Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Başkan Hürriyet: “Sanayi kenti İzmit’i tarih ve turizm kenti haline getireceğiz”

Başkan Hürriyet: “Sanayi kenti İzmit’i tarih ve turizm kenti haline getireceğiz”

Nikomedia Kazıları, İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın lansmanında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Böylesine ihtişamlı bir tarihin ayaklarımızın altında yatıyor olması bu kent için büyük bir kayıp. Sanayi kenti İzmit’i tarih ve turizm kenti haline getirmek için kollarımızı sıvadık” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in girişimiyle kurulan Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın lansmanı ile “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” adlı kitabın tanıtımı, bugün Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Kardaş, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP il yöneticileri, EMEP il Başkanı Arzu Erkan, DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma, CHP Körfez İlçe Başkanı Bülent Yıldız, İzmit Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri, belediyenin birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Nikomedia Kazıları, İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın lansmanı
Nikomedia Kazıları, İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’nın lansmanı

“DEFİNECİLERDEN KURTULMAMIZ LAZIM”

Programda ilk olarak konuşan Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Feyzullah Yavuz Ulugün, “Öylesi bir kentte yaşıyoruz ki, böylesi bir tarihe sahip olup da değerlendiremeyen bir kent. Bu bizim ayıbımız. Kentin çehresi değişecek. Bu iş fiiliyata döndüğü zaman turistik hareket başlayacak. Bu bir taraftan ciddi bir ekonomik katkıdır bu kente. Bu zar zor yaptırdığımız müzenin depolarında binlerce eser var ama sergileyemiyorlar. Daha da çıkacaklar var. Bir bölge müzesi olmalı. Önemli olan bunları sergilemek ve insanlara aktarmak. Defineciler konusunda da serzenişim var. Bunlarla nasıl başa çıkılır bilmiyorum. Bu definecilerden kurtulmamız lazım. Onlar bu kente kazandırılması gereken insanlar. Çok hevesli İnsanlar ama heveslerini başka yönde kullanıyorlar” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZIN MEYVESİNİ ALMAYA BAŞLADIK”

Ardından konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Biz bu kente olan aşkımızdan vazgeçmeyerek 2 yıl önce başladığımız çalışmaların meyvelerini almaya başladık. Bu kenti seviyoruz ve bu kentin klasik belediyecilik dışında kültür, sanat, tarih ve turizm gibi her alanda öncü olmak istiyoruz. Böylesine ihtişamlı bir tarihin ayaklarımızın altında yatıyor olması ve örtülü olması bu kent için büyük bir kayıp. Bu kent, hep sanayinin başkenti olarak anıldı. Yatırım güzel elbette ama sanayi için yapılan yatırımın üçte biri bile kültür ve turizm için yapılmadı. Oysa çok zengin bir kültürü ve tarihi var bu kentin. Bacasız sanayi dediğimiz önemli bir yatırım aslında. Aslında İzmit’in taşı toprağı gerçekten altın. Biz bir söz verdik. Sanayi kenti İzmit’i tarih ve turizm kenti haline getirmek için kollarımızı sıvadık. Bu vakfımızın kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yıllar sonra bu adımlar daha kıymetli hale gelecek” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK SAHİPLERİYLE BULUŞTU”

Son olarak konuşan ‘Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri’ adlı kitabın yazarı Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, “Bu çalışma yaklaşık 9 yıllık bir çalışmanın ürünü. Kitabın oriijinali aslında İngilizce olarak yayımlandı. Yaklaşık 1 yıl önce de okurlarla buluştu. Dünyanın dört bir köşesinde tanıtımı ve sunumları yapıldı. Ve nihayet İzmit Belediyesi ve Koç Üniversitesi’nin desteğiyle artık Nikomedia’nın gerçek sahipleriyle Türkçe versiyonuyla sizlerle buluşuyor” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica