız herhangi bir engellemeye takılmaksızın Çınar Kadın Kooperatifimiz üzerinden de rahatlıkla üreticilere bir alım satım imkânı da sağlayabiliyoruz. Ayrıca vergi muafiyet belgesi alabilen üreticilerimize de yine kapımız açık.

“160 AÇIK SANAL DÜKKÂN BULUNUYOR”

İzmit Çarşısı’nda 9 Şubat itibariyle toplam 160 açık sanal dükkân bulunuyor. İzmit Çarşısı Karakılçık buğday unundan lavanta yağına, Türk kahvesinden oyuncak bebeklere kadar çok çeşitli ürünleri halkımızla buluşturuyor. İzmit Çarşısı’ndaki dükkânların 135’i kadın üreticilerden oluşuyor. Biliyorsunuz dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ydü. Kentimizde bu topluluğu oluşturmuş olmanın toplumsal cinsiyet eşitliği adına önemli bir adım olduğunu da düşünüyor ve bununla gurur duyuyoruz. Hatta benim gurur duyduğum İzmit Çarşısı üreticilerinin kendilerini tanımlamaları, markalaştırmaları çok kıymetli. Özellikle yaptığımız etkinliklerde İzmit Çarşısı üreticileri stant önceliği aldığında biz İzmit Çarşısı’yız diyor. İZGİM kadınları, Çınar Kooperatif kadınları da aynı şekilde. Bulundukları grubun aidiyeti içerisinde davranıyor olmaları bu döngüye de katkı sunuyor olmaları kıymetli bir davranış biçimi diye düşünüyorum.

“48 FARKLI ŞEHİRDEN SİPARİŞ ALIYOR”

Bugün itibariyle 13 farklı kategoride 2 bin ürüne sahip İzmit Çarşısı açılışından bu yana toplamda çevrimiçi bin 830 sipariş almış bulunuyor. Başta İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir olmak üzere ülkenin 48 farklı kentinden sipariş alıyor. İzmit Çarşısı üreticileri çevrimiçi olarak izmitcarsisi.org üzerinden ve fiziksel stantlardan toplamda 513 bin TL’den fazla satış geliri elde etti. İzmit Çarşısı üreticilerine sanal dükkânları dışında fiziksel stantlarda da sıcak satış imkânı sunuyoruz. Kocaeli’nin çeşitli yerlerinde ve etkinliklerinde stant çalışmaları düzenliyoruz. Burada İzmit Çarşısı üreticilerine imkanlar dâhilinde stantlar ayrılıyor. 41 Burda AVM ile yaptığımız işbirliği sonucunda her Pazar günü İzmit Çarşısı stantları kuruluyor. Ayrıca kentte üretime ve üreticiye destek sağlamak amacıyla açmış olduğumuz Karaabdülbaki Üretici Pazarı’nda da yer alıyorlar.

“İYİLİK ŞENLİĞİNİ GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ”

İzmit Çarşısı üreticilerinin ürünleri yakın zamanda faaliyete açtığımız İzmit Çınar Halk Market’imizde de yerini aldı. Haftalık mutfak alışverişlerinizi en doğalında karşılamak ve evine teslim almak isteyen türeticiler izmitcarsisi.org da bulunan İzmit Çınar Halk Market’i de tercih edebiliyorlar. 2021 yılının Ekim ayında birincisini Cumhuriyet Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz İzmit Çarşısı İyilik Şenliği’ni bu sene de hayata geçirerek geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bahar sonu yaz başı gibi gerçekleşmesini planladığımız İyilik Şenliği’nde geçen seneki gibi üretici stantlarının yanı sıra atölyeler, seminerler ve keyifli konserler olacak.

“BİSİKLET KURYE AĞI PROJESİNE BAŞLIYORUZ”

Çok yakında Türetim Ekonomisi Derneği işbirliği ile İzmit Çarşısı modelinin kent içi ulaşım ve lojistik aşamalarını ekolojik ve sosyal açıdan adil, sürdürülebilir ve örnek teşkil edilebilir bir yöntemle çözmek amacıyla bir bisiklet kurye ağının kurulması için de yeni bir projeye başlıyoruz. Bu arada vurgulamak istiyorum: Kocaeli’de yer alan bütün işletmeler buraya başvurabilirler. Herkese açık ama özellikle doğa ve insan dostu üretim yapmaya çalışıyorsanız sizleri de aramızda görmekten çok büyük mutluluk duyarız. Bir e-ticaret sitesi kurmak istiyor fakat nasıl kuracağınızı bilmiyorsanız gelin ilçemizin bu değerli çarşısında size ücretsiz bir sayfa açalım. Çarşıda yer alan diğer üreticilerle tanışarak dayanışma ağına katılmak, ürün almak veya satmak, 21 bini aşkın türetici ile buluşmak istiyorsanız sizleri bekliyoruz.

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ GÜÇLENDİRELİM”

Bizim önemli destekçilerimizden birisi de İYZİCO. Basit ve güvenli platformu ile karmaşık ödeme seçeneklerini ve süreçlerini kolaylaştıran İYZİCO binlerce şirketin dijitalleşmesine katkı sağlayarak büyük başarılara imza attı. İYZİCO’ya İzmit Çarşısı’na sunduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Tüm İzmit halkını tüketici değil türetici olarak İzmit Çarşısı’na katılmaya bekliyoruz. Gelin ihtiyaçlarımızı yerel dükkânlardan karşılayalım. İlçemize değer katalım, ekonomimizi güçlendirelim, yaptığımız harcamalar ilçemize ve ilçemizin girişimcilerine ve esnafına destek olsun. Birlikte kalkınalım, birlikte zenginleşelim, adil üreticileri destekleyelim, kadın girişimcilerimizi güçlendirelim” şeklinde konuştu.

ÖZESMİ, “ETKİN VE ETKİLİ BİR YIL OLDU”

Good4Trust.org kurucusu Dr. Uygar Özesmi, “Sayın başkanım gerçekten çok uzgörülü ve hayırlı bir işe imza atmış oldunuz. Gerçekten rakamlara bakıldığında etkin ve etkili bir yıl geçmiş. Good4Trust’ı biz 2014 yılında daha iyi bir dünya hayaliyle kurduk. Kar amacı gütmeyen sosyal bir girişim. Amacımız da ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim yapan üreticilerle ihtiyaçlarını onlardan karşılayan alıcıları bir araya getirmek ve bir topluluk oluşturmak. Bu toplulukta da bir yeni ekonomiyi derinleştirmek. Dolayısıyla bir e-ticaret sisteminden çok daha fazlası. İnsanların bir araya geldiği, dayanışma gösterdiği, işbirliği yaptığı yeni bir ekonomik sistem.

“ÜRETİCİLERİN HİKAYELERİNİ OKUYABİLİYORSUNUZ”

Bu ekonomik sistemde en önemli konu doğaya ve insana dost olunması. Yani zehirsiz üretim, atıksız üretim, temiz enerji ile üretim ve adil çalışma koşulları sağlanacak. Herkesin bunu yapmasını beklemek zor tabi ki. O yüzden de İzmit Çarşısı’na çok özel bir sistem uyguluyoruz. Buna kapsayıcılık sistemi diyoruz. Bu sistem çerçevesinde herkes yeter ki ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim yapmaya niyet etsin, buna katılabiliyor. İlk önce niyetli olarak katılıyor, ondan sonra diğer bu işi başarmış olan üreticiler onlara yardımcı oluyor. Bizler de yardımcı oluyoruz. Bu şekilde yavaş yavaş üreticileri geliştiriyoruz. Aşama kaydettiklerinde onlara azimli diyoruz. Fark yaratırlarsa onlara da adil üretici diyoruz. Şuanda İzmit Çarşısı’na gittiğinizde üreticilere tıkladığınızda orada hem seviyelerini görebiliyor hem de hikâyelerini okuyabiliyorsunuz.

İZMİT’İN ZENGİNLİĞİ İZMİT’TE KALIYOR”

Belediye ile işbirliğinin bizim için çok önemli olmasının nedenlerinden bir tanesi yerel ekonomiyi güçlendirecek sistem kurmak istememiz. Biz diyoruz ki burada türetim ekonomisi dediğimiz yeni bir sistem doğsun. Onun için de zaten hem perakende var hem de toptan var. İçeride döngüsel birbirini destekleyen bir dayanışma ekonomisi doğmaya başlıyor. İzmit’in zenginliği İzmit’te kalıyor. Bu da çok ama çok değerli bir şey. Bütün bunları sayın başkanımızın uzgörüsü ile yapıyoruz. O böyle bir vizyonu kucaklamasaydı böyle bir şey gerçekleşmeyecekti. 160 üreticimiz de burada olağanüstü bir katkı koyuyorlar. Bu zenginliği var edenler onlar. Böyle bir ekonomiyi sıfırdan başlatmak tabi ki zor bir iş. Bu yüzden destekçiler çok önemli. İYZİCO da onlardan bir tanesi. Kendilerine katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇİLİNGİR, “SEÇİM DEĞİL DOĞAL İLERLEYİŞ”

İYZİCO İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burcu Salıngan Çilingir, “Türkiye’nin lider fintek şirketi İYZİCO olarak topluma, çevreye ve kültüre fayda sağlayacak işlerin iyiden iyiye büyümesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple sosyal faydayı ön planda tutan girişimcilere yeni kaynaklar sağlamak ve yarattıkları faydaların iyiden iyiye büyümesi için sürdürülebilir bir destek veriyoruz. Hepimizin koruduğu değerler için gece gündüz çalışanlara sunduğumuz ödeme altyapısı desteğinin yanı sıra onları daha fazla duyarlı tüketicilerle buluşturacak projelerde tüm imkanlarımızla yer alıyoruz. Bu bağlamda sosyal girişimcilik ekosisiteminin en yaratıcı ve en bilinen örneklerinden biri olan Good4Trust ile işbirliğimiz bizim için bir seçim değil sürecin doğal ilerleyişi oldu.

“YENİ BİR SOSYAL PAZAR DOĞUYOR”

Good4Trust gibi sosyal anlamda birçok değişime imza atmış bir markayla birlikte durmak, bugün İzmit Çarşısı’nın birinci yılını birlikte kutluyor olmak hepimiz için gurur kaynağı. Gelecek ekonominin sosyal bir ekonomi olacağı konusunda emareler var zira hepimiz farkındayız ki mevcut ekonomik düzen, iklim değişiklikleri, biyolojik çeşitlilik krizi sosyal problemler ve çatışmalara neden oluyor. Kaçınılmaz bir şekilde yeni bir sosyal pazar doğuyor. Artık insanlar paylaşım ekonomisi, dayanışma ekonomisi ve tabi ki türetim ekonomisini konuşuyor. İzmit’te de türetim ekonomisi sistemi gelişiyor. İYZİCO olarak bütün bu sosyal pazarın ödeme sistemi olmakta kararlıyız.

“HİÇBİR KOMİSYON ALMIYORUZ”

Şuanda İzmit Çarşısı’nda yapılan alışverişlerde Good4Trust işbirliğimiz çerçevesinde hiçbir komisyon almıyoruz. Geleceği inşa eden bu hareketi desteklemek şirket değerlerimiz açısından kaçınılmaz ve tüm ekibimiz açısından da onur verici. İzmit Belediye Başkanı Sayın Av. Fatma Kaplan Hürriyet ve belediye çalışanlarına Good4Trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi ve ekibine yanlarında birer ekip üyesi olarak bulunduğumuzu ifade etmek isterim. İYZİCO olarak desteğimizi sürdüreceğiz. Bir yılda çok güzel işler başarıldı. Eminim önümüzdeki yıllarda İzmit Çarşısı’nın etkisi artarak devam edecektir.

BARLİN, “TOPLULUK BİLİNCİ EDİNMEYİ BAŞARDIK”

İzmit Çarşısı üreticisi Bal ve Şeker’in kurucusu kadın girişimci Canan Barlin, “Bal ve Şeker butik pastanesinin kurucusu ve İzmit Çarşısı’nın niyetli üreticisiyim. Herkes için pastane sloganı ile beslenme tercihlerine göre organik, glütensiz, şekersiz, alerjen ürünler içermeyen ve vegan pastalar yapıyorum. 2021 yılında İzmit Çarşısı projesi tanıtıldığında heyecan ve hevesle başvuru formunu doldurdum ve ilk üreticisi oldum. Bildiğiniz üzere pandemi koşullarında küçük işletme olarak pazar alanı bulmak ve müşteriye ulaşmak oldukça zorlaştı. İzmit Çarşısı ile esnaf muafiyet belgemi alıp markamı e-ticarete taşıma şansı buldum. Böylece pandemi tedbirleri olan kapanma koşullarında işlerime devam ettim. Dayanışma buluşmalarıyla her hafta İzmit Çarşısı ekibiyle zoom üzerinden bir araya gelerek üreticilerle tanışma ve topluluk bilinci edinmeyi başardık.

“HALKA KENDİMİZİ TANITMA ŞANSI EDİNDİK”

İzmit Çarşısı tarafından düzenlenen üreticiler için instagram canlı yayın etkinlikleriyle kendimizi ve ürünlerimizi tanıtıp marka hikâyemizi anlatma fırsatı bulduk. Aynı zamanda üreticilerle ilgili videolar hazırlayarak halka kendimizi tanıtma şansı edindik. İzmit Çarşısı’nda neler var derseniz; çeşitli eğitimler alabilir, yeni doğan ziyaretine giderken Organisella’dan uyku arkadaşı alabilir, Bal ve Şeker’den kek ve kurabiyeler alabilir, Atölye Hayat Ağacı’ndan kağıt çanta yapım kursu alabilir, Yaşam Dostu’ndan atalık tohum un alabilirsiniz. Aynı yılın bahar ayında İzmit Belediyesinden güzel bir işbirliği geldi. 41 Burda AVM kapısını İzmit Çarşısı’na açtı. O günden beri her pazar günü üreticiler 41 Burda AVM’de stant açıyor. Bunun yanında belediyenin gösterdiği çeşitli alanlarda özel günlerde stant etkinlikleri düzenleniyor.

“ÜRETİCİLER DİĞER ÜRETİCİLERİ DESTEKLİYOR”

Bize sunulan imkânlar bunlarla da sınırlı değil. Türetim ekonomisi sisteminde üreticiler de diğer üreticileri destekliyor. Yani kendi alanında tecrübe sahibi olan üreticiler yeni üreticilere tecrübe ve deneyim aktarımı yapıyor. Şuana kadar aldığımız birçok eğitim ile kendimizi ve markamızı geliştirme şansı bulduk. Aylık geri dönüşüm adımları ile işletmeler çevreye duyarlı adımlarını paylaştı. Giyim ile dönüşüm hareketiyle kullanılmayan giyim ürünlerinden yeni ürünler ürettik. Kompost eğitimi ile atıklarımızı yönetmek için yeni adımlar attık. Vegan çarşısı çalıştayı ile bitkisel üretimi arttırarak doğaya daha duyarlı ürünler üretmeye ve bu alanda kendimizi geliştirmeye başladık.

“SİZLERİ DE ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Kaynaşma buluşmalarında bir araya gelerek kendimizi ve markamızı tanımaya yönelik atölyelere katıldık. İzmit Çarşısı eğitim ve satış imkânlarının yanı sıra bize üreticiler arasında dayanışma ve birlikte sorun çözme olanaklarını da sağladı. Dostluklar geliştirdik ve bu dostlukların bazıları işbirliğine dönüştü. Örneğin atalık tohumdan un üreten Tevfik Bey ile yeni ürünler geliştirdik. Good4Trust üzerinden gelen her siparişe diğer bir arkadaşımın ürününü tanıtım amaçlı hediye olarak ekledim. Kendi ihtiyaçlarımı ve yakınlarıma alacağım hediyeleri çarşıdan temin etmeye başladım. İzmit Çarşısı için neler yapabilirim derseniz; çevrenizi türetici olmaya davet edebilirsiniz, ihtiyaçlarınızı İzmit Çarşısı’ndan karşılayabilirsiniz. Etkinliklerimizi takip ederek bizimle ve Good4Trust çalışanlarıyla tanışabilirsiniz. Doğaya ve insana dost üretim, adaletli bir Pazar ortamı İzmit’te hayal değil, İzmit Çarşısı ile gerçeğe dönüştü. Eğer sizler de çevreye duyarlı üretim yapmayı, başkalarına destek olmayı, ehil olduğunuz bir alanda üretim yapmayı istiyorsanız sizleri de aramızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica